עדכון דובר צה"ל
לכל העדכונים בזמן אמת - היכנסו לערוץ של דובר צה"ל בוואטסאפ.
דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי:
ערב טוב,
אנחנו ממשיכים להילחם בדרום רצועת עזה ובצפונה. בתום התקפה משולבת של צוות הקרב החטיבתי של חטיבת השריון 401 ולוחמי שייטת 13 ולוחמי יחידת שלדג, הם השלימו את ההשתלטות על מרחב כיכר "פלסטין" בלב עזה. מרחב כיכר פלסטין זה מרחב שבו נמצאת הלשכה של יחיא סינוואר, נמצאים משרדי ממשלה, נכסים של בכירי חמאס ושם נמצאת רשת טרור של מנהרות. כוחותינו, על בסיס מודיעין מדויק, איתרו במרחב את רשת המנהרות התת קרקעיות, אלו מנהרות אסטרטגיות במובן שהן לוקחות מצפון העיר עזה ועד למרחב בית החולים שיפא' אבל שם זה אזור המפקדה המרכזית, ששם בכירי חמאס היו ב-7 באוקטובר ולאורך הלחימה שלנו זזו לאזורים אחרים במרחב.
אנחנו ממשיכים לחשוף את רשת המנהרות הזאת ומזהים שם היקף תשתיות משמעותי. חמאס השקיע הון בעזה-תחתית, תוך שימוש באזרחים למעלה, במרחב העירוני, במרחב שבו יש מכללה ומחוזות הומניטריים, הוא השקיע שם הון כדי לייצר עזה-תחתית כשלמעלה יש מגן אנושי נרחב.
אנחנו נחשוף ונילחם במחבלים, הם יוצאים מהפירים, אנחנו נהרוג אותם ונשמיד את תשתית המנהרות. כוחותינו נלחמים בעוז במספר מוקדים במקביל: סג'עייה, ג'באליה, מרחב ח'אן יונס. אלה מרכזי כובד של חמאס. יש שם קרבות עזים וקשים מתי שמחבלים יוצאים מפירים, מניחים מטענים, מגיעים עם חוליות RPG - מתפתח קרב בו תכלית אחת: להרוג את המחבלים. יש גם חללים ופצועים לכוחותינו לצערי. אנחנו נמשיך לטהר את המרחב הזה ממחבלים ולהרוג אותם בכל מקום שנתקל בהם.
אני רוצה להתייחס לתיעודים חריגים שפורסמו בימים האחרונים ברשתות. כוחות צה"ל פועלים על פי ערכי צה"ל ורוח צה"ל. לוחמים בשדה הקרב נדרשים לנהוג במקצועיות וערכיות. אנחנו לא נתפשר על כך. בכל אירוע שלא יעלה בקנה אחד עם ערכי צה"ל, יינקטו צעדים פיקודיים ומשמעתיים. זו הדרך בצה"ל.
בצפון, מטוסי קרב, יחד עם טנקים וארטילריה, תקפו בשטח לבנון. במסגרת התקיפות, תקפנו תשתיות טרור, משגרים ומתחמים צבאיים. כל אלה של חיזבאללה. כמו כן, כוחות צה"ל תקפו חוליית מחבלים שניסתה לשגר טיל נגד טנקים לעבר שטח ישראל. אנחנו נמשיך לתקוף באופן משמעותי מול כל פעילות טרור של חיזבאללה.
לאורך היום זיהינו גם מספר שיגורים לעבר שטח הארץ ובהם גם כלי טיס עוינים. לוחמי הגנ"א יירטו את רוב המטרות האלה.
הרמטכ"ל הגיע היום לפיקוד הצפון וקיים הערכת מצב. הוא פגש את אנשי המילואים, את חברי כיתת הכוננות והמפקדים הפועלים בגזרה. הרמטכ"ל אמר שהחזרה לישובים תהיה בביטחון ובתחושת ביטחון יחד עם המנהיגות המקומית, תוך חיזוק כיתות הכוננות.
בעורף, אנחנו קוראים לציבור להמשיך להתעדכן בהנחיות של פקע"ר. אלו הנחיות מצילות חיים.
גם הערב אנחנו זוכרים כי מוטלת עלינו החובה המוסרית להשיב את כלל החטופים הביתה. נמשיך לעשות הכול על מנת להשיב אותם הביתה.
שאלות
ש: ראינו בימים האחרונים את תמונות הכליאה בעזה. האם אתם יודעים לומר כמה מתוכם מחבלי חמאס? ובהמשך לזה, אומר היום ראש המל"ל, צחי הנגבי, שלא יהיו יותר תמונות של עזתים בתחתונים. לדבריו זה לא משרת כלום. האם אתה מסכים איתו ולכן לא יהיו יותר כאלו תמונות?
