החיילות שמעבירות יותר משיעור בחינוך
מערך מגן של חיל החינוך והנוער נקרא לדגל כבר בימי המלחמה הראשונים. מורות חיילות ו'גרעינרים' הגיעו למלונות במרכז הארץ, והחלו להוביל פעילויות ומעטפת לימודית עבור ילדי המשפחות המפונות. שמענו על האתגרים, הרגעים המרגשים והתקווה שצומחת גם במקומות הכי קשים
הבוקר עולה, והשמש זורחת מעל חופי הרצליה. המלון, שבחודשים האחרונים כבר הפך ל"בית", מתחיל להתעורר. עשרות ילדים מתרוצצים במסדרונות, בני הנוער יוצאים למסגרות השונות, וההורים רק מחכים לרגע או שניים של מנוחה.
בחודשיים האחרונים, אלפים מתושבי הדרום והצפון עברו להשתכן במלונות במרכז הארץ, בהם מבוגרים, צעירים ומשפחות מרובות ילדים. מתנדבים באים והולכים, הלימודים עדיין לא מתקיימים כסדרם, והשגרה והנורמליות הן מילים שקיבלו משמעות חדשה. אבל בשקט בשקט, ודווקא למקומות הסואנים ביותר - מגיעות המורות החיילות ומשרות רגעים של נחת ותקווה.
"בימים הראשונים המטרה שלנו הייתה לייצר שגרה", מספרת סגן עפרי אורגז גורן, מ"פ דן במערך מגן של חיל החינוך והנוער. עפרי, שכבר בימי הלחימה הראשונים "השהתה" את תפקידה המקורי כמ"פ פרק משימה של גרעין נח"ל, נמצאת עם המפונים במלונות. יחד עם לא פחות מ-100 חיילים (מורות חיילות ו'גרעינרים'), היא מפעילה את האופרציה החינוכית העצומה שהוקמה.
"הילדים ובני הנוער הוצאו מהמקום המוכר, ולכן גם השגרה שלהם נקטעה", היא מסבירה, "הבנו שהצורך שעולה מכך הוא לא רק לעשות איתם פעילויות במלונות, אלא גם להוציא אותם מהמלון ולסייע להם להשתלב במסגרות חלופיות - לימודיות ובלתי פורמליות".
אומנם זהו לא דבר מחייב כמו להיות תלמיד בבית ספר רגיל, אבל המסגרות אותן יוצרים החיילים עבור הילדים הן עולם ומלואו. ולא רק שהן בונות תחושה של שגרה ככל הניתן בהתחשב במצב, הן גם מעניקות לילדים תמיכה רגשית, מעטפת לימודית, אוזן קשבת ומעגלים חברתיים.
"אנחנו, יחד עם עוד מתנדבים אזרחים, הגענו למלונות ברגע הראשון, ולאט לאט נשארנו הדמות הקבועה היחידה, ואנחנו לא עומדים לשנות את זה", מכריזה המ"פ. עבור הילדים, זה דבר מהותי מאין כמוהו. המשמעות של מפגש עם אדם קבוע מדיי יום מאפשרת להם להתחבר עם החיילים ולסמוך עליהם, ויותר מכך - מעניקה להם את היציבות שהם כל כך זקוקים בה לאחר שכל דבר שהיה יציב בחייהם לפני כן השתנה.
כאמור, המשימה השוטפת של עפרי והחיילים שונה ממה שהם עושים בימים אלו, והם עזבו את תפקידי השגרה שלהם כדי להגיע למלונות. "בהיבט הלימודי, יש מורות חיילות שהוכשרו במקור לסיוע בכיתה. אבל מהר מאוד לאחר שהבנו את הסיטואציה, גם שאר ההכשרות הותאמו לזה", מדגישה עפרי, "דוגמה מעולה לכך היא מורות חיילות שעשו הכשרה ממוקדת לחינוך מיוחד, כי ראינו שיש צורך בשטח ופעלנו בהתאם".
החיילים של מערך מגן פועלים לא רק בתוך המלונות, אלא גם במרחבי נוער ברשויות ובבתי ספר. ישנן מורות חיילות שמלמדות בכיתות, יש כאלו שמעבירות שיעורים פרטיים, ולכולן, כמו גם ל'גרעינרים'- יש מקום ליזום ולחדש.
סמ"ר לידור ירימי, חייל בפרק המשימה הלאומית של חיל החינוך והנוער במחוז דן, 'גרעינר', ולשעבר לוחם בחטיבת הנח"ל, נמצא במלון דן אכדיה שבהרצליה יחד עם קיבוץ מפלסים. הוא אחראי על שכבות התיכון, ומתלווה עם הנערים והנערות למסגרות הלימודיות ולפעילויות השונות.
לידור הבין את הצרכים של בני הנוער אותם הוא מלווה, ויזם בעצמו פרויקט. "החלטתי לערוך עבורם כנס חשיפה לשנות שירות ומכינות", הוא מספר, "וכך גם שילבתי בין המטרה של הגרעין שלי בשגרה, לבין המציאות הנוכחית". בנוסף, לידור וחבריו לקומונה ערכו פעילויות לגיל השלישי, ויחד עם שאר מערך מגן הובילו פגישות בין הנוער לבין יחידת מיטב.
"בכל המלונות באזור שאני אחראית עליו אנחנו רואים את ההשפעה של החיילים", משתפת סגן עפרי, "ההורים מגיבים, וגם הילדים. הם שם בשבילם, משמשים כאוזן קשבת וזה מרגש לראות את הקשר המדהים שנוצר ביניהם".