עם גלגלים ויכולת אש אדירה - המשגר החדש של צה"ל בפעולה
קצב אש דו ספרתי בדקה, מהירות של כ-100 קמ"ש וגלגלים במקום זחל. חיל התותחנים החל בהטמעת ה'להב' עוד מלפני המלחמה, אך כבר בתחילתה הוא נכנס לשימוש בבום. לאחר שירו כבר כ-100 רקטות 'רומח', לוחמי ולוחמות פלוגה ג' מגדוד 334 מבינים כי הם עושים היסטוריה. אחרי ששמענו על יכולות המשגר החדש - הגיע הזמן גם להראות אותו בפעולה
החידושים והשדרוגים שנכנסו לצה"ל מאז המלחמה, לא פסחו כמובן גם על התותחנים. כבר בתחילתה חנכו בחיל את המשגר 'להב' - שמשנה את כללי המשחק.
הכלי החדש נכנס לארסנל של גדוד 334, שעד כה השתמש ב'מנתץ' (MLRS), ומביא עמו יכולות שלא היו בחיל קודם לכן: מהיר יותר ובעל תשואת אש גבוהה בפער. כבר במבט חפוז ניתן לראות את השינוי המרכזי - הזחל המוכר הוחלף בגלגלים.
"הם מאפשרים לכלי לנסוע במהירות של עד כ-100 קמ"ש, אפילו על כביש, לכן לא צריך הובלה", מסביר רמ"ד רקטות ומכ"מים בחיל התותחנים, סא"ל רן קוטק, שהיה אחראי על הטמעת ה'להב' בחיל. "זה מאפשר העתקה בין גזרות - הגדוד יכול לנוע בעצמאות ובמהירות לכל מקום שאליו יידרש".
ה'מנתץ'. הזחל מקשה על הניידות של הכלי.
"הפלוגה שלי התחילה בתהליך הטמעת המשגר כמה חודשים לפני שאר הגדוד, לכן ידענו לבצע ירי", מספרת רס"ן עדי, מ"פ ג' בגדוד 334. עם פרוץ המלחמה, הבינו בחיל שעדיף לנצל כבר עכשיו את יכולות הכלי החדש, ולכן כבר ב-8 באוקטובר ירדו המפקדת ופלוגתה לדרום. "עוד לא היה לנו אישור ירי רשמי, פשוט נכנסנו לטירוף של למידה והכנה".
יומיים בלבד לאחר מכן, הם ירו לראשונה ב'להב' החדש, ושיגרו את הרקטה המונחית 'רומח' להריסת מטרות ממוקדות. יום קודם, ב-9 באוקטובר, נרשם בגדוד ציון דרך נוסף: הירי הראשון ברומח מאז לבנון השנייה, אך הוא נורה ב'מנתץ'. יום למחרת, כאמור, ה'להב' שיגר את אותה הרקטה.
"הפגיעה הייתה מדויקת, כולם ממש התרגשו", רס"ן עדי משחזרת, "זאת הייתה יריית הפתיחה של הלחימה שלנו, משם המשכנו לחודש וחצי של תקיפות מרובות נגד מטרות טרור בעזה - באמצעות 'להב'. היכולות של המשגר מאפשרות חופש תנועה כמעט מלא - ולכן לכל מקום שנדרשנו לו, הגענו מהר".
למקרה שתהיתם, ה'להב', לעומת אחיו המבוגר יותר ה'מנתץ', הוא פיתוח כחול-לבן, המבוסס על בסיס המשגר 'PULS' מבית אלביט מערכות. הוא פותח ב-2020, וכבר באותה שנה נקלט בצה"ל ושולב באימוני חיל התותחנים.
המשגר מהווה הכפלת כוח משמעותית מכיוון שהוא תואם למגוון סוגי רקטות מדויקות, מתקנות מסלול ועוד. הרומח הוא למעשה הקטן מבין החימושים המתאימים, ובעל טווח פגיעה של כ-35 ק"מ."הוא יכול לירות עשרות בבת אחת. זאת עוצמה שאי אפשר להסביר במילים", מציין סא"ל קוטק. 'להב' מסוגל לשגר גם רקטות מתקדמות יותר בעלות טווח של כ-300 ק"מ, אמנם בקצב אש נמוך מבעת שיגור רקטות רומח.
והתוצאות ניכרות בשטח. "היה קשה לפספס כמה הירי שלנו אפקטיבי", מתארת רס"ן עדי, "ירינו כ-100 רקטות רומח למטרות ארוכות טווח. פגענו במטרות חמאס ובמחבלים, ובהמשך הגנו על הכוחות המתמרנים".
בימים אלה, מציינת המ"פ, פרוסים לוחמי ולוחמות פלוגה ג' בגבולות צפון הארץ. הם חמושים ברומח וב'רעם איתן' - רקטה בעלת חימוש מצרר שמסוגלת לטהר שטח ברדיוס רחב, מוכנים לכל פעילות שיידרשו.
"כולם כאן בפלוגה הבינו שהם עושים היסטוריה", רס"ן עדי משתפת, "ירי רומח זה לא דבר שחווים בכל יום. הלוחמים והלוחמות יודעים שהם לוקחים חלק במשהו משמעותי ושיהיו עוד משימות בהמשך. הם חוו את הדברים האלה ראשונים בגדוד, והם מלאי מוטיבציה לכל תרחיש".