בבטן "המפלצת" - ביקרנו בנחתות החדשות של זרוע הים

אחרי מסע של יותר מ-6,000 מייל ימי, ועם עשרות מטרים של עוצמה, הגיע הזמן להכיר לעומק את הנחתות החדשות של זרוע הים - אח"י קוממיות ואח"י נחשון. שוחחנו עם מפקדי הכלים והבנו איך נראית הפלגה של פעם בחיים באחד הכלים האסטרטגיים ביותר

24.07.24
גל מי טל, מערכת את"צ

כשאני מתקרבת אל הנחתת החדשה של זרוע הים, אח"י קוממיות, כמעט קשה לי להאמין שהר המתכת המפלצתי שנגלה לפניי מסוגל לשוט למרחק של אלפי מייל.

אחרי דלת ברזל כבדה אחת וארבעה גרמי מדרגות, אני מגיעה למטבח הספינתי, המצויד בארונות מתכת מבריקים 'בריח של אוטו חדש'. למרות שבמבט ראשון היא נראית כאילו הורכבה היום, בחצי השנה האחרונה הספיקה הנחתת לצבור קילומטראז' לא קטן, וסיפורים רבים בין קירותיה.

 

אבל לפני שחוצים את האוקיינוס האטלנטי למסע של 6,700 מייל ימי, חשוב להבין את היסודות. "הנחתת היא כלי שיט המסוגל להוביל משא כבד ולהנחיתו על החוף, ללא צורך בנמל", מבהיר רס"ן ד', מפקד אח"י קוממיות, ומוסיף בחיוך שומר סוד: "למרות שמדובר בכלי שאי אפשר להתעלם ממנו, עדיף לדעת עליו כמה שפחות".

מה שבכל זאת אפשר לספר, כי מדובר בכלי הלחימה הגדול ביותר של הזרוע. "הוא בעל משמעות אסטרטגית, שפעילותו תביא לחיזוק שיתוף הפעולה בין הזרועות, הגדלת טווחי הפעולה ושמירה על ביטחון המדינה", כפי שתיאר זאת מפקד זרוע הים, אלוף דוד סער סלמה, עם הגעתה של אח"י קוממיות ארצה ביוני האחרון.


"כלי לחימה בעל משמעות אסטרטגית". אלוף דוד סער סלמה

 

לסיפון הגיע רס"ן ד' לראשונה לפני מספר חודשים, ומאז הפכה הנחתת לביתו השני: "בחודש מרץ עליתי על מטוס לנמל פסקגולה שבארה"ב יחד עם צוות הלוחמים והלוחמות, כדי לקלוט אותה לזרוע ולהביאה לישראל".

לאחר טקס מסירה מרגש שנערך בנוכחות מנכ"ל המספנה ובכירים בצבא האמריקאי, התחילו לאבזר את הספינה, להתאמן לקראת ההפלגה ולהיערך למקרי חירום אפשריים. הם גם הספיקו לציין על גביה את חג הפסח ואת ימי הזיכרון הלאומיים. "המועדים האלה קיבלו משמעות קצת אחרת עבורנו השנה", הוא מעיד, "למרות הקושי והגעגוע לארץ, לציין אותם על גבי הכלי החדש חידד כמה חשובה המשימה עבור העם שלנו".

במאי, עם השלמת כלל המבחנים ו"טיפול קוסמטי" אחרון במספנה האמריקאית, אח"י קוממיות הרימה עוגן ויצאה לדרך: "זו הייתה חוויה של פעם בחיים. חוץ מהמשמרות שתפסנו כחלק מהשגרה השוטפת בכלי, הכנסנו הרצאות, מערכים ותכנים חינוכיים. במהלך ההפלגה, שארכה 28 ימים, הגיבוש והאמון בינינו התחזקו באופן משמעותי".


שר הביטחון, מר יואב גלנט, בטקס קבלת הנחתות

"בסופו של דבר טסנו לשם כאוסף של לוחמים ולוחמות שמעולם לא פעלו או הפליגו ביחד. כל אחד הגיע מכלי אחר ועם רקע שונה", מדגיש רס"ן ד', "היום אנחנו צוות אחד, עם חוויות משותפות ומסורות חדשות, מעין פסיפס של הספינות השונות בזרוע".

"כשנכנסנו לים התיכון, זה ישר הרגיש שחזרנו 'לשכונה'", הוא נזכר ברגעי ההגעה לנמל חיפה, וממש אפשר לראות את העיניים שלו נוצצות, "יום לפני שהגענו, הסטי"ל אח"י קשת הגיע ללוות אותנו. היה מדהים לראות פתאום ספינה ישראלית ולשמוע עברית בקשר. זכינו לקבלת פנים מרגשת ברציף - יחד עם המשפחות שלנו שזכו לטעום ממה שעבר עלינו בשלושת החודשים האחרונים".


הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, בטקס קבלת הנחתות

מלבד המשפחות, הם פגשו גם את צוות הנחתת אח"י נחשון, שעגנה בספטמבר האחרון בנמל חיפה לראשונה - ביניהם גם את מפקדה, רס"ן ש'.

"אחת המטרות של הצוות שלנו הייתה, בהגדרה, לעזור לאח"י קוממיות בדרך שלהם ולהשריש להם את הידע שאנחנו צברנו", הוא מפרט, "בבוקר 7.10 הוקפצנו לבסיס ומאז המשכנו בתהליך מזורז של מבצוע, התקנות ואימונים בים".

"הצוות כבר הספיק מאז להתחלף כמעט לחלוטין", מציין רס"ן ש', "זה מקסים לראות את זה מהצד כמי שהתעסק בפרויקט הזה ב-4.5 השנים האחרונות, לראות איך עברנו מהנייר למציאות - מצוות קולט ספינה לספינה שקולטת צוות ומפלסת את הדרך".

"הבאנו כאן יכולת משמעותית", מסכם מפקד אח"י קוממיות, "מדובר בהיסטוריה בהתהוות, בעיקר בתקופה כזאת. מרגש מאוד להיות הראשון, ללוות את המסע של שתי הספינות לארץ ולפקד על הצוות החזק הזה. כל חייל וחיילת כאן הם מקור ידע, מצופה מהם לאחריות ולאיפוק בתור שגרירי הכלי הכי חדש בזרוע. זו אחריות גדולה ואני מאמין שנמלא את תפקידנו על הצד הטוב ביותר".