המוחות שפיתחו את המלחמה הטכנולוגית - עוד לפני שעלו על מדים

רגע לפני פרוץ המלחמה, הם עוד עסקו בנוסחאות ושינון טבלאות. אבל ב-7 באוקטובר הבינו העתודאים שצריך לחשב מסלול מחדש. הם נרתמו למשימות קריטיות בכל רחבי צה"ל ועזרו לפתח שלל כלים ללחימה. שמענו על דור העתיד שמשפיע על הצבא כבר עכשיו

23.07.24
אלה פלג, מערכת את"צ

רוב החיילים מתגייסים אחרי בית ספר, מכינה או שנת שירות, אבל יש כאלה שהמדים יחכו להם עוד כמה שנים - העתודאים. כשפרצה המלחמה, והלימודים, שהיו עד אז ממש בשיאם, הושהו - נשאלה השאלה: מה עושים עכשיו?

"עד יום לפני הם היו עמוק בתואר", משחזר ראש מנט"א (המנהל לכ"א טכנולוגי אקדמי), סא"ל הראל גורן, "ובשבעה באוקטובר המוקד שלנו הוצף בפניות - הם כולם רצו לעזור ולא ידעו איך בדיוק. הם ראו את חברים שלהם נלחמים ותורמים למאמץ המלחמתי, וידעו שהם מוכרחים לקחת חלק גם הם ולסייע כמה שיותר".

במנהל הוחלט במהרה ליצור קשר עם עשרות גופים בכל הצבא - ולראות במה הם יוכלו לעזור. כך, כ-1,000 עתודאים ועתודאיות בלימודים, שעדיין לא הגיעו לתפקידים העתידיים שלהם בצה"ל, החלו לסייע ולהוביל משימות קריטיות.

אחת מהבולטות בהן, היא החמ"ל הטכנולוגי - שהוקם במלחמה בשיתוף הטכניון ועתודאים במקצועות ההנדסה, ששמו לעצמם למטרה למצוא פתרונות לכוחות בשטח. "הם אומנם עדיין לא מהנדסים, אבל הצליחו ליצור מענה מדהים לציוד של הלוחמים בקצה", מתגאה סא"ל גורן.

במסגרתו, פיתחו בין השאר אמצעי טלסקופי שניתן לחבר לקסדות הקיימות של הלוחמים, ומאפשר להם לראות את הסביבה בתנאי לילה מוחלטים, ברזולוציות - ואפילו עם יכולות זום שלא היו קיימות לפני כן. הפתרון כבר הוטמע בצבא, והגיע לחיילים שנעזרים בו בלחימה בעומק הרצועה.

בנוסף, פנתה אליהם גם היחידה לזיהוי חללים במחנה שורה. "לצערנו, היו הרבה מאוד מקרים קשים, ונדרשו חבר'ה טכנולוגיים, בנוסף למילואימניקים שמרכיבים את היחידה. לקחנו עתודאים מתחום הנדסת הנתונים, והם פעלו להסקת תובנות מהירות וקריטיות לגבי הזיהוי בזמן חירום. בסוף, נעשתה שם עבודה יעילה ששדרגה את התחום החשוב והרגיש הזה".

כחלק ממאמץ השיקום ומעבר היחידות הטכנולוגיות דרומה, הוקמו במהלך המלחמה, בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת בן גוריון בנגב - שתי תוכניות עילית: אחת בעולם הנדסת החשמל והשנייה בתחום הנדסת מכונות ופיזיקה. "חשוב לנו לייצר אקו-סיסטם טכנולוגי שמשלב אקדמיה, צבא ותעשיה בדרום, יחד עם ליווי צמוד שלנו", מדגיש ראש מנט"א, "ועכשיו במלחמה, המשמעות גוברת אפילו יותר".

כפי שהוא מוסיף, כ-400 עתודאים גם מתנדבים בקהילות מהדרום בזמן הלימודים: "הם עוזרים לנוער עם הבגרויות, בעיקר בלימודי פיזיקה במתמטיקה, ומלווים אותם לאורך התיכון. ממש רואים את התוצאות בשטח, ואת השיפור בציונים". 

"כשהם חזרו ללימודים היה ניכר שה'למה' של כל אחד מהם התחדד, והם הבינו לעומק את החשיבות המבצעית למה שיוכלו לעשות עם התואר והיכולות שהם רוכשים כאן", מסכם סא"ל גורן, "מדובר בדור העתיד, שישפיע על הצבא ולאחר מכן גם מחוצה לו. אני מאמין שהתקופה הזאת תהפוך אותם לקצינים טובים יותר, עם רוח התנדבות ומשמעות ענקית".

למידע נוסף על מסלול העתודה האקדמית, לחצו כאן.