המפה שעושה סדר בשדה הקרב בעזה - בזמן אמת

בכל מקום בצבא ממנו מנוהלת הלחימה, נעשה שימוש במידע. זה יכול להיות מיקום חוליות מחבלים, סכנות פוטנציאליות בשטח וכל נתון נוסף המסייע לכוחות המתמרנים. כחלק ממאמץ זה, נכנסה לאחרונה מערכת "MapIt" של יחידת מצפן לשימוש מבצעי בכל צה"ל. שמענו ממובילי הפיתוח על מאחורי הקלעים של הפלטפורמה, פריצות הדרך המשמעותיות בזמן המלחמה - ומה צופן לה העתיד

17.01.24
גל מי טל ונטע רוף, מערכת את"צ

דמיינו להיכנס לרגע לנעליו של מפקד בכיר היושב ב"קדמית" ומנהל את הלחימה בעומק רצועת עזה. מעקב אחר הכוחות בשטח, אינדיקציות לסכנות האורבות להם, מטרות כדאיות לסיכול באזור, ואפילו מזג האוויר - כל אלה הם נתונים רלוונטיים וחיוניים עבורו כדי להרכיב את תמונת המצב המדויקת בשטח.

ביחידת מצפן שבאגף התקשוב, לקחו כמה צעדים קדימה את ייעול השימוש במידע - ופיתחו את פלטפורמת "MapIt", שמתחילת המלחמה הולכת וצוברת תאוצה. "המערכת מנגישה תוכן מבצעי מכל הגופים בצה"ל, ומציגה אותו על גבי מפה", מסביר סרן (במיל') יקיר, מנהל המוצר, "היא מסייעת להבין את התמונה המלאה, ולפיה לגזור משמעויות ולקבל החלטות כאן ועכשיו".

המפה מתעדכנת בזמן אמת ומשקפת למפקדים בחמ"לים ובמפקדות את כלל המידע הנחוץ כדי לאפשר להם לנהל את הכוחות בצורה המיטבית - מבחירת הציר שבו כדאי ללכת, דרך סכנות ומלכודות אפשריות, מאגרי נשק ותחמושת באזור, ועד לאחרון הנתונים שנדרשים לתפעול הצוותים בתמרון הקרקעי.

מדובר במוצר רב-קהלי, שמשתמשים בו בפיקוד העורף, בחיל האוויר, במפקדות היבשה בשטח ובמקומות רבים נוספים. כל משתמש חשוף לשכבות מידע ספציפיות לפי סיווג, ובהתאם לתפקיד, כשההפרדה מתבצעת על ידי מתן הרשאות גישה שונות.

"ניקח לדוגמה", ממשיך יקיר, "אנליסטים של מצפן שיושבים במפקדה בפיקוד הדרום ורוצים לנטר מסלולי שיגורים כושלים, ניתן להם הרשאה לשכבת המידע שמציגה את הנתון הספציפי הזה, והם יוכלו לראות על המפה את האינפורמציה שבידינו - כמו מיקומי המשגרים בשטח ומקום הנפילה".

האפליקציה, שנמצאת בשימוש ובמקביל ממשיכה בפיתוח, יועדה תחילה בעיקר לדרג המטכ"לי - לסייע בקבלת החלטות אסטרטגיות. אך המצב בשטח הוביל את המפתחים להנגיש אותה במהירות גם לכלל גופי צה"ל שיכולים להיתרם ממנה, והיום היא חלק מהפעילות המבצעית ומלווה את הכוחות בהצלחה רבה לאורך הלחימה.

"יש הרבה מערכות שליטה ובקרה בצה"ל, אבל כולן מיועדות לצרכים ספציפיים של אנשים ספציפיים, ואנחנו הראשונים לפצח את האתגר ולענות על הצרכים של כולם במוצר אחד", מעיד סגן אורי, ראש צוות הפיתוח של "MapIt", "ראינו שהפלטפורמה שפיתחנו הוכיחה את עצמה כטובה ויעילה, והתחילה להחליף מערכות קיימות אחרות".

בין ההישגים שרשמה, כך מציינים במצפן, בולט השיפור העצום בחווית המשתמש: "MapIt" אינטואיטיבית וברורה לתפעול, ובעלת ממשק דומה למערכות אזרחיות, כך שאין צורך בגורם מקשר שיעזור למשתמשים ברחבי הצבא להבין אותה.

בנוסף לאפליקציה עצמה, רכיב המפה עצמו של "MapIt" מוטמע כיום בעשרות מערכות בצה"ל. שימוש במפה אחידה וממשק זהה בין תוכנות שונות הוא שדרוג משמעותי, המקל על בניית שפה אחידה לכולם, ומאפשר מיקוד בגזירת משמעויות ותכנון דרכי פעולה.

הפיתוח לא נעצר בנקודה הזאת. יש עוד תוכניות גדולות עבור "MapIt" להמשך: "כרגע המערכת אוספת את כל הנתונים במקום אחד, והשלב הבא הוא להוציא משם תובנות", חושף אורי, "זה העתיד - האפליקציה תעזור למפקד בקצה לקבל החלטות ותייעץ לו, ואפילו תציג בפניו את אחוזי ההצלחה של כל אחת מהאפשרויות".

"כמובן שבסוף יהיה אדם שיבחן את המידע ויקבל את ההחלטה המושכלת", מבהיר יקיר, "יש חשיבות קריטית לגורם מוסמך בתפקיד מבצעי, שהוא זה שחושב בצורה ביקורתית, שוקל ומכריע - ואת זה אנחנו לא מנסים להחליף". תפקיד המערכת, מסביר מנהל המוצר, הוא לקצר תהליכים, לעשות עבור המשתמשים את החיבורים הנדרשים - ולסייע בקבלת ההחלטות.

"כשרואים את "MapIt" פועלת בימים אלה בצורה כ"כ אינטנסיבית - זו תחושת גאווה מדהימה", משתף סגן אורי, "מאחורי התוצר הזה עומד צוות מקצועי, מחובר למשימה וקשוב לצרכי הלקוח. לשמוע ש"הבייבי" שלנו פורח עכשיו מוסיף לנו דרייב מטורף להמשיך ולתת מעצמנו, כמה שרק נצטרך".