מערכת את"צ

עדכון דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי:

ערב טוב,
היום התחלנו בהליך הצגתם של התחקירים הצבאיים אודות אירועי השבעה באוקטובר. באותו היום צה"ל נכשל במשימת ההגנה על אזרחי ישראל. לא נערכנו למתקפת הטרור הרצחנית של חמאס בהיקף של אלפי מחבלים שחדרו לשטח הארץ בעשרות נקודות במקביל ופתחו במסע הרג, טבח וחטיפה, ביישובי הדרום ומוצבי צה"ל.

מוטלת עלינו האחריות והחובה לתחקר את שקרה, וכן ללמוד היכן כשלנו ומה אנחנו נדרשים לתקן. להפיק את הלקחים הנדרשים ולהטמיע אותם באופן מיידי בשיטות ההגנה ובתוכניות הלחימה שלנו.

אחריות וחובה אלו הן שהובילו אותנו לפני מספר חודשים לפתוח תוך כדי לחימה בסדרת תחקירים מבצעיים, שמטרתם לתחקר את אירוע השבעה באוקטובר ואת האירועים שקדמו להם.

כפי שהתחייבנו, בכוונתנו להציג בחודשים הקרובים את הממצאים - בשקיפות ובצניעות. הציבור זכאי לתשובות, ועלינו מוטלת האחריות להסתכל בראש ובראשונה לתושבים ולמשפחות השכולות בעיניים ולהשיב לשאלות הקשות והכואבות ביותר.

היום הצגנו את תחקיר הקרב בקיבוץ בארי. הצגנו את הממצאים הבוקר לתושבי הקיבוץ המפונים מבתיהם זה תשעה חודשים בים המלח ולמשפחות השכולות. אני יודע שחלקכם שואלים למה אנחנו מציגים דווקא את התחקיר הזה ראשון. חשוב לי להסביר – אנחנו בעיצומו של הליך תחקירים רחב היקף שבוחן לעומק את התפיסות המבצעיות והמודיעיניות של צה"ל, התנהלות הפיקוד הבכיר בליל השבעה באוקטובר וניהול הקרבות ביישובי הדרום. אנחנו מציגים את התחקירים על פי רמת מוכנותם, מהר ככל הניתן על מנת לספק תשובות לתושבים, למשפחות השכולות ולמשפחות החטופים, שרוצים לדעת מה קרה באותו היום, וגם על מנת להתאים את הלחימה שלנו ושיטות ההגנה באופן מיידי. התחקיר הזה הוא לא סופו של תהליך, הוא תחילתו.

קיבוץ בארי הוא בית לאחת הקהילות הגדולות במרחב הנגב המערבי. הקיבוץ איבד 101 חברות וחברים, 30 מחברי הקיבוץ נחטפו, ושני חטופים נוספים נחטפו משטח הקיבוץ. מתוכם 11 עדיין מוחזקים בעזה. 

הקיבוץ הותקף על ידי עשרות מחבלים ממספר כיווני חדירה כאשר בצהרי השבעה באוקטובר מספרם הגיע לכ-340 מחבלים. בלחימה שנמשכה שלושה ימים, כוחותינו גברו על המחבלים אך במחיר כבד מאוד. 31 אנשי כוחות הביטחון – חברי כיתת הכוננות, לוחמי צה"ל ושוטרים נפלו בקרב. הכוחות לחמו בחירוף נפש תוך גילוי גבורה ואומץ לב עילאי. אין כמעט יחידה שלקחה חלק בקרבות שלא איבדה לוחם או מפקד. לצד מעשי הגבורה ואומץ הלב, נעשו גם שגיאות חמורות וטעויות שנבדקו בתחקיר ועלינו להכיר בהן. את עיקריהן אפרט הערב בפניכם.

תחקיר בארי הובל על ידי האלוף במילואים מיקי אדלשטיין. מיקי וחברי צוות התחקור ישבו מאות שעות עם חברי כיתת הכוננות של בארי, תושבי הקיבוץ, כוחות הביטחון והמפקדים שפעלו בשטח. בנוסף, נאספו אלפי ראיות וחומרים אודות הלחימה בשטח הקיבוץ.

