3 מהונדסים מספרים - אלו תפקידי הלוחמה אליהם תגיעו בחיל

לא כל המתגייסים לחיל ההנדסה יודעים שברגע שהם מגיעים לבהל"ץ, ניצבות בפניהם 3 דרכים בהן הם יכולים לצעוד - וכל אחת מהן תוביל אותם לתפקיד אחר לחלוטין בשדה הקרב. היום מתגייסים המוהנדסים החדשים, שיום אחד גם הם יהיו פלסים, לוחמי צמ"ה או יהל"ם. אז מה בעצם כל אחד עושה? יצאנו לבדוק


07.08.24
שירה הלמן, מערכת את"צ

פלס לוחם הנדסה קרבית

צוער עומר - פלס

"אנחנו בין הכוחות היחידים שמביאים את אלמנט פריצת המכשולים - לאתר אותם ולהכניס את כוחות החי"ר והשריון ללחימה. בנוסף אנחנו אמונים על השמדת תשתיות הטרור, מחסני אמל"ח ומשגרים והכי מעניין - מאתרים, חוקרים ומשמידים מנהרות ותוואי תת"ק".

 "צריך להיות לפחות עם פרופיל 82. לאחר מכן תוכלו דרך שיבוץ כללי של לוחם להגיע לחיל ההנדסה, כשתתגייסו תעברו הכשרה של 8 חודשים. היא כוללת 4 חודשים של טירונות ועוד 4 נוספים של אימון מתקדם. בסופם תשתבצו באחד הגדודים בחטיבות השריון השונות".

"הכלים שאנחנו משתמשים בהם כפלסים הם פו"מות, ונמ"רות. הראשון זה רק"ם שמכיל את האמל"ח בו אנחנו משתמשים, והשני הדור החדש יותר של הפומות. בתכלס, זה רכב עצום, כבד, משוריין, שהתפקיד שלו זה לשנע את הלוחמים והציוד שלהם ממקום למקום".

"לעבוד על סיכול תשתית טרור עצומה, למלא אותה במוקשים ומערכות חבלה ולהבין שהצלתי חיים".

"אתם מגיעים לחיל מאוד חשוב, ההכשרה מטורפת והמקצוע מעניין מאוד. יאללה, מחכים לכם".

לוחם צמה

סמל יותם - מ"כ בצמ"ה

"אתה לא לוחם רגלי, אלא על הטרקטור שמוביל את הלחימה. זה אומר לפתוח צירים, להרוס מבנים ממולכדים ותת - קרקע. כמובן שתמיד ישלחו אותך ראשון, בגלל שהכף שלנו מונעת פגיעה בכוח הרגלי".

"מתגייסים ללוחמי ההנדסה, וחודש וחצי לתוך ההכשרה יש הקצאה ראשונה. חודשיים וחצי לאחר מכן יש הקצאה שנייה. תהליך ההכשרה אורך שלושה שבועות. שם, לומדים להפעיל את כל הכלים בהם אנחנו משתמשים ובסופו תשתבצו לתפקידי גדר או לחימה. 

"קודם כל אנחנו עושים רישיון מפעיל כבד, שאומר שאנחנו יכולים לנהוג בכל כלי אפשרי. לפי החלטת המפקדים כל אחד עובד עם די ניין שהוא דחפור או שופל, שהוא טרקטור עם כף עולה ויורדת שמאפשרת לפזר חומרים ממקום למקום. בנוסף יש את הבאגרים שאותם מפעילים מנהלי עבודה בקבע, שחופרים לעומק ובעזרתם מוצאים פירי מנהרות חבויים".

"יש לנו משפט: 'השמיים לטייסים והאדמה לצמייניקים' אין התקפה שלא זזה בלעדינו, ושום כוח לא יכול לתמרן - ואין כיף כמו לדעת את זה".

"מי שרוצה להיות ראשון ומשמעותי - זה המקום בשבילכם". 

לוחם יהלם סמור

סמ"ר ת', לוחם יהל"ם בפלגת סמו"ר

"ביהל"ם העבודה מתחלקת לפי פלגות - יעל, שמתעסקים בקומנדו הנדסי, ס"פ שאמונים על סילוק פצצות וסמו"ר שמטפלים בתשתיות תת קרקע מכף רגל ועד ראש. מתחילת המלחמה עבדנו גם ביחד כיחידה וגם לחוד". 

"אפשר להתגייס להיות לוחם בהנדסה, ומשם לצאת לגיבוש, או בשבוע ראיונות אחרי גיבושים שונים במלש"ביות. ברגע שהגעתם ליחידה תתחילו טירונות בבהל"צ, שם תתחלקו לפלגות וצוותים שאיתם תמשיכו עד השחרור. לאחר מכן תעברו לטירונות יחידה, לוחמת קומנדו מתקדמת וקורס מ"כים, ואחרי שנה וארבעה חודשים - אתם חלק מהיחידה". 

"מבחינת התניידות אנחנו רוכבים עם הכוח אליו. אנחנו נעזרים המון בכלים של צמ"ה ולגבינו - כל מה שאני יכול לחשוף זה שיש לנו את כל היכולות להתמודד עם מנהרה: לתעד, למפות ולהשמיד".

"זה שגם כשאנחנו זוחלים במנהרות או עובדים 24 שעות רצופות, אחר כך אנחנו רואים בטלוויזיה או שומעים מיחידות אחרות על הדברים שעשינו וכמה מטורף זה ופתאום - תחושת הסיפוק מציפה אותך".