לא מקבלים בסופו כומתה, אבל המסע הזה מכין את הלוחמים לשחרור

עוד לפני שהם מזדכים על הנשק והקיטבג וגוזרים את החוגר, עוברים הלוחמים מסע אחרון בהחלט לשירותם הצבאי. לא מדובר באחד שבסופו יקבלו כומתה או סיכה, אלא כזה שמכין אותם מנטלית ופרקטית לחיי האזרחות. הצטרפנו למסלול, והבנו כיצד מכינים את מי שחזרו הישר משטח האויב בעזה - ליום שאחרי השחרור

09.01.24
נויה בן גיגי, מערכת את"צ

רגע לפני השחרור, ושנייה לפני גזירת החוגר, לכל לוחם בצה"ל מהדהדת בראש השאלה - איך חוזרים לעולם האזרחי, אחרי שנתיים ו-8 חודשים במסגרת צבאית?

מסע "בחזרה לעתיד" הוקם בדיוק למען המטרה החשובה הזו. במסגרתו, מגיעים צוותי לוחמים למספר מוקדים אזרחיים בארץ, ועוברים שבוע שלם של עיבוד השירות, כדי להתכונן לתחילת חייהם האזרחיים. 

הוא מתחיל בסיכום החוויה הצבאית, בשילוב תכני חוסן ופסיכולוגיה חיובית, ממשיך בקבלת ידע, מיומנות וכלים פרקטיים לאזרחות, ביניהם, הבנת הזכויות והחובות שלהם כאזרחים, בחירת מסלול לימודים ועקרונות להתנהלות כלכלית נכונה והכרה עם מסלולי לימודים כמו "לוחמים בהייטק" ועוד.

בעקבות המלחמה, המשתחררים עברו אירועים מורכבים שדורשים התייחסות מקצועית שונה משניתנה בעבר. בדיוק לשם כך מנחי התוכנית, מקהילת "מומנטום", התאימו את התכנים למצב, במטרה ליצור את ההכוונה המדויקת ביותר.

"דווקא בזמנים האלה", מסביר סגן לביא, מפקד בתוכנית, "חשוב להעביר את הלוחמים מסע לפני האזרחות. כאן, יחד עם אנשי המקצוע, אנחנו יכולים להצביע על בעיות נפשיות לפי שהן מתפתחות, ללוות את הלוחמים ולהעביר אותם לאגף השיקום, כדי שימשיכו את הטיפול גם מחוץ למסגרת הצבאית".

אבל מעבר לתוכנית המתאימה את עצמה לתקופה, ומתוך ההבנה שמערך התצפיתניות חווה טראומה, הוקם מסע ייעודי גם לחיילות. בו, הן יוכלו להיעזר בגורמים מקצועיים, ולעבד את שעברו בעצמן.

סמ"ר מעוז, לוחם בחטיבת הצנחנים, הוקפץ מהחפש"ש ב-7 באוקטובר, ונכנס ללחימה המורכבת ברצועת עזה. כשיום השחרור שלו הגיע, הוא אפילו לא שם לב לתאריך: "יצאנו ישר לפה. לא דיברנו עדיין על מה שראינו, אבל במסע אנחנו מקבלים את המעטפת שאנחנו צריכים".


הוא שיתף שאחד הרגעים המשמעותיים ביותר בשבילו היה במהלך תרגיל עם כל הצוות. "ישבנו במעגל, המשימה הייתה לתאר את החיים שאתה חי בזמן הווה, רק שככל שהמעגל מתקדם, הגיל שלנו עולה. אני הייתי צריך לדבר כאילו אני בן 31. בפעם הראשונה הבנתי מה המטרות שלי להמשך החיים - מעבר למלחמה ומעבר לצבא, התחלתי לחשוב על תואר, משפחה, החלומות שאני רוצה להשיג בעוד 10 שנים".

"אני אדם של מילים", משתף סמ"ר מעוז, "לדבר זה חשוב, אבל לא ידעתי כמה השיחות העמוקות עם הצוות בהנחיית גורמי מקצוע והתחושה שיש אנשים שדואגים לך. להשתחרר בתקופה כזאת כשחברים שלי ממשיכים להילחם זה קשה, אבל לפחות עכשיו אני מרגיש מוכן לזה".

"הקמתי את המסע עם הצוות מתוך תחושת שליחות עמוקה ורצון אמיתי שלוחמים יצליחו לעבד את חוויית השירות שלהם בצורה טובה וייצאו מחוזקים לאזרחות, שיבינו כי האתגרים שעברו בשירות הקרבי בנו אותם לקראת האתגרים הבאים איתם יתמודדו בעתיד", מסכם סא"ל (מיל') אריאל יוחנן, פרוייקטור המסעות, "מסעות הלוחמים בתקופה זו מהווים עבורי סגירת מעגל וזו תחושת סיפוק גדולה שהם יעבדו בצורה טובה את חוויות הלחימה שעברו וישתחררו מוכנים יותר לחיים באזרחות ולשירות המילואים".