פגשנו את התותחן שלמד בגיל 45 לדבר את שפת חיל האוויר

אתם נמצאים בקדמית של חטיבה 679, בזמן שהיא מתמרנת במסדרון נצרים, ומגיע אליכם מידע מהחמ"ל על משימה מבצעית שאתם צריכים להוציא לפועל. על מנת לצלוח אותה, שיתוף הפעולה עם חיל האוויר הוא הכרחי. בדיוק כאן נכנס לתמונה קצין הסיוע האווירי החטיבתי. שמענו ממנו איך מתאמים תקיפה, ואיך הרקע שלו כתותחן עוזר לפגוע במטרה - הפעם מלמעלה

09.06.24
יובל טור שלום, מערכת את"צ

בחמ"ל הקדמית של כל חטיבה, יש רק חייל אחד שמבין בדיוק את שפת חיל האוויר, ויודע לקשר ולתרגם בין הזרוע לשלל היחידות - קצין הסיוע האווירי. הוא לוקח חלק פעיל בניהול הקרב, תוך ניתוח ואימות הצרכים של הכוחות המתמרנים, עיבודם והעברתם לתאי השליטה של היחידה לשיתוף פעולה. 

"אני מקשר בין המטוסים וכלי הטיס של חה"א לבין כוחות חטיבה 679, שפועלת עכשיו במסדרון נצרים", מסביר רס"ן (במיל') ג', קצין סיוע אווירי, "הכוחות הקרקעיים לא תמיד מבינים את המשמעות של משקלי הפצצות המוטלות מהמטוס, או איך מכווינים אותן בדיוק למטרה. אני אחראי על הנושאים שצריך לתכלל ולתאם".

תאמינו או לא, אבל עד גיל 45 - רס"ן (במיל') ג' שירת בכלל בחיל התותחנים. "לפני שנתיים וחצי, עברתי הכשרה מיוחדת", הוא משתף, "למדתי על כל דרכי הפעולה והמושגים של הזרוע, הכוונה נכונה למטרות, היכולות של הכלים, וביקרתי במגוון טייסות. למדתי ממש מאפס - מה זה חיל האוויר".

אותו הכשרה שעבר רס"ן (במיל') ג' מתקיימת ביחידה לשיתוף פעולה של חה"א: "במהלך הקורס התאהבתי ביחידה, ועוד יותר בחיל האוויר". 

"עד כה עמדנו בשלל משימות שלנו, והיו לנו כמה מרתקות", מספר הקס"א, "לפני כמה ימים פגענו במחסן של חמאס במרכז הרצועה, ובו תחמושת גדולה. צריך לדעת להכווין ולהתאים את התחמושת למשימה. זה מה שאנחנו לומדים בשביל התפקיד, ובשביל להעביר את המידע לחטיבה 679".

"הפעילות שלנו הכרחית וחיונית מאוד. במידה ואין קצין סיוע, לא ניתן להפעיל אש של חיל האוויר", הוא מדגיש בהתלהבות, "אני מרגיש מאוד משמעותי ועם הרבה אחריות. יש לי יתרון גדול, בגלל שמצד אחד אני איש חיל האוויר ומצד שני יש לי היכרות מעמיקה עם סביבה, חברים ושפה של חיל ירוק".

"ללמוד על החיבור של הזרוע עם יחידות אחרות, וגם לשרת בהן כאיש חיל האוויר, זה מדהים", הוא מחייך, "אני בן 47 והתפקיד גורם לי להתלהב ממש כמו ילד בן 10".