איך מגנים על הלוחמים בעזה מפצמ"רים? הכירו את "רוני" ו"רותם"

רותם, לוחם נח"ל, לא תיאר לעצמו שישתמש בפיתוח על שמו, בזמן שהוא נלחם ברצועה. אבל כשאביו, מפקד זירת התרעה בפיקוד העורף, מצא פתרון שיסייע להגן על הכוחות בשטחים פתוחים - הוא ידע בדיוק איך יקרא לו. שמענו על הקופסה הקטנה שמחוללת שינוי גדול

01.08.24
יובל טור שלום, מערכת את"צ

כל אזרח במדינת ישראל מכיר את הצופרים הממוקמים ברחבי היישוב שלו, שמהדהדים את התרעת "צבע אדום". אך קיימים בארץ שטחים פתוחים ולא מיושבים, שבהם אין צופרים - אז איך מגנים על צוות צבאי שמתאמן במקום כזה? 

"התמודדנו עם סוגיה מורכבת, כי בסופו של דבר מדובר בצורך להתריע - אל מחוץ למדינה"

הכול התחיל כשסא"ל (במיל') איטח לוי, מפקד זירת ההתרעה והטכנולוגיות בפיקוד העורף, ניסה לפתור את הבעיה. יחד עם אנשי הצוות שלו, הוא פיתח את הצופר הנייד - מדובר במארזי קופסאות בצבע הסוואה חום, באחת רמקול, ובשנייה כבלים וחיבורים, הפועלות על GPS.

לאחר שראו כי הקופסה אפקטיבית בשטחי האימון, סא"ל (במיל') לוי וראש ענף התרעה, סא"ל איתי זמיר, הגו רעיון חדש - להחביר אותה ללוחמים שמתמרנים בעזה, וכך - הם יוכלו להתמגן בפני הפצמ"רים שמשגרים מחבלים.

"התמודדנו עם סוגיה מורכבת, כי בסופו של דבר מדובר בצורך להתריע - אל מחוץ למדינה", מסביר סא"ל (במיל') לוי, "תחילה עשינו את כל הבדיקות עם הצופרים הניידים, לקחנו אותם לגבול הרצועה, חיברנו וזיווגנו אותם עם מערכות פיקוד העורף, הכנסנו אותם פנימה - וזה עבד". 

מפקד זירת ההתרעה מציין כי קיימים שני סוגים של צופרים ניידים בגדלים שונים - רותם ורוני. הם מתחברים לרק"ם או לכלי הנמצא עם הלוחמים בשטח. הצופר מסתנכרן עם המיקום הגאוגרפי של הכוח. 

"ראיתי לא מעט סרטונים באינטרנט של חיילים שמתראיינים, ופתאום שומעים ברקע את האזעקה שלנו, של רוני ורותם", מספר סא"ל (במיל') לוי, "במעט מאוד זמן, יצרנו פתרון מאוד יצירתי - שמציל חיים".

רוצים לדעת יותר על מיגון והתרעות פקע"ר? לחצו 

"הבן שלי רותם, שעל שמו למעשה קרוי אחד הצופרים, הוא לוחם בחטיבת הנח"ל וכרגע נמצא ברצועה", הוא משתף, "ככה אנחנו סוגרים מעגל. רותם שלי משתמש ב'רותם' כדי להתמגן בפני איומים אוויריים, בזמן שהוא שומר על המדינה שלנו".