מסקנות התחקיר ברורות: השבעה באוקטובר הוא מהימים הקשים ביותר שמדינת ישראל ידעה מאז הקמתה. צה"ל נכשל במשימתו להגן על תושבי קיבוץ בארי. כואב וקשה לי לומר זאת: צה"ל היה צריך להגן על תושבי קיבוץ בארי, אך לצערי אנחנו לא היינו שם במשך שעות ארוכות של הלחימה. במשך שעות הגנו תושבי בארי על משפחותיהם בגופם, כשהם לבדם מול המחבלים.

גבורתם ותושייתם יוצאות הדופן של תושבי הקיבוץ הן שהביאו לייצוב קו הגנה בשעות הלחימה הראשונות תוך בלימת התרחבות ההתקפה של המחבלים לשאר חלקי הקיבוץ. לצד כיתת הכוננות פעלו בגבורה גם חברי צוות החירום היישובי שהכווינו את הכוחות, גיבשו תמונת מצב מבצעית וסייעו לתושבים. לאחר בחינת הממצאים, צוות התחקור הציג שורה של לקחים ומסקנות. 

אני רוצה הערב לתאר לכם בקצרה את עיקרי המסקנות של צוות התחקור. הממצאים המלאים פורסמו הערב באתר צה"ל והם נגישים לכל אזרח, באופן ישיר וללא תיווך.

מתוך המסקנות עולה כי בשבע השעות הראשונות ללחימה, תושבי בארי לחמו כמעט לבדם מול האויב. שגיאות רבות של מפקדי צה"ל וכוחות הביטחון נבעו מאי הבנה של גודל האירוע, היעדר תמונת מצב מבצעית ופריסת כוחות שנבנתה ביחס לתרחיש ייחוס שלא תאם את המציאות הקשה בשטח. מהתחקיר עולה כי על אף היקף צבירת הכוחות, שהגיע בשלב מסוים לכדי 700 לוחמים של צה"ל וכוחות הביטחון, עד שעות אחר הצהריים המאוחרות הלחימה במרחב לקתה בהיעדר פיקוד ושליטה וחוסר תיאום וסדר בין הכוחות והיחידות השונות. הדבר גרם למספר אירועים בהם כוחות ביטחון הצטברו בכניסה לקיבוץ ולא נכנסו ללחימה מיידית. חוסר סדר זה אפיין מוקדי לחימה רבים במהלך השבעה באוקטובר, והוא מתוחקר בימים אלו במסגרת התחקיר הכללי שיוצג גם הוא לציבור הרחב בהמשך. 

אני רוצה להתייחס לאירוע בני הערובה בביתה של פסי כהן זכרונה לברכה - אירוע שתפס מקום נכבד בתקשורת הישראלית. אירוע התבצרות קיצוני של עשרות מחבלים עם בני ערובה רבים בליבו של אזור לחימה, אירוע שלא התמודדנו עם דומה לו בעבר. בני הערובה הוחזקו על ידי מחבלים אכזריים אשר תכננו לחטוף אותם לעזה, ומשלא הצליחו התלבטו אם להרוג את בני הערובה ולבצע התאבדות. צוות התחקור קבע שאל מול הנסיבות המורכבות והקשות ששררו, כוחות הימ"מ, השב"כ וצה"ל פעלו באופן מקצועי וסדור וקיבלו החלטות מקצועיות ואחראיות. הם מיצו עד תום את מאמצי המשא ומתן אל מול החוטפים. רק לאחר הידרדרות של המצב ומיצוי ניסיונות המשא ומתן לחלץ אזרחים, הכוחות ביצעו ירי טנק, בהחלטה משותפת בכדי לנסות ולהפעיל לחץ על המחבלים. ההחלטה לבצע ניסיון חילוץ תחת אש התקבלה לאחר שמוצו כלל הניסיונות לקיום משא ומתן לחילוץ בני הערובה, ולאחר שנשמע צרור ירי ארוך מתוך הבית שהעלה חשד שרוצחים את בני הערובה. ביצענו תחקיר מעמיק ומשותף עם המשטרה, הימ"מ והשב"כ שבעקבותיו הצגנו בפני בני המשפחות את הערכתנו לנסיבות מותם של בני הערובה. הצוות קבע כי מהמידע שנבחן עד כה ולמיטב הערכתנו, בתוך המבנה לא נפגעו אזרחים מירי הטנק. הצוות ציין כי מסתמן שמרבית בני הערובה שהיו בתוך הבית נרצחו על ידי המחבלים. בנוסף, מקרה אחד בו נפגעו שני בני ערובה שהיו מחוץ למבנה מרסיסים, ובסבירות גבוהה שאחד מהם נהרג מכך. בני המשפחות שאלו שאלות קשות והעלו מקרים נוספים אותם נידרש לבדוק, ואנחנו נבדוק ביחד עם בני המשפחות ונגיע לבירור כלל הנסיבות.

