הפוך על הפוך - עם המפקדים שלא יוותרו על אף רק"ם
דמיינו איך התמרון בעזה היה נראה אם כל אחד מהכלים הכבדים של צה"ל היה יוצא משימוש אחרי פגיעה. מי שמונעים את תרחיש האימים הזה, הם קציני הטנ"א האחראים לאחזקה השוטפת שלהם, לחילוצם מהזירה במקרה הצורך, ולהחזרתם לשדה הקרב. הצטרפנו לאחד מתרגילי השיא של הצוערים - וראינו איך לוקחים טנק הפוך ו"מעמידים אותו על הרגליים"
מטרים ספורים מהבניינים הצפופים והמדשאות המטופחות של קריית ההדרכה, ב"מגרש המשחקים" של בה"ד 20 (אזור אימונים לחילוץ רק"ם), חיכה לצוערי השלמת הטנ"א שיעור חשוב, כזה שלא היו יכולים לעבור בכיתה ממוזגת. לצד המכלולים המדומים שהוקמו, ובין החולות, ניצבו שלושה כלי רק"ם הפוכים - ומשימה אחת.
הם הגיעו ל"זירת הקרב" כחלק מתרגיל "מנעול כחול", המסכם את פרק המלחמה שלהם. לאחר שחולקו לשני צוותים, התמקמו הצוערים באוהל המדמה מכלול וקיבלו "סל" תקלות, איתו נאלצו להתמודד. כך, נדרשו להפעיל שיקול דעת, לתעדף את המשימות לפי דחיפות, ולהסביר כיצד היו מטפלים בכל תקלה.
"מחילוצים מורכבים, דרך קבלת החלטות תחת לחץ, ועד ביצוע הערכת מצב עם המלצות קונקרטיות. המטרה שלנו היא להוציא מכאן קצינים חושבים ומשפיעים במסגרות אליהן יגיעו", מסביר רס"ן אורי, מפקד ההשלמה החילית, את הדגשים בתרגיל. "אנחנו מתאמצים לדמות כאן את האתגרים הקוגניטיביים והפיזיים שקצין הטנ"א חווה בלחימה".
לאחר ההשלמה, עתידים אותם צוערים להשתבץ כקציני טנ"א גדודיים בחטיבות השונות. במסגרת העשייה המבצעית, הם אלה שילוו את המסגרות הלוחמות בשטח וידאגו לתחזוקה שוטפת ולכשירות כלל האמל"ח ביחידה - מהנשק האישי של כל לוחם, ועד לכלים כמו טנק או נגמ"ש.
גם סיטואציות מורכבות הרבה יותר, כפי שהוכיחה המלחמה, יפגשו אותם. במקרה של פגיעה קשה בכלי, יהיה עליהם לחלץ אותו מהזירה, לעיתים תחת אש - ולהחזירו לתיקון עמוק בשטח ישראל. כדי להתכונן למשימה המאתגרת, מוקפצים הצוערים לתרחיש של פגיעה בטנק שהתהפך.
לאחר הערכת מצב מקיפה, הם ניגשים למלאכה ונעזרים בשרשראות ברזל ארוכות כדי לחבר בין צידי הטנק ההפוך לשני טנקים שהיו במקום. לאורך התרגיל, עליהם להתמגן מפני ירי תמ"ס ולסייע בפינוי פצועים.
בסיום, הצוער שמפקד על התרחיש נדרש להכווין את נהגי הטנקים שהוקפצו לעזרתם, ולהפוך את הכלי. בעדינות מופתית ובקצב מחושב, הם מטים את הטנק על צידו ונעים בתנועות קצרות, כמו מופע מחול, כדי למזער פגיעה נוספת עד כמה שאפשר.
כשהכלי נוחת ברכות "על רגליו", מחיאות הכפיים והחיוכים על פני הצוערים ממלאות את החלל ומשקפות את תחושת ההישג. "אנחנו עושים הכול כדי לחזק את תחושת הביטחון של הצוערים ולהקנות להם ניסיון", מסביר רס"ן אורי, "זאת על מנת שכשהם יפגשו את האירוע הזה ביחידה שלהם הם יבינו בדיוק איך צריך להתנהל, יכירו את כללי ההתנהגות ודגשי הבטיחות, ויכנסו אליו בצורה אחראית יותר".
בתור מי שלקח חלק בלחימה העצימה ברצועה במשך כחודש, מפקד ההשלמה מבין היטב את ההתאמות הנדרשות להכשרה: "הדבר הכי חשוב מבחינתי, הוא לתת להם להתנסות בקבלת החלטות תחת חוסר ודאות, לשפר את היכולת שלהם להתאושש מההלם ולפעול בצורה מקצועית ושקולה".
הפלטפורמה הנוכחית, כך משוכנע רס"ן אורי, מדמה את המציאות בצורה טובה מאוד: "גם צוערים קודמים אומרים שזה מתכתב לגמרי עם מה שהם פגשו בשטח. אנחנו לוקחים את התרגיל לשלב הבא עם עוד העמקות במערכת 'משואה', עזרים דיגיטליים ודילמות מורכבות יותר. כל מה שיכין אותם ללחימה במציאות, בקרבות".
אנחנו מבינים שציר החוסן הוא ציר שצריך לעסוק בו בצורה משמעותית, זה מה שיביא אותם להצלחה במסגרות העתידיות שלהם,
הוא מסכם, "לתפקיד שלהם יש חשיבות אדירה, תיקון הכלים ושיקומם הכרחי ומאפשר את התמרון, מדובר בסיוע קרבי לכל דבר. זה יתרון אדיר ומשמעותי לכוחותינו ואני חושב שזו זכות ענקית לתרום כל כך, במיוחד בעת הזו".