תערוכת האומנות של פצועי המלחמה ושורדי הנובה
תערוכת "יוצרים תקווה" נותנת במה ללוחמים שנפצעו ושורדי נובה בשיקום. דרך האומנות והיצירות, הם עוברים תהליך החלמה מהאירועים שחוו במלחמה. סמ"ר אלישע, שיזם את הפרויקט שנפתח לראשונה בשבוע שעבר, סיפר לנו איך נולד הרעיון, כיצד אומנות עוזרת לשיקום - ומה גרם לו להרים את המכחול ולצייר לראשונה?
אנחנו נכנסים לחלל מואר, מלא בצבעים, ציורים, תכשיטים מנצנצים ואנשים שמחייכים מכל עבר, ולרגע כמעט קשה להאמין שמאחורי כל אחד מהדוכנים שעומדים כאן מסתתר סיפור מורכב של הישרדות ושיקום. בעזרת מבט מקרוב בעמדות, אפשר להבחין שיש כאן הרבה מעבר לעוד תערוכה, האומנים סוחבים איתם תואר נוסף - שורדי ושורדות הנובה או פצועי מלחמה.
את פרויקט "יוצרים תקווה" הקימו יחד סמ"ר אלישע וסמ"ר איתי, חברים קרובים ולוחמים שנפצעו קשה בלחימה בעזה. "הרעיון נולד מתוך ההתמודדות", מתאר אלישע את סיפורו, "נפגעתי קשה מאוד כשהצוות שלי פשט על בניין בצפון הרצועה. נפלתי מ-15 מטר, חבריי לצוות חשבו שהם איבדו אותי - אבל ניצלתי בנס, הגעתי לניתוחים באיכילוב ומשם לשיקום ארוך מאוד".
אלישע ואיתי במהלך השיקום
כשבוע לאחר הפציעה, הגיעה ציירת למחלקה בה אלישע אושפז: "אמרתי 'יאללה, אני אנסה לצייר', ולמרות שאין לי שום רקע או ניסיון באומנות - זה שחרר את הנפש שלי. פתאום הרגשתי שיש לי מקום לבטא את מה שיושב לי על הלב. וכשראיתי כמה זה עושה לי טוב, הצעתי לאיתי לנסות גם".
כעבור זמן קצר, אלישע כבר גיבש את הרעיון ליריד אומנות ייחודי וצירף אליו גם את איתי. "התחלנו לגייס יוצרים שורדי נובה ופצועים מהמלחמה ומצאנו חלל שיארח אותנו", הוא מסביר, "אנחנו עובדים על זה כבר מעל ל-5 חודשים. התחלנו להניע את זה עוד כשהייתי בתחילת השיקום והגעתי לפגישות מהאשפוז עם קביים".
איתי דורי נלחם כ-10 חודשים עד שנפגע מירי צלפים. עבורו האומנות היא היכולת לעבד ולבטא חוויות משדה הקרב בצורה הטובה ביותר.
האירוע מתחיל, 14 לוחמים שנפצעו ושורדי נובה מציגים למכירה את העבודות שלהם, איתי ואלישע מתקשים להסתיר את ההתרגשות. "הלב על 200 ולא מפסיק", איתי אומר לי. הם עוברים בין האומנים שאיתרו לתערוכה, ופוגשים את האורחים שהגיעו לתמוך, ביניהם גם החברים לצוות שמפתיעים אותם בנוכחותם.
אריאל סעאת נלחם ב-7.10 בכפר עזה ונפצע קשה. עבורו האומנות היא המציאות שהוא האחראי הבלעדי ליצירתה
"בתוך האומנות, שאדם יוצר באמצעות הידיים והרגש שלו, מתבטא הכאב והתקווה. בין אם זה צורפות, ציור או נגרות - זה מרפא", אלישע קובע. "האומנות נותנת לי המון תקווה וריפוי. אני גאה להיות כאן היום, לתת במה לאנשים כמוני שעברו כל כך הרבה".
"האומנות מביאה אותנו לריפוי וזו הדרך שלנו להתקדם הלאה", איתי משתף, "עלינו לטפל בגוף ובנפש כאחד, וכך לשאוב מבפנים כוח לעצמנו, לחברים שלנו ולכל הסובבים אותנו. האירוע היום הוא הוכחה שדווקא מהמקומות הכי חשוכים יכול לגדול ולצאת אור בוהק".