ת: התמונות שאתם ראיתם קורות בשני מוקדים מרכזיים: ג'באליה וסג'עייה. שם יש קרבות משמעותיים, אלו מעוזי חמאס. יש שם עדיין לחימה, היא לא הסתיימה שם. יש שם הרבה מאוד מחבלים, סג'עייה זה גם מרחב של אגוז קשה, אנחנו ממשיכים לפרק את המרחב הזה. תוך כדי שאנחנו הורגים מחבלים ונלחמים במחבלים, יש כניעה ויציאה החוצה של הרבה מאוד אנשים, חלקם גם חמושים שנפרדים מהנשק, אבל יש שם גם הרבה גברים שיוצאים החוצה, שחלקם היו במרחב הזה. כשאנחנו מזהים קבוצה כזאת, שיצאה אלינו החוצה, נכנעה במרחב אחרי שאנחנו כורזים אליה, אנחנו מורידים להם את הבגדים מכיוון שאנחנו חוששים מחגורות נפץ. זה דבר שאנחנו עושים אותו לאורך שנים בלחימה וגם נתקלנו במקרים שאנשים התפוצצו על כוחותינו. זה חלק מהתהליך. מתבצעת גם חקירה, בה מתגלים גם בשטח אנשי חמאס. לא כולם אנשי חמאס או ארגוני טרור ולכן הדבר שאנחנו עושים בגמר החקירה: עולים על בגדים, זה מה שצריך לעשות ואיפה שזה לא קרה, אנחנו נשנה את העניין הזה כי זה מה שצריך לקרות, ועוצרים את מי שהוא חבר ארגון טרור ומביאים אותו פה לחקירה. חלק מהחקירות קורות בשטח וחלק מהאנשים שאינם חברי טרור אלא אזרחים שהיו במרחב, משוחררים דרומה, איפה שהאזרחים העזתים נמצאים. התמונות שהופצו הן לא של דובר צה"ל. אנחנו מנהלים את התמונות שלנו במלחמה ונחליט מה להוציא החוצה.
ש: אתה יודע כמה מתוכם מחבלי חמאס?
ת: אנחנו עצרנו עשרות שהם מחבלים. אני לא אנקוב ביחס לכמה, מתוך, באחוזים. יש שם הרבה מאוד מחבלים שנכנעו וזה דבר משמעותי כי מדובר פה בסימנים שמחבלים שנמצאים במעוזים קשים, מחליטים להיכנע. זה דבר חשוב מאוד.
ש: הערב פרסמו שהוקם צוות לשאלת "היום שאחרי בעזה", האם צה"ל חלק מהשיחות האלה ומה עמדתו?
ת: אנחנו מקיימים כל הזמן תהליך אסטרטגי. בצה"ל יש אגף אסטרטגי וחלק מהאופן שבו צה"ל מתנהל זה גיבוש תמונת המצב האסטרטגי והתבוננות על מצבי הסיום והמלצה לדרג המדיני. זו החובה שלנו לעשות את הדבר הזה ולהתבונן קדימה, לאן אנחנו רוצים להגיע בסוף. מי שקובע את מצב הסיום זה הדרג המדיני. התקפיד של צה"ל זה לבנות ביחד עם המל"ל את האפשרויות ואת החלופות והתפקיד של הדרג המדיני זה להחליט מה החלופות ולשם צה"ל מתכוונן. זה חלק מהדרך שבה נגיע למצב הסיום במלחמה.
ש: גורם צבאי בכיר אומר היום שצה"ל לא נמצא במצב שרצה להיות בו בנוגע לחיסול בכירי חמאס. האם אתה יכול להוסיף מדוע צה"ל לא הצליח עד כה בחיסול הנהגת חמאס ומה ההיערכות לגבי האפשרות לעשות זאת בהמשך?
ת: אני מפריד בין דרג השטח (של חמאס), מ"פים, מג"דים מחבלים, לבין דרג ההנהגה הבכירה, יחיא סינוואר, מוחמד דף, מרואן עיסא, ההנהגה הבחירה מאוד. לשלישיה הזאת אנחנו צריכים להגיע אליה, זה התפקיד שלנו. ברור לנו ששלישיית האנשים שאמרתי הם גורם משמעותי. אנחנו מכוונים להגיע אליהם. כמה זמן שזה יקח לנו, אנחנו נגיע אליהם ואל בכירי חמאס אחרים. דרג השטח, יש פגיעה משמעותית גדולה. התפקיד שלנו יחד עם שב"כ זה להמשיך ולאתר את בכירי הנהגת חמאס ולחסל אותם.
