עוד עשרות חרדים בחרו להתחיל שירות מילואים פעיל

עבור כל חייל בצה"ל הימים הראשונים בטירונות מאתגרים ומחשלים. כשמדובר בחרדים שכבר אינם בגיל הגיוס הרגיל, המורכבות אפילו גדלה. בעזרת תוכנית הכשרת שלב ב', ועם ניסיון מקצועי ומשפחה, הם עולים על מדים ומחליטים להתגייס למילואים. שמענו מהמ"פ והמ"מ של המחזור האחרון על האתגרים, ההתאמות והמשמעות

15.08.24
ג'וני מנדל, מערכת את״צ

אם הייתם נכנסים לבקו"ם לפני מספר שבועות, הייתם מוצאים מגוון רחב של אנשים. ביניהם, 60 גברים חרדים שגדולים בכמה שנים מגיל המתגייס הממוצע, ולרובם גם אישה וילדים. אלה הם חיילי תוכנית שלב ב' אשר בחרו לבטל את הפטור שניתן להם בתור נערים, להתגייס לטירונות ללא צו, ולהתחיל שירות מילואים משמעותי.


צילום: מנהלת החרדים הצבאית

בשבוע שעבר, הסתיים המחזור ה-12 של התוכנית מתחילת המלחמה. "טווח הגילים של המשתתפים הוא 54-26", מפרט רס"ן (במיל') מנחם ג'יבלי, מ"פ בטירונות, "והאוכלוסייה מורכבת מחבר'ה איכותיים עם ניסיון מקצועי, שעזבו את המשפחה והעבודה והחליטו על דעת עצמם להתגייס. רובם מכירים את צה"ל רק מהחדשות, ולראשונה הם חווים את המערכת בעצמם".


צילום: מנהלת החרדים הצבאית

ביטול הפטור אומנם יכול להישמע כמו תהליך מסובך, אך 'שלב ב'' מפשטת אותו עבור המעוניינים, ואפילו מסייעת להם להעלות את הפרופיל הרפואי שלהם במידת הצורך. כל זאת - באמצעות שיחת טלפון מהירה למוקד מנהלת החרדים הצבאית. 

לאחר הביטול, החיילים הטריים מגיעים ללשכת הגיוס, ומשם מתחילים את המסלול הבסיסי שעובר כל טירון בצה"ל. בסוף התהליך, עם הסמכת רובאי 02, הם משובצים ישר לשירות מילואים. 

כאמור, רובם מחליטים להתגייס לאחר שכבר יצאו לשוק העבודה ולחלקם יש מקצוע של ממש בידיים, אבל זה בדיוק היתרון שלהם. "הם מגיעים מתחומים מגוונים - ממהנדסים, דרך חובשים ועד עובדים סוציאלים", מסביר בגאווה המ"פ, "כשהם מקבלים שיבוץ - אנחנו ממירים את המקצוע האזרחי שלהם למקצוע צבאי, והופכים אותם לכוח אדם איכותי ויעיל בצה"ל, מבלי לוותר על האיכויות שלהם ועל היכולות שרכשו".

כדי לגשר על פערים, מתבצעות מגוון התאמות שיאפשרו להם את המשך קיום אורח חייהם הדתי גם בצה"ל. סגל הטירונות דתי גם כן, הכשרות בבסיס נבדקת בקפידה יתרה, והם מקבלים אוכל ברמת ההכשר הגבוהה ביותר. בנוסף, בכל יום זכאים החיילים לשעת לימוד תורה (בין אם מדובר בלמידה עצמאית בבית הכנסת או בשיעור עם רב) ומתפללים יחד במניין.


צילום: מנהלת החרדים הצבאית

אבל מעבר לכך, המעבר מחיי המשפחה והעבודה היום-יומית אל תוך מסגרת צבאית היררכית הוא חוויה מורכבת לא פחות, שהטירונים חווים בפעם הראשונה. "זו הסתגלות לסדר יום חדש. אתה בן אדם בוגר ולפתע אתה צריך לקבל מרות של מפקד, שלפעמים הוא צעיר ממך או אפילו מהבן שלך", משתף סרן (במיל') יוסף חיים שמחון, מ"מ בטירונות שהתגייס בעצמו כחלק מהתוכנית לפני מספר שנים.

"אני חרדי ואבא לחמישה ילדים. התגייסתי ב-2021 והגעתי לפקד בקורס הזה לפני שבועיים עם רצון לתרום ולחבר יחד את הצבא והציבור החרדי. זו סגירת מעגל של ממש, התחלתי ממקום בו קיבלתי פטור וחזרתי לשירות, ועכשיו אני מפקד בעצמי על חרדים".


צילום: מנהלת החרדים הצבאית

המ"מ, סרן (במיל') שמחון, היה אמור להתחיל תפקיד מילואים חדש כקצין חמ"ל בפלס"ם גבעתי, אך ביקש אישור מיוחד לדחות את תחילת תפקידו על מנת לפקד בקורס שלב ב'. "הבנו שצריך לקחת את אלו שכבר עשו דבר או שניים ולאפשר להם לתרום למדינה עד הניצחון", הוא מציין, "הגיעו לפה חרדים מכל העולם, וכולם הבינו שהגיע הזמן שניכנס מתחת לאלונקה. זה לא שוויון בנטל - זה שוויון בזכות".