כיצד לוחמי חיל האוויר מתרגלים לחימה בשטח הרצועה?

מתחילת הלחימה פועלים כוחות-האוויר המיוחדים תחת אש בעומק רצועת עזה. טרם כניסתם אל שטחי אויב, הם מתרגלים את מתארי הלחימה בסימולטור מיוחד, לומדים את תוואי השטח ומבינים כיצד עליהם לפעול בזמן אמת

24.12.23
יעל קוצ'רגין, מערכת בטאון חיל האוויר

צוות של לוחמי הכוחות המיוחדים נמצא במרחק של כמה מאות מטרים מהמבנה שבעומק הרצועה, עליו הוא הולך לפשוט בעוד כמה רגעים. הכוח מתקדם לעבר המבנה, אך לפתע מותקל על-ידי חוליית מחבלים שיורה לעברם ממבנה נוסף שנמצא בשטח האורבני המורכב של עזה. 

תחילה, הם מנסים לתפעל את הסיטואציה, אך מהר מאוד הם מבינים שעליהם להיעזר בסיוע אווירי על חוליית המחבלים. תרחיש זה, הוא אחד מיני רבים המתרחשים מדי יום ברצועה, אלא שזו לא הפעם הראשונה שהלוחמים מתמודדים איתו - הם תרגלו תרחישים מסוג זה קודם לכן, בסימולטור.


צילום: שי שלחוב

יחידת המיפוי 9900 מספקת תשתיות וירטואליות מדויקות שעל בסיסן נבנים התרגולים בסימולטור. במהלך התרגול, מתאמנים לוחמי כנף 7 (כוחות האוויר המיוחדים) על קבלת החלטות, מתמודדים עם דילמות שיפגשו בשטח ומעמיקים את הידע שלהם אודות האויב עד לרזולוציות הקטנות ביותר בחדר עליו הם מתוכננים לפשוט.

בסימולטור של כוחות האוויר המיוחדים, ניתן לתרגל תרחישים על גבי תשתית שטח אמת. "ביכולתנו לדמות את הסיטואציה המדויקת של הלוחם מרגע נחיתתו עד הגעתו לציר ולמבנה שבקצה המשימה", מספרת רס"ל (במיל') הילה, מדריכת סימולטור ביחידת שלדג, "כך אנו יכולים לבחון כיצד הלוחמים מתמודדים עם תרחישי אמת וכיצד יתפקדו תחת לחץ".


צילום: שי שלחוב

"עם פרוץ המלחמה, קיבלנו משקפי מציאות רבודה (AR) חדשים ומתקדמים במיוחד. באמצעותם, המפקדים הבכירים תכננו את שיטת ואופן ביצוע הפעילויות הרבות שיצאו לפועל ועוד יצאו בלחימה", היא ממשיכה. ברגעים שלפני הפשיטה המדוברת על בית-החולים שיפאא' שבעיר עזה, הכוח תרגל בשטח המדמה של בית-החולים תפעולי מקרים ותגובות אפשריות שבהן עלול להיתקל ברגע הפשיטה.

בשגרה ובלחימה, מתרגלים לוחמי הכוחות המיוחדים פעילות בכל הזירות. "מרגע שמגיעה מטרה חדשה מבנק המטרות של חיל-האוויר, הצוותים מתכננים את הפעולה על-פי מפות שטוחות", אומר רס"ר (במיל') ג', לוחם ביחידת שלדג, "היתרון שמביא איתו הסימולטור הוא שניתן לדמות באמצעותו את התרחישים האפשריים על גבי תאי השטח עליהם הם עומדים להתרחש".


צילום: שי שלחוב

עובדה זו מאפשרת ללוחמים לשנות את תוכניות הלחימה והצירים בהתאם לאתגרים בשטח, ומספקת ודאות ללחימה. "ישנה מיקרו-טקטיקה וירידה לפרטים שלא יכולה להתאפשר ללא הסימולטור, יכולות הבינה המלאכותית והמודיעין המדויק שהוא מאכלס בתוכו", אומר רס"ר (במיל') ג', "בעזרתו, אנו ניגשים למשימה מוכנים מתמיד - והוא מהווה חלק בלתי נפרד בדרך לניצחון במלחמה".