כל מפקד בעזה רוצה אותם קרוב אליו, והבנו למה

לפני כל טנק או חי"רניק, יש דחפור ששומר עליו בשדה הקרב. לוחמי הצמ"ה מובילים בראש הצק"חים בתמרון, וסוללים את הדרך לבאים אחריהם. מחפירת מטענים בקרקע ועד לגילוי ופריצת מנהרות, שמענו מרמ"ד צמ"ה על היכולות שרק הם יכולים לספק, ועל עתיד החיל שלא מפסיק לגדול

23.09.24
שירה הלמן, מערכת את"צ

"בלעדיהם אין לחימה", זה אחד המשפטים שאמרו עליהם לא פעם במלחמה, ולא סתם. מאז תחילת התמרון הראו לוחמי הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) שמאחורי שלוש המילים הללו עומדת עשייה שמוכיחה את עצמה שוב ושוב ברגע האמת.

הם אלה שפורצים מכשולים, סוללים את הדרך, ובעזרת ה-D9 והשופלים, משפיעים על כל המשימות במלחמה, מהתמודדות עם מנהרות ועד איתור אמל"ח. 

לאור תרומתם, הביקוש למקצועות ההנדסה, וצמ"ה בפרט, גדל בהרבה. למעשה, שיעור הגיוס לחיל היה מהגדולים ביותר שנרשמו מאז הקמתו. "אנחנו נוגעים בכל תחום", מציג את ייחוד המערך רס"ן צחי, רמ"ד צמ"ה בבית הספר להנדסה קרבית, "בנוסף לעולם המבצעי הבלתי פוסק, אנחנו גם מקדמים את הצרכים של פיקוד העורף ואפילו חיל האוויר, בין אם מדובר בניהול הריסות, בהקמת מסלולי המראה או בשאר פעילויות עליהן אי אפשר להרחיב". 

"יש סיבה שכל מפקד בעזה רוצה אותנו קרובים אליו", הוא מסביר, "כשסוללים צירים, לדוגמה, אנחנו מוציאים ומנטרלים את המטענים שבדרך בעזרת כף הדחפור". כאמור, יכולות החפירה הייחודיות של הצוותים תורמות גם בחשיפת והשמדת מנהרות טרור. במקרים של פירים חסומים, הלוחמים הם שפורצים את הכניסה ואף חוקרים את המסלול של התוואי שאותר.

מתיקון גדר הגבול - ישירות לעומק הרצועה

רס"ן צחי בעצמו פיקד על פלוגת צמ"ה של גדוד 614 בראשית המלחמה. הם היו כוחות ההנדסה הראשונים שהגיעו לגדר הגבול שנפגעה והחלו לאחות אותה בחזרה, לנטרל מטענים שפוזרו באזור, וגם בצער רב - לאתר גופות חללים בסביבה על מנת שיובאו לקבורה בארץ.

בהמשך, 614, ואיתם פלוגת הצמ"ה, נכנסו לתמרון עצים ברצועה. בין היתר, הם לקחו חלק בהכרעת גדוד דרג' תופאח, בסיוע בהחזרת גופות חטופים ובחשיפה והשמדת תשתיות טרור רבות - בהן, מנהרה שיצאה מתוך מסגד. "באירוע הזה נפצע קשה מ"מ שלי מפגיעת טיל נ"ט ב-D9", משחזר רס"ן צחי, "הצלחנו לחלץ אותו בפעילות מורכבת ופינינו אותו לגבול. כיום הוא עדיין בתהליך שיקום, לאחר חודש בו היה מונשם ומורדם, והדרך שהוא עושה מרגשת את כולנו".

מכינים את הקרקע למתגייסים הבאים

בתום חמשת החודשים הראשונים לתמרון, רס"ן צחי חזר לתפקידו כאחראי הכשרות הצמ"ה, עם לא מעט מסקנות. "הפקנו הרבה לקחים הנוגעים לחיילים: מהתנהלות יעילה יותר בשדה הקרב, ועד לפיתוח חוסן מנטלי". לכן, בנו בבהל"ץ תוכנית לימודים חדשה, ממוקדת יותר בצרכים המבצעיים שנוצרו במלחמה ובגזרות השונות.

כמובן שתמיד יש לאן להתפתח, ורס"ן צחי, שמבין זאת היטב, צופה עתיד מזהיר: "אני רואה עוד פלוגות צמ"ה רבות שצפויות להיפתח, בעלות יכולות ורסטיליות ומגוונות שטרם ראינו כמותן. אני תכף מסיים את תפקידי, אבל אני סומך על החיילים שלי. הם עומדים בכל משימה שניצבת מולם, וממשיכים לפרוץ את הדרך לצבא".