מידע כללי:

מערך הנפגעים משתייך לחיל משאבי האנוש באגף כוח האדם. המערך נושא באחריות הראשית מטעם צה"ל, והוא בעל הסמכות המקצועית בכלל היבטי הקשר ההדדי בין הנפגעים ובני משפחותיהם לבין המפקדים והחיילים ביחידות ובחילות שבהם שירתו ונפגעו.

עם הקמת צה"ל בשנת 1948 הוקמה מחלקת הנפגעים במתכונת מצומצמת, ובשנת 1975, שנתיים לאחר מלחמת יום הכיפורים, הוקם מערך הנפגעים, לאחר שעלה צורך בגורם אחד שירכז את הליווי והטיפול בנפגעים במלחמה העקובה מדם.

ראש המערך הוא קצין/ה בדרגת אלוף משנה אשר יושב/ת בבסיס מפקדת קצין משאבי האנוש הראשי ברמת גן. סגלי מערך הנפגעים, קצינים וחיילים, פרוסים בכלל חילות צה"ל וחטיבותיו.

משרתי המערך בשגרה ובשעת חירום משמשים חוליה מקשרת בין הנפגעים למערכת הצבאית וטווים בחרדת קודש חוטים של כבוד ואמון בין הצדדים. לצד המורכבות והכאב, זוהי "ברית עולם" – אירוע ועוד אירוע נאספים יחד ויוצרים מעגל של "יחד", שהוא חזק, עוצמתי ומייצר חוסן אישי, משפחתי וחברתי.

סגלי המערך במטה ובדרג הנפרס עונדים שרוך ייחודי בצבעי צהוב ותכלת וסיכה שבה סמל המערך, המייצג את המגע, הקשר, התקווה והיציבות שהוא מעניק. בתחתית סמל המערך מופיע הביטוי "עומק המחשבה, רוחב הלב" - אשר מנחה את סגלי הנפגעים בשירותם

ומבטא את העובדה שכל סיפור וכל אדם שונה ואחר, ועל כן נדרשת התאמת הליווי לצורך שעולה מתוך שמירה על אחידות ושוויון. התאמה זו נעשית במקצועיות, בשיקול דעת ובאנושיות.

רוח המשרתים במערך הנפגעים שואבת את כוחה מתוך ערכי הרעות, אהבת האדם והכמיהה לשותפות, לאחריות ולערבות הדדית.

מערך הנפגעים - בעצם קיומו, בחזונו, בערכיו ובפעילותו הענפה - מבטא את עוצמתו המוסרית ומחויבותו של צה"ל ביחסו אל כל הנפגעים - חללים, שבויים  ונעדרים, חללים שמקום קבורתם לא נודע, פצועים, נכי צה"ל ובני משפחותיהם, בשם החברה הישראלית בכללותה.

חזון מערך הנפגעים:

מערך הנפגעים הינו מערך מקצועי, מתפתח, משפיע ויוזם, אשר מוביל את הקשר של צה"ל עם הנפגעים ועם בני משפחותיהם. המערך מביא לידי ביטוי את עוצמתו המוסרית של צה"ל ואת המחויבות לחיילי צה"ל, לנפגעים, לבני המשפחות ולכלל משרתי צה"ל בעבר, בהווה ובעתיד.

ייעוד המערך:

  • להוות סמכות מקצועית וראשית לזיכרון, הנצחה, מורשת וקשר עם נפגעי צה"ל ובני משפחותיהם, להתוות ולהטמיע מדיניות למפקדים, לסגלי המשא"ן ולסגלי הנפגעים;
  • להימצא במוכנות מיטבית בשגרה, למצבי חירום ולמלחמה;
  • אחראי בלעדי על ביצוע הודעות הנפגעים;
  • אחראי על תמונת מצב הנפגעים בצה"ל לגורמי המטה הכללי;
  • אחראי ליזום ולקדם חקירות לאיתור נעדרים;
  • לסייע בזיהוי מגמות ולהוביל להתערבות פיקודית ומקצועית למניעת אירועי נפגעים;
  • לפתח, להכשיר ולהעצים את חוסן סגלי הנפגעים בסדיר ובמילואים.

ערכי המערך:

המערך משמש שופר לאוכלוסיית הנפגעים ומייצג את צה"ל על פי הערכים הללו:

אחריות, אמון ואמינות, חיי אדם וכבוד האדם, חמלה וחסד, ממלכתיות, מקצועיות, פרטיות, צנעת הפרט וחסיון המידע, צניעות וענווה, רגישות, רעות ושליחות.

מערך הנפגעים מחולק לשניים – מחלקת הנפגעים והדרג הנפרס:

מחלקת הנפגעים מורכבת מארבעה ענפים:

  • ענף הנפגעים - אחראי על הטיפול הראשוני בנפגע, לרבות אחריות על ביצוע הודעות הנפגעים ותמיכה בבני המשפחה בשלבי האבל הראשונים - הודעה, לוויה וכדומה.

בענף נמצא חמ"ל הנפגעים אשר פועל 24 שעות ביממה ואחראי על קבלת המידע על נפגע והטיפול בו, כולל עדכון הגורמים הנוגעים בדבר, לרבות גורמי הפיקוד הבכיר, והנחיה מקצועית לטיפול בהודעה על הנפגע למשפחתו.

בנוסף, אחראי הענף על תיאום והפעלת מודיעי הנפגעים באמצעות זירות הנפגעים בחלוקה גאוגרפית.

  • ענף קשר למשפחות – הסמכות המקצועית עבור משרתי המערך וכלל צה"ל לסוגיות ניהול הקשר עם המשפחות השכולות; עוסק בכל הקשור לנופלים ובני המשפחות השכולות. הענף מורכב משלושה תחומי עיסוק עיקריים:

    א. מדור פרט – מרכז את ליווי אוכלוסיית המועמדים לשירות בצה"ל והמשרתים בסדיר ובמילואים מקרב המשפחות השכולות, משפחות הנכים ונפגעי פעולות האיבה. כמו כן אחראי המדור על ארגון טקסים ואירועי זיכרון, הנצחה, הוקרה, הפגה ומורשת המתקיימים מידי שנה.

    ב. מדור קשר למשפחות – אמון על נושא הטיפול במשפחות השכולות ומהווה סמכות מקצועית בתחום עבור הדרג הנפרס.

    ג. מדור חוסן והדרכה – אחראי על הכשרות הבסיס וההכשרות המתפתחות לאורך שנות השירות של סגל מערך הנפגעים בסדיר ובמילואים, לרבות מיונים למועמדים לשירות במערך. המדור מוביל את רציפות החוסן של סגל המערך באמצעות תוכנית מובנית ואנשי מקצוע, כמו גם את השיח האקדמי המחקרי בתחום בתוך צה"ל, למול גופי הביטחון המקבילים וגורמים אקדמיים