הקורס האינטנסיבי שמכין את צוותי הרפואה לשדה הקרב

כבר בימים הראשונים של הלחימה פתחו בבה"ד 10 קורס מזורז, שמטרתו להכשיר את צוותי הרפואה לפציעות הרלוונטיות לשדה הקרב הנוכחי. בין שיעור להכשרה, תפסנו את סרן ד"ר ברק, רמ"ד טראומה, שהסביר לנו על אופי הקורס ועל מוכנות צוותי הרפואה ללחימה

26.10.23
הילה גד, מערכת את"צ

מהרגע הראשון של הלחימה, הבינו בחיל הרפואה שסוג הפציעות איתן הם מתמודדים שונה ממה שחוו בעבר. על כן, פתחו בבה"ד 10 קורס MTLS - military trauma life support. "זה קורס שמכשיר את הרופאים להתמודד עם פציעות אופייניות לשדה קרב", מסביר סרן ד"ר ברק, רמ"ד טראומה בבה"ד 10.

הקורס המזורז אורך שלושה ימים, ומקבל אליו רופאים ופרמדיקים אזרחיים שמגיעים למילואים ומשרתים בכלל היחידות, לאו דווקא בתפקידי רפואה, וכן צוותי רפואה של צה"ל. "הכשרנו יותר מ-300 מטפלים מתחילת המלחמה", מפרט סרן ד"ר ברק, "עוד לפני שנגמר קורס אחד אנחנו כבר מתחילים את השני".

בשלושת הימים האינטנסיביים של הקורס, הרופאים מתאמנים בסימולטורים שמדגימים טיפול באירוע רב נפגעים או בפצוע בודד תוך כדי לחימה ותחת אש. "בקורס אנחנו מתרגלים הרבה לקחים מימי הלחימה הנוכחיים", מדגיש סרן ד"ר ברק.

חלק מהלקחים האלו הם סוג הפציעות עליהן שמים דגש - פגיעות רסיסים והדף, כוויות, ועצירת דימומים. "אלה פציעות שראינו הרבה ביום הראשון ללחימה, וחשוב לדעת איך לטפל בהן כמו שצריך כדי למנוע נזק", מבהיר רמ"ד טראומה.

"אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם ענף רפואה מבצעית", ממשיך סרן ד"ר ברק, "שמפיקים לקחים אותם אנחנו מיישמים בקורס".

אך ההכשרה לא נגמרת שם. הרופאים מכלל היחידות בצה"ל, יכולים לשאול שאלות בעזרת אפליקציית ה'מדיקבוק', שהיא פלטפורמת למידה חילית המכילה בתוכה לקחים הנלמדים מאירועים יומיומיים, סרטוני הדרכה ובעצם - כל מה שרופא בצה"ל צריך לדעת.

"בימים אלו, אנחנו עובדים על סרטון שמסביר על הדרך היעילה ביותר לצייד ווסט של מטפל בכיר, כדי שבעת הצורך כל הציוד הנחוץ יהיה נגיש בקדמת הווסט", מפרט רמ"ד טראומה, "זו אפליקציה בלמ"סית לחלוטין ונגישה לכל מי שרוצה".

בנוסף לקורס המזורז, האפליקציות והאימונים, צוותים של בה"ד 10 מסתובבים בבסיסים ובשטחי הכינוס ברחבי הארץ, מאמנים פלוגות רפואה ומעבירים להם רענון מהיר. "המטרה היא ללמד את כל בעלי סמכות הטיפול, איך להציל חיים בשדה הקרב", מסכם סרן ד"ר ברק.