מה עושים בהישמע אזעקה - באמצע ניתוח?

בבית פרטי, בשטח פתוח, בעת נסיעה ואפילו בחוף הים, כולנו יודעים לאן ללכת ומה לעשות כשנשמעת אזעקת צבע אדום. אבל בבית חולים מלא בחדרים, קומות ומחלקות שונות - אתם תדעו איך לפעול? דיברנו עם המפקדים בפיקוד העורף והבנו - איך מצליחים לפעול באמצע ניתוח, כשברקע נשמעת אזעקה

02.07.24
יובל טור שלום, מערכת את"צ

כמו אינסטינקט, כל ישראלי יודע מה לעשות כשלפתע מתחיל לפעול צליל האזעקה הידוע לשמצה. בין אם אתם נמצאים בבית ובין אם אתם בשטח פתוח - ההוראות ברורות. אך בבית חולים, אתם תדעו מה לעשות? רס"ן בשמת, ע' רע"ן היערכות בתי חולים, וסא"ל יונתן, רע"ן פרויקטים בפקע"ר, מסבירים איך זה עובד.

מחלקת רפואה בפיקוד העורף אחראית, בין היתר, על הדרכת בתי חולים בשעת חירום. "קצינים של ענף היערכות בתי חולים בסדיר ובמילואים מגיעים אל בית החולים", מסבירה רס"ן בשמת, "כדי לתרגל אירועי חירום עם הצוות הרפואי, שכוללים העברת מחלקות לאזורים מוגנים, קליטת נפגעים במקביל למטח טילים".

חיילי פיקוד העורף בבית חולים

"בשעת חירום אמיתית, נפתח חמ"ל מרכזי של מחלקת רפואה", רס"ן בשמת ממשיכה, "בתוכו, יושב בשולחן המרכזי נציג שלנו, שעובד מול האג"ם. בנוסף, יושבים מפקד המכלול, מנהל לחימה, קמב"צ וסמב"צ, שהם אחראים על תמונת המצב מבית החולים. ברגע הזה התפקיד שלנו הופך להיות ליווי אנשי הצוות והמטופלים - יש נציגים שלנו בכל בית חולים בארץ".  

אחרי שגורמי פקע"ר הרלוונטים מקבלים את תמונות המצב של כל בית חולים בעת שעת חירום, עוברים המטופלים ואנשי הצוות למרחבים המוגנים. "לכל אחד יש מיפוי של המחלקות - מה מוגן ומה לא מוגן", היא מסבירה, "בבית חולים אחד, לדוגמה, יש בית חולים תת-קרקעי אליו מעבירים את כל המחלקות, לעומת זאת, בביה"ח שני יש חדרים מוגנים ויש כאלה שלא. בזכותנו, הם יודעים לאן להגיע, בזמן הקצר ביותר".

בית חולים תת קרקעיצילום: דוברות רמב"ם

כדי שמחלקת רפואה בפקע"ר תדע להדריך את בתי החולים על אילו חדרים ומחלקות מוגנים ואילו לא, הם עובדים בשיתוף פעולה עם ענף פרויקטים בפקע"ר. בעזרת אפליקציה, הם יודעים בדיוק מהו המקום המוגן ביותר באותו בית חולים.

"בתוך האפליקציה, כל חלל מסומן באחד מארבעה צבעים שונים", מסביר סא"ל יונתן, רע"ן פרויקטים בפקע"ר, "זה מסווג לארבע רמות שונות: אדום, כחול, צהוב וירוק, שמרמזים על ההבדלים במיגון החדרים".

חדרים מוגנים בצבעים שונים באפליקציית פיקוד העורף

בזכות האפליקציה, מחלקת רפואה תקבל את תמונת המצב של כל בתי החולים, ולפיכך תדע להדריך את אנשיה כיצד לפעול בשעת חירום. "היא יוצרת איזושהי שכבה דיגיטלית, שגם עתידה לשרת במקרה חירום את צוות בתי החולים", מסכם סא"ל יונתן, "האפליקציה, החמ"ל והחיילים שמדריכים בבתי החולים, מבטיחים שבתי החולים ימשיכו לעבוד בעת חירום - בצורה בטוחה וממוגנת".