בעיצומה של הלחימה - נפתח סימולטור טיל גיל החדש

אלפי חיילים כבר אומנו על ידי מדריכות טיל גיל בסימולטור החדש, ובימים אלו של הלחימה התרגולים הללו חשובים מאי פעם. הטיל, שנמצא בשימוש מבצעי בשטח, הוא מדויק ויכול לשנות את כיוונו אפילו כשהוא כבר באוויר. שמענו מקצינת הגיל איך לומדים לעשות זאת

17.01.24
איה חיימוביץ', מערכת את"צ

שלושה חשודים מתקרבים לנקודה מסוימת, וצוות הטיל-גיל עוקב אחריהם. התצפיתן מזהה אותם, והקמ"ן מאמת ומדווח בקשר - מדובר במחבלים. המפק"ץ מחליט שיש לירות - הם מתכוננים, מכוונים ומשגרים.

הטיל יוצא מהעמדה כשהוא מכוון למקום הימצאם של המחבלים, אבל הם זזים משם במהירות. הצוות משתמש ביכולות שלו ומכוון את הטיל מחדש בעודו באוויר. הוא נועל אותו על החשודים, מתקדם במהירות ולבסוף - פוגע. המחבלים סוכלו.

זה יכול להישמע כאילו הצוות בעמדה במעמקי רצועת עזה - אך למעשה, בזכות סימולטור טיל-גיל החדש, כל זה מתרחש בחדר אחד בדרום הארץ.

 

טיל-גיל הוא טיל מונחה אשר ננעל על מטרה, עוקב אחריה ופוגע - כל זה כאשר הוא יכול לשנות את כיוונו בעודו באוויר.

"יש לו אפקט נקודתי, ובגלל זה משתמשים בו למטרות איכות כמו סיכולים ספציפיים", מסבירה סגן כליל אור, קצינת מדור רא"ם (רשת אש מודיעין) שאחראי על הכשרת לוחמי סיירות החי"ר והקומנדו על הטיל, "זה יוצר פגיעה מדויקת ומינימלית, מבלי לגרום נזק לבלתי מעורבים".

עם היתרון הזה, מגיע גם אתגר. "האמל"ח הזה יקר מאוד, ולכן אנחנו משגרים אותו רק בניסויים ובזמן לחימה אמיתית", היא ממשיכה, "כך נוצר מצב שכדי לתרגל ירי ולדמות מצבי אמת, הלוחמים נדרשים להגיע אלינו לסימולטור".

המקום מורכב משני חלקים, כאשר לכל אחד מטרה שונה. באחד, הלוחמים יושבים בעמדות אישיות, חלקם לומדים על הטיל לראשונה, והשאר מתרגלים כדי לשמור על כשירות בידע שברשותם.

לצד כל לוחם נמצאת מדריכה, ובעוד שהוא מסתכל בעינית ורואה דרכה עולם סימולטיבי, היא מקפיצה מטרות ואתגרים. הם לומדים טכניקות, מתרגלים תפעול מהיר במהלך שיגור הטיל, ומתמקצעים כיצד להזיז אותו באוויר בזמן אמת.

החלק השני הוא חדר התרחישים. זהו חדר חשוך ומלא במסכים, וגם כאן מופיע עולם מדומה של זירת קרב. כאן, הלוחם לא יושב לבדו, אלא יחד עם הצוות. כך הם לומדים לעבוד יחד ולנהל את עמדת השיגור בצורה המיטבית.

"אנחנו נמצאים בסימולטור הכי חדשני שקיים לנשק הזה", מדגישה סגן כליל אור, "מה ששונה בו מקודמיו זה כמה שהוא מציאותי. המערכת שכאן היא המערכת האמיתית שבטיל, והעולם המוקרן לחיילים משקף לגמרי את שדה הלחימה. כך החיילים יכולים לתרגל בצורה המציאותית ביותר את רגע האמת".

במלחמה, כך מספרת סגן כליל אור, הביקוש לאימונים בסימולטור טיל-גיל עלה באופן משמעותי. "זו הפעם הראשונה שיש שימוש מבצעי בטיל בסדר גודל שכזה, ולכן כלל היחידות מגיעות אלינו כדי לרענן את הידע שלהן", היא מסבירה.

ועבור אלו שלא יכלו להגיע אליו, המדריכות בסימולטור מצאו פיתרון. "בתחילת המלחמה היינו מפוזרות בכל הארץ - בעוטף, במוצבים בצפון ובשטחי כינוס במרכז", משתפת סגן כליל אור, "עשינו הכשרות מקוצרות לאלפי לוחמים, ואפילו הבאנו סימולטור נייד".

"אפשר לראות את ההשפעה שלנו בשטח באופן ישיר", היא מסכמת, "מה שהמדריכות מלמדות זה מה שקורה בשטח. מאיתנו - הלוחמים יוצאים ישר להילחם, ואני גאה בחיילות שלי על המסירות והרתמות למשימה".