שייק פירות מאבקה או 'קבנוס' ספירולינה - מי יצטרף למנ"ק?

אם אתם לוחמות או לוחמים, כנראה שכבר ניסיתם את כל השילובים האפשריים במנ"קים. בקרוב, יתווסף אליהם גם חידוש מעניין. האם יהיה זה שייק פירות להכנה במקום? חטיף חלבון ללחימה? או קרקר צבעוני? ביקרנו בכנס של תוכנית 'אינוטל' ושמענו על 8 פיתוחי המזון שאולי תפגשו בשדה הקרב

18.08.24
גל מי טל, מערכת את"צ

מכירים את זה שאתם בסוף תרגיל או מסיימים מארב, והראש כבר מדמיין ארוחה חמה, משקה קר או חטיף מתוק שיסגור פינה?

אם התשובה היא כן, אז כדאי שתדעו שבאט"ל בוחנים ממש בימים אלה 8 פיתוחים חדשניים מתעשיית הפוד-טק הישראלית, שיעזרו לכם בדיוק במצבים כאלה. כל אחד מהם בעל חיי מדף ארוכים, עשיר בערכים תזונתיים חיוניים וכמובן - טעים. 

"חיפשנו פתרונות מזון מבוססי טכנולוגיה חדשנית, המותאמים לפעילויות מסוגים שונים, כמו מאמץ פיזי ניכר, התאוששות או מארבים", מעידה ע"ץ איילה צורף, מנהלת התפתחות טכנולוגית באט"ל, "כל זאת, במטרה למצוא את פריט המזון הטעים ביותר, שייתן מענה לכל סוגי הלוחמים והלוחמות, בהם גם לצמחונים וטבעונים, ויספק להם אנרגיה בפעילות מבצעית או בשדה הקרב".

בכנס שנערך בנושא לפני כחודש, הוצגו הפיתוחים לנציגי הזרועות, הפיקודים ולבכירים במרה"ס. "מדובר באירוע ראשון מסוגו, קצת כמו 'כוכב נולד' - רק לאוכל", היא צוחקת, "עשרות אנשים טעמו, דירגו ונתנו משובים וציונים. לאחר איסוף וניתוח הנתונים הגענו למפקדים עם המלצות מקצועיות, הבנו מה עונה על הצרכים בשטח ומה מצריך המשך פיתוח".

על שולחן הטעימות: 2 סוגי אבקות ליצירת שייק מתוק, האחת מופקת מפירות מיובשים בהקפאה, והשנייה - מכוסמת. לצידן, היו גם קרקרים צבעוניים מירקות טבעיים בלבד, ללא חומרים משמרים ותוספים, וארוחת בוקר מזינה על בסיס שיבולת שועל, שניתן להכין בקלות - גם בשדה הקרב. ואי אפשר היה לפספס את קפסולות המזון המיובש, ההופכות למנת אורז וירקות, עם הוספת מים חמים.

בנוסף לפתרונות המוכרים, דוגמת חטיפי האנרגיה של "הדור הבא" שמותאמים לשלבים השונים בלחימה, היה גם מזון פחות קונבנציונלי המתאים גם לאוכלוסייה הטבעונית - כגון 'קבנוס' עשוי ספירולינה, ו'נתחי בשר' המבוססים על זרעי דלעת ומרכיבים ארוחה שלמה. "זה מענה מצוין עבור טבעונים, אבל לא רק", מדגישה איילה, "מדובר באופציות עשירות בחלבון, שיכולות לעמוד גם בתנאי האקלים הישראלי".

ואכן, מלבד מבחן הטעימה, כלל הפריטים נדרשו לעמוד במספר קריטריונים נוספים: התאמה לתנאי שטח ללא קירור, מארז קל לנשיאה, ומזון שכבר מוכן לאכילה, או כזה שניתן להכנה ע"י הוספת מים בלבד. 

הכנס נערך כחלק מתוכנית ייחודית של אט"ל בשיתוף מפא"ת, CTO והמכון הישראלי לחדשנות, במטרה להכניס למערכת הצבאית טכנולוגיות אזרחיות בצורה מהירה ויעילה. היא נוסדה מתוך ההבנה שכמעט לכל עולם תוכן מקצועי באט"ל יש גופים מקבילים באזרחות.

"התוכנית מסייעת לאגף להכניס אותן בקלות ובמהירות", היא ממשיכה, "מקל"ר ומרה"ס שמובילים את תחום ההזנה בצה"ל הם אלה שיקבלו את ההחלטות הסופיות ויכריעו - מה ייכנס לשימוש ומה לא".

כפי שהיא מסבירה, תהליך העבודה המשותף מתחיל כשמתעורר צורך או אתגר באחד המחוזות הרלוונטיים באט"ל: "המפקדים פונים אלינו ומבקשים להכניס את האתגר ל'אינוטל'. לאחר מכן, מתפרסם 'קול קורא' שפונה לסטארט-אפים ישראליים שיציעו את המוצר שלהן כפתרון".

לכנס המזון הציעו את עצמן 33 חברות, כולן כחול-לבן, כאשר רק 8 מהן עברו את הסינון הקפדני והגיעו לשלב הסופי - מבחן הטעימה: "פסלנו פתרונות שלא התאימו לתנאי השטח או לדרישות הכשרות, ונשארנו עם הטכנולוגיות המובחרות בתחום שיכלו לעמוד באתגר בצורה המיטבית".

כאמור, בימים אלה נבחנות התוצאות של יום הבחינה. בסוף תהליך הסקת המסקנות, בעוד כמספר חודשים, עתיד להיכנס הפיתוח המוביל להטמעה בכל רחבי צה"ל, להצטרף למנת הקרב המוכרת - ולהגיע לקיטבג של כל לוחם ולוחמת, ואולי גם לשלכם.