באשר לתפקוד המפקדים הבכירים שהיו בנקודה, צוות התחקור מצא כי אלו פעלו בתיאום ובמקצועיות אל מול נסיבות קשות במיוחד, ועשו הכל, על מנת להציל אזרחים ולצערי האירוע הסתיים בתוצאות קשות.

אלו הן רק חלק מהמסקנות. כאמור, כל אזרח שירצה בכך יוכל להיכנס ולקרוא בעצמו את הממצאים. חשוב להדגיש שזהו תחקיר מתפתח. משמעו כל מידע חדש שיתווסף ייבחן וייבדק. מובן לנו שיהיו שאלות נוספות, תשובות שנצטרך להשלים במעלה הדרך. אנחנו נהיה שם על מנת לתת מענה.

בשלב זה מטמיעים בצה"ל את הלקחים העולים מהתחקיר. ממצאי התחקיר מזכירים את הציווי העליון והברור כי על כל חייל בצה"ל להגן על אזרחים בעדיפות עליונה, לחתור למגע ולהוות חוצץ בין אזרחים למחבלים. עלינו לשוב ולהטמיע אותו בצורה הטובה ביותר, בכלל צה"ל.

חשוב שוב לומר שהייתה גבורה של מפקדים ולוחמים ושוטרים בקרבות פנים אל פנים עם המחבלים, תוך הקרבת חייהם במטרה להציל את תושבי הקיבוץ.

אנחנו נפרסם את כלל התחקירים באופן שקוף, תוך שמירה על ביטחון כוחותינו וביטחון מידע איפה שנדרש. זהו אמנם רק תחקיר ראשון מיני רבים, אך הוא תחילתו של תהליך ארוך וחשוב של תיקון, למידה ובניית האמון מחדש בין צה"ל לציבור. 

בסופם של הליכי התחקור שיאפשרו גיבוש תמונה מלאה של האירועים יתקבלו החלטות וייגזרו משמעויות מלבד המסקנות המבצעיות שיוטמעו בטווח הזמן המיידי.

מה שעומד לנגד עינינו זה אמון הציבור, הגעה לחקר האמת והחובה לייצר הגנה טובה יותר לה אזרחי ישראל ראויים. גם בשעה זו, צה"ל נמצא בעיצומה של מלחמה רב-זירתית מורכבת: בצפון, בעזה, ביהודה ושומרון, ביבשה, באוויר ובים. התחקירים והגעה לחקר האמת הם ערך מרכזי בצה"ל בכדי להימנע מטעויות העבר ולהילחם בצורה הטובה ביותר בהווה ובעתיד. 

שאלות ותשובות

ש: דובר צה"ל, דיברת על הבית של פסי. האם תת-אלוף ברק חירם נוקה לחלוטין במסגרת התחקיר ומבחינתכם, מבחינת צה"ל, עתיד גם להמשיך להתקדם לתפקיד מפקד אוגדת עזה?

ת: התחקיר הזה, מטרתו לא הייתה לזכות את ברק חירם. מטרתו הייתה לחקור, תחקיר מבצעי לקרב בבארי, לכל המפקדים, גם לברק. לגבי המשך תפקידו של ברק, זה דבר שרמטכ"ל יחליט. ברק פעל באופן הטוב ביותר שהוא היה יכול לפעול, יצר סדר בתוך כאוס, עשה גם שגיאות כמו מפקדים רבים נוספים. התחקיר עמד על כך.

