איך לומדים להפעיל צוללת - מהיבשה? התשובה מעל פני הים

במשך שנה וחודשיים הם חלמו על היום בו יקבלו את הסיכה ויעלו לראשונה על הכלי כצוללנים מן המניין, והנה הגיע הרגע. אז איך לומדים לשוט בצוללת מתוך חדר צפוף על החוף? ומה מיוחד בסימולטורים המשוכללים? ירדנו לעומק הדברים

10.06.24
גל מי טל, מערכת את"צ

בבסיסי זרוע הים בצפון הארץ, מסתתרים כמה חדרים ייחודיים. כל אחד מהם בנפרד, לא יספר לכם על ייעודו האמיתי, אבל יחד - הם מרכיבים את אחד מכלי הלחימה המסתוריים ביותר של מדינת ישראל - הצוללת.

לספקנים שביניכם, לא מדובר בצוללת אמיתית, אלא בסימולטורים משוכללים המשמשים את הצוללנים לאימונים להעלאת הכשירות. הם פעילים 24/7 ומדמים ברמת דיוק מופתית את כלל העמדות בכלי המשוכלל.

לקראת סיום ההכשרה של מחזור הצוללנים הנוכחי, ביקרתי בחדרי הסימולטורים השונים כדי לגלות מה מסתתר מאחורי כל אחד, מתחתיו, או בתוכו. 

הסימולטור הראשון שאני מגיעה אליו הוא הטקטי, שמדמה את מרכז ידיעות הקרב של הכלי - המי"ק. "אם נשווה את הצוללת לגוף האדם - המי"ק הוא המוח, המקום בו מתקבלות כל ההחלטות", מסבירה לי סמל טלי, מאמנת בסימולטור.

במבט ראשון, העיניים מתמקדות בתאורה האדומה שבחדר, הזהה לזו שבצוללת אמיתית. "מימין", מצביעה המאמנת, "נמצאות שידות השו"ב וההתקפה, דרכן ממפים את התמונה הימית ומבצעים תקיפות בעת הצורך". לכל עמדה מחוברות אוזניות, בעזרתן מתקשרים הצוללנים, בשביל לשמור על השקט והריכוז של החובלים.

"בסימולטור מתאמנים יחידים וצוותים במטרה לבחון את המומחיות של כל אדם בעמדתו, את שיתוף הפעולה ביניהם ואת ניהול המשימות", מדגישה סמל טלי, "אבל מתאמצים גם להכין את הלוחמים לתנאים המורכבים שיצטרכו להתמודד איתם לאורך השירות".

כשמתקדמים לחלק האחורי של החדר מגיעים אל עמדת הניווט, אותה מתפעלים צוללנים ממגמת גנ"ק - גילוי ניווט וקשר. העמדה, שמצוידת במפות, ג'י-פי-אס, מכ"מים ומד עומק, משמשת את הלוחמים כדי לקבל החלטות בהתבסס על מיקום הצוללת ועל המטרות שלהן.

מאוחר יותר, כשאנחנו נכנסות לסימולטור הטכני, חוזרים בחזרה למוטיב גוף האדם. "אם המי"ק הוא המוח של הצוללת, המרכז הטכני הוא הידיים והרגליים שלה", מציינת סמל עדי, מאמנת בסימולטור הטכני, "כל פקודה שחושבים במי"ק - עוברת ומתבצעת כאן".

גם בסימולטור הזה, כל כפתור ושסתום זהה אחד לאחד, כמו בצוללת הדולפין. הוא מסוגל לנוע 45 מעלות לכל צד, ומקורר כדי לדמות את השהות מתחת למים. במרכז הטכני מתאמנים הלוחמים על הפעלת מערכות ההנעה של הצוללת, על השליטה בהגאים ועל תהליכי "ריקון", "הצפה" ו"איזון".

בצוללת ישנם מיכלים ייעודים, הנמצאים בצידיה ומאפשרים לה לרדת ולעלות בעומק. מפעיל העמדה אחראי על הצפת וריקון המכלים, ועל מושג שנקרא איזון: כדי שהצוללת לא תיטה לצד אחד בזמן שינויי משקל על גביה, לדוגמה כשכל הלוחמים מגיעים לחרטום, המפעיל צריך להעביר מים מצד לצד כדי לאזן אותה. הצפת המיכלים שונה מתרחיש החירום "הצפה", שפירושו מי ים שנכנסים לכלי בצורה שאינה מבוקרת.

בנוסף ללוחמים המתפעלים את שלוש העמדות, בסימולטור מתאמן גם קצין מערכות המרכז הטכני, הקממ"ט - שתפקידו להעביר לעמדות את ההנחיות מהמי"ק ולוודא שהכול מתבצע כשורה.

"הסימולטור מפגיש את הלוחם עם הכלי בסביבה בטוחה ומכשיר אותו בדרך הטובה ביותר להתמודד עם התרחישים המורכבים ביותר, כאשר לעיתים, אין יכולת לתרגל אותם בצוללת אמיתית. כך אנחנו יכולים גם לתרגל מקרי חירום כמו הצפה או שריפה, מבלי לסכן חיי אדם", היא מציינת.

התוצאות, כך על פי התגובות, מוכיחות את עצמן בשטח. "הסימולטור הטכני מדמה בצורה טובה מאוד את הדבר האמיתי", מעיד סמל ש', מסיים קורס צוללן מחזור 125 ממגמת מכונה, "בזכות המאמנות, החומר העיוני והמשובים, אנחנו צוברים ביטחון על העמדה. בסוף השלב, אנחנו נבחנים מול אנשים בכירים יותר, שמוודאים שאנחנו מסוגלים לתפוס את העמדה ושאפשר לסמוך עלינו בים". 

על שני המאמנים האחרונים לא נוכל לפרט יותר מדי. נציין רק שסימולטור הפריסקופ, למשל, מכשיר את החובלים לאיתור מטרות במרחק ומיקומן ביחס לספינה, בעזרת חישובים מתמטיים מורכבים. וסימולטור הסונאר אולי נראה במבט ראשוני כמו חדר מחשבים רגיל, אך מתקיימים בו אימוני האזנות לזיהוי כלי מתקרב - רק לפי הצליל שהוא מפיק.

"מאוד מרגש לסיים עכשיו, שנה וחודשיים זה זמן לא מבוטל", מחייך סמל ש', "אנחנו מחכים כבר להגיע לצוותים ולסיים את המסע הארוך הזה. עכשיו מקבלים את החותמת, נהיה צוללנים אמיתיים ונעשה כל מה שצריך כדי לתמוך, לעזור ולהגן".