נגב עוצמתי וקטלני יותר נכנס לשימוש מבצעי

בעיצומה של המלחמה, פועל בית הספר למקצועות הירי ללא הפסקה כדי להטמיע אמצעי לחימה חדשים שנכנסים לשימוש ראשון בקרבות ברצועה. ביניהם גם נגב 7 - נשק קטלני וחזק, שיוכל לרתק את האויב ולהגיע אליו אפילו אם יסתתר מאחורי קירות בטון

02.11.23
איה חיימוביץ', מערכת את"צ

לא פחות מ-30,000 לוחמים בסדיר ובמילואים כבר עברו בבית הספר למקצועות הירי שבמתקן אדם מאז פרוץ המלחמה.

בין האימונים השונים, המקצים המאתגרים ורגעי השקט שלפני הסערה - הם נחשפו גם לכלי אחד, חדשני ועוצמתי, שמעולם לא שומש קודם לכן, ויכול לספק ללוחמים יתרון משמעותי בקרב. 

מדובר בנגב 7, שקיבל את שמו מגודל הקליעים שהוא יורה, 7.62 מ"מ, שהופכים אותו לנשק מאסיבי וחזק. עוצמתו אדירה והקליע שלו קטלני יותר מבנגב 5, בו השתמשו הלוחמים עד היום. 

הייעוד שלו, כפי שמגדירים בבית הספר למקצועות הירי, הוא חר"ה: חיפוי, רתק והשמדה. באמצעות האלמנטים הללו הוא מחפה בצורה טובה יותר על כוחותינו, מרתק את האויב גם בתוואי מורכב, ולבסוף - משמיד אותו בעוצמה.

גלגולו הקודם עבר את טבילת האש שלו ב'צוק איתן', אך בעקבות ביקורות והצעות לייעול, עמלו בצה"ל מאז על שיפורו בהתאם לצרכים המבצעיים המתעדכנים. את הניסיון המבצעי הראשון של הנשק החדש - יעשו, כאמור, הלוחמים במלחמה ברצועת עזה.

"היתרון המשמעותי של נגב 7 זה שהוא מסוגל להפוך מחסה של האויב למסתור בלבד", אומר רס"ן סמואל, מד"ר בית הספר, ומיד מסביר: "התחמושת שלו יכולה לחדור קירות עבים ביותר, וכך לחסל אויב גם בשטח בנוי ומורכב". יתרון נוסף הוא אורך ההכשרה - היות שהלוחמים כבר מכירים את הנגב הקודם, כל שעליהם לעבור הוא הסבה קצרה, וכבר יוכלו להשתמש בגרסה החדשה והעוצמתית.

וכך, הגיעו למתקן אדם הלוחמים והמילואימניקים, ואפילו חברי כיתות כוננות מיישובים. הם הזדכו על הנשק הישן שלהם, וקיבלו את החדש - "ישר מהניילונים". המדריכות אימנו אותם ועשו להם הסבה מקצועית, ובימים אלו נכנס נגב 7 לשימוש מבצעי של ממש.

אבל כלי הנשק הזה הוא לא היחיד שנכנס לשימוש במלחמה הזו, ובבית הספר למקצועות הירי - הטמעת אמל"ח היא משימה מרכזית ועליונה.

הרשימה כוללת, בין היתר, 'משלשים' המולבשים על הכוונת ומאפשרים ללוחם לראות פי 3 רחוק יותר, סוג חדש של כוונות תרמיות, סמני לייזר, נשק ה'ערד' ונשק ה'אמתן'. על כל אלה כבר מכשירות המדריכות את הלוחמים, וגם הם צפויים להיכנס לשימוש מבצעי ראשון במלחמה. 

"כשהכלים החדשים מגיעים בזמן חירום, אנחנו צריכים להתמחות בהם בזמן קצר מאוד", מדגיש רס"ן סמואל, "אבל כשהמטרה היא להפוך את מתקן אדם למרכז ניפוק, הטמעת אמל"ח והעלאת כשירות, ועם מדריכות מיומנות ומסורות כמו שלנו - זה לגמרי אפשרי, ואנחנו רואים כבר עכשיו את הביטחון של החיילים על הנשקים החדשים". 

כוונת נוספת עליה מוכשרים הלוחמים במתקן היא הפגיון. אומנם היא לא חדשה, אך תהיה כזו עבור חלק  המילואימניקים במלחמה. "זו כוונת ממוחשבת שמתחברת לקנה, ויכולה לשפר את אחוזי הפגיעה ביותר מ-90%", הוא מספר, "היא יכולה לחשב היסטים בליסטיים ותנועתיים, וכך אם הלוחם מכוון את הנשק על רחפן שזז או דמות שרצה - סיכויי הפגיעה שלו יעלו בעשרות אחוזים".

אבל בית הספר למקצועות הירי לא רק מטמיע אמל"ח, והעיסוקים שלו נרחבים ומשפיעים באופן ישיר על הכשירות של כלל צה"ל: "אנחנו מרכזים גם את קורסי ההכשרה של המדריכות, ההוראות המקצועיות, ואפילו למידה מבצעית ממסקנות של תחקור לוחמים שחזרו מהשטח. בעצם, אנחנו מקור הידע על כל הנשקים ואמצעי הלחימה שברשות הצבא. המדריכות יודעות לענות על כל השאלות, בכל נושא ובכל זמן".

"בית הספר כולו, ובראשו המדריכות, עובד ללא הרף על מנת לשפר את הכשירות והמוכנות של הלוחמים לרגע האמת", מסכם רס"ן סמואל, "אנחנו מוכנים יותר מאי פעם, ונעשה כל שיידרש כדי לעמוד במשימה".