ש: למה התחקיר לא נוגע בהפעלת חיל האוויר בשבעה באוקטובר?

ת: התחקיר הזה נוגע בכל מה שקרה בקרב בבארי. כל הפעלת חיל האוויר בקרב בבארי נידונה פה לפרטי פרטים והוצגה על כלל המרכיבים השונים שלה. יהיה תחקיר חיל אוויר מלא, שיוצג לרמטכ"ל על כלל הרכיבים שלחיל האוויר באותו היום, בשבעה באוקטובר, וגם הוא יוצג לציבור.

ש: למרות הכישלון הברור בבארי, לא ראינו מסקנות אישיות, האם צפויות השלכות אישית נגד מפקדים בכירים?

ת: זה תחקיר מבצעי, יש בו עובדות, יש בו לקחים ויש בו מסקנות. בהמשך הדרך יהיו דברים שייבחנו על ידי ובהנחיית הרמטכ"ל. הוא נתן הנחייה לבחון דברים נוספים, ויהיו גם מסקנות אישיות.

ש: דיברת על תחקיר אחרים, במה יעסקו התחקירים הקרובים ומתי יפורסמו?

ת: אנחנו תיארנו את תהליך התחקירים. יש תחקירים של תפיסות מבצעיות, יש תחקיר של המודיעין, יש תחקיר של ההגנה, יש תחקיר של כל מה שקרה בקבלת ההחלטות בלילה של השבעה באוקטובר ויש תחקירי קרבות. הם קורים במקביל. אנחנו נציג לציבור לפני כל תחקיר מה הולך לקרות קדימה ונעשה את זה בצורה שקופה.

ש: לאור נאום שר הביטחון הערב וגם הקולות השונים בחברה הישראלית, האם הצבא והרמטכ"ל סבורים שיש להקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת אירועי טבח השבעה באוקטובר וכישלון צה"ל באותו היום?

ת: צה"ל מחויב לעשות תחקירים מבצעיים. מאז הקמתו הוא מחויב לחקר האמת, זה ערך מרכזי. בלא מעט מלחמות ישראל היו ועדות בדיקה חיצוניות ומי שיקבע יחליט על כך, וראוי שניבדק גם בבדיקה חיצונית

ש: עיתון New York Times פרסם בדצמבר תחקיר לפיו ברק חירם הורה לירות את הפגז גם במחיר נפגעים אזרחים. התחקיר צוטט בעיתונות הערבית ושומש כתעמולה נגד צה"ל. לפי התחקיר הצה"לי שהצגתם היום, מסתבר שמדובר בפייק ניוז. האם יינקטו צעדים נגד ה-New York Times?

ת: אני התנצלתי בפני תושבי בארי היום על כך שהיו ראיונות לתקשורת תרם סיום התחקיר המבצעי. זה לא היה ראוי ונאמרו אמירות פוגעות מאוד עבור תושבי הקיבוץ, ואני מצר על כך. זאת הייתה שגיאה, היה צריך להמתין לסוף התחקיר המבצעי ולהציג את הדברים כפי שאני מציג עכשיו בפני הציבור אחרי שהקהילה והמשפחות השכולות קיבלו מאיתנו את התשובות.

ש: חשפתם היום באתר צה"ל ובתדרוך שלך תמצית מסקנות ופרטים מתוך התחקיר על הקרב מבארי. אילו חלקים מתוך הדו"ח עצמו, המלא, והחומרים שעליו הוא מתבסס כולל את עדויות, יועמדו לעיון הציבור, ואילו חומרים יימסרו למבקר המדינה?

ת: צוות התחקיר של האלוף מיקי אדלשטיין יכין בסיומו של יום דו"ח. קודם כל יציגו אותו לתושבי בארי ולמשפחות השכולות, ולאחר מכן אנחנו נפרסם את מה שנוכל לפרסם, בהיבטי נגזרות של ביטחון מידע, באתר צה"ל לציבור באופן מלא ושקוף. לגבי כל סוגיה של ועדת בדיקה חיצונית שתבדוק את צה"ל, היא תקבל את הדוחות ואת החומרים של התחקירים שבוצעו כפי שהיה במלחמות העבר.