איך גורמים ל-GPS ולטייפון "לשדר על אותו גל"?

מה הקשר בין אנשי תוכנה, מערכות ימיות ומלחמת העולם השנייה? יצאנו להכיר את הצוותים המסייעים לשמור על הכשירות המבצעית בלב ים, גורמים לכלים לדבר באותה שפה, ופותרים "באג" בספינה - ממשרד קטן מאות קילומטרים ממנה

09.04.24
גל מי טל, מערכת את"צ

בין אם מדובר במערכות ניווט, שליטה ובקרה או מערכות ירי, על כלי השיט של זרוע הים מותקנות מערכות רבות - עליהן לא נוכל להרחיב. ובשביל שהספינה תבצע את משימתה באופטימליות, הן נדרשות לפעול בסנכרון מוחלט, כמקשה אחת.

כדי להדגים את חשיבות שיתוף הפעולה, דמיינו שאתם צופים בסצנה מסרט תיעודי על מלחמת העולם השנייה: השעה - שעת לילה מאוחרת, ומשני צידיו של נהר נאספות שתי קבוצות של המחתרת. כוח א', שהתמקם זה מכבר בנקודה, שולף את הפנסים ומתכונן להעביר לחבריו את המודיעין שאסף בעזרת קוד מורס.

אך לכוח ב', שממתין מהעבר השני של הנהר, נמסר שעליו להמתין ליונת דואר שתעביר את הפרטים. השעות חולפות וכוח ב' מפספס את איתותי המורס. הלוחמים מתייאשים וחוזרים למפקדה. המבצע נכשל.

ואכן, חוסר תיאום בין מערכות שונות, עלול להוביל גם במקרה שלנו - בשנת 2024, לחוסר הצלחה במשימה. אפילו אם כל מערכת בפני עצמה עובדת בצורה המיטבית, עשויות להיווצר תקלות בחפיפה ביניהן. לכן, לפני מספר שנים, החליטו ביחידת מפת"ח בזרוע הים על הקמת ענף ייעודי - "ענף שילובים", שיהיה אחראי על הסנכרון בין המערכות המותקנות על כלי השיט.

"התהליך נקרא בשפה המקצועית 'אינטגרציה' - הטמעה של מערכות חדשות על גבי הכלים והתאמה ביניהן. עיקר העבודה שלנו מתבצע עוד לפני שהספינה בכלל יוצאת להפלגה, אבל התפקיד שלנו ממשיך גם כשהכלי בלב ים", מדגישה סגן מ', קצינת שילובים וראש צוות בדיקות.

בתחילת המלחמה, בעקבות האיום המתפתח, הותקנו על ספינות סער 6 שלל מערכות חדשות במטרה להתמודד עם סכנות נוספות. בשל הצורך להטמיע אותן בצורה המיטבית, כמה שיותר מהר, הצטרפו קציני השילוב להפלגות מבצעיות על הכלים - כדי לנצל את זמן השיט ולהעלות את הכשירות המבצעית של הספינה.

עוד בשלב האינטגרציה, קציני השילוב אחראים גם על איתור פערים או "באגים" שונים בין המערכות, ומטפלים בהם בצורה מקיפה - לפני היציאה למשימה. "ההסתכלות שלנו היא על איך הדברים עובדים ברמה הרחבה יותר", מספר רס"ן י', רת"ח שילובים, "בודקים מה עלול להשתבש, איפה אנחנו חשופים לפגיעות ועל מי הן ישפיעו, ומטפלים בכל פער".

קציני השילובים מדגישים את החשיבות האדירה של הפעילות הצמודה לכוחות הלוחמים על הספינות: "אנחנו בקשר רציף איתם, מגיעים המון לשטח. ככה אנחנו יודעים אילו יכולות קריטיות עבורם, ומה פחות מהותי. יש מערכות שפותחו אצלנו בענף כדי למקסם את חווית המשתמש שבקצה".

מפרוץ המלחמה, הפך הקשר שלהם לשטח להדוק אפילו יותר. לפני מספר שנים פותח עבורם "מתקן בדיקות שילוב זרועי", המכיל סימולטורים מיוחדים שמדמים את כלל המערכות המותקנות על הספינה, ומאפשר להם לתרחש כל אירוע שיוכלו להעלות בדימיון. בזמני שגרה, הם נעזרו בו כדי לנטר תקלות מבעוד מועד, אך לאחרונה הוא משמש אותם כדי לסייע לכוחות בזמן אמת.

מעבר לשיפור היכולות המבצעיות של הכלים, נוכחות קציני השילובים מעניקה ללוחמים תחושת ביטחון. "הם מבינים למה אנחנו פה ולפעמים ממש מבקשים שנבוא", משתפת סגן מ', "הם יודעים שאם היינו אצלם ונתנו את החותמת שלנו שהכול עובד כמו שצריך - הם יכולים להיות רגועים".

"אנחנו כל הזמן מתחדשים ביחד עם המערכות, מסתכלים על איומים נוספים ועל תרחישי קיצון", מסכמת סגן מ', "אנחנו מתפעלים אירועים בהווה, אבל כל הזמן גם חושבים קדימה, לעתיד. עובדים על תחומי מיצוי מידע, אנליזות וחקר מתקדם כדי לשפר את היכולות שלנו לחזות תקלות מראש, למנוע אירועים, ופשוט - להמשיך ולהתפתח".