לגבי הגבול בצפון: האם צה"ל יחריף את התקיפות על יעדי חיזבאללה בדרום לבנון, ואם אתה יכול לספר אילו מטרות הותקפו בסופ"ש האחרון.
אנחנו תוקפים בלבנון באופן כזה שמשקף את מה שראינו באיום. בימים האחרונים גם חוליות נ"ט, גם שיגורים וגם כלי טיס עוינים. מול כל אחד מהאיומים אנחנו מגיבים בחומרה, אנחנו גם מנסים להגיע למצב שאנחנו מסכלים את האיום עוד לפני שהוא קורה. בחלק מהמקרים אנחנו מצליחים לעשות את זה בפיקוד הצפון, זה העדיפות העליונה. להרוג את החוליה לפני שהיא ירתה טיל נ"ט. לכן אנחנו גם תוקפים באותם מפקדות שמהן יצאו הפעילויות האלה. כל אירוע כזה נגמר בתקיפת מפקדות מבצעיות או בתקיפת תשתיות טרור, שהעדיפות שלנו היא לחסל כל מה שיש בגבול צמוד לשטח של הישובים. להתחיל לנקות, זה מה שאנחנו עושים. בחודשיים האחרונים מנקים את תשתיות חיזבאללה ואנחנו נמשיך לעשות את זה. את כל האיומים שהם צמודי גבול, להמשיך ולנקות אותם. לעיתים תוקפים מפקדות נוספות שמהן מבוצעת אותה פעילות טרור.
ש: החות'ים טוענים שעצרו ספינות בים האדום בדרך לישראל, האם זה נכון ולמה עדיין לא נעשתה פעולה אקטיבית לטפל בבעיה, ושאלה שנייה ברשותך, האם יש הערכה מתי יוכלו פלסטינים לשוב לצפון הרצועה והאם זה ידרוש הוצאה של כל הכוחות לפני, אם לא, כיצד צה"ל נערך לשלוט ברצועה בזמן שהתושבים חיים בביתהם, ובאופן כללי, איך תיראה רצועת צה"ל ביום שאחרי?
ת: לגבי החות'ים ותימן: מה שקורה במרחב הזה במיצרים של הים האדום זה דבר חמור ביותר. בעצם החות'ים תקפו ספינות בינלאומיות שאין להן קשר למדינת ישראל וזו פגיעה במה שנקרא "חופש השייט העולמי". זה דבר חמור מאוד בעולם ולכן הקימו כוח משימה מיוחד, מפקדת פיקוד המרכז האמריקאי, הצי החמישי, הקים כוח משימה מיוחד שיחברו אליו מספר מדינות על מנת לאפשר את חופש השייט במרחב. זאת בעיה עולמית. צריך להבין דבר אחר שאנחנו רואים אותו במודיעין ואנחנו מסכימים עליו, ביחד עם השותפים שלנו, מי שעומד מאחורי הדבר הזה זאת איראן. איראן גם מממנת את החות'ים, זה גם אמל"ח חות'י, זה גם הכוונה וגם מודיעין איראני. לכן צריך להבין שזה לא רק בעיה בבאב אל מנדב ובעיה חות'ית, אלא בעיה של האופן השלילי שבו איראן פועלת במרחב המזרח התיכון.
לגבי חופש השייט, אנחנו צריכים לוודא שהאינטרסים של מדינת ישראל נשמרים, גם בהגנה וגם בחופש השייט. אנחנו נדאג לעשות את זה.
השאלות האחרות שלך קשורות למצב ברצועת עזה, להתפתחות שלו. הלחימה הזאת מתבצעת על פי תוכנית בשלבים. צה"ל ממשיך לפעול כרגע, אנחנו בשלב של פגיעה במרכזי הכובד של חאמס. ההישג שלנו צריך להיות הרג מפקדים בכירים, הרג הפעילים בשטח, חשיפת רשת המנהרות ויש עוד הישג אחד חשוב מאוד: הבאה למצב שאנחנו מצליחים להביא להשבת החטופים הביתה. זה חלק ממטרות המלחמה, זה כל הזמן עומד לנגד עינינו. כל המרכיבים האלה ביחד הם של השלב הזה. כשהוא יסתיים ונחליט שמיצינו בו את מירב ההישגים שלנו, אנחנו נעבור לשלבים האחרים במלחמה שצריכים להביא למרחב ביטחוני שיאפשר לתושבים בדרום ובצפון לשוב לבתיהם במצב ביטחוני משופר. זו התכלית. יש עוד שלבים לאירוע הזה, זה קשור למצב הסיום, ומה ששאלת, מי ישלוט ברצועת עזה: זה החלטות של דרג מדיני. אנחנו נציג את החלופות וההמלצות של צה"ל. בסוף דרג מדיני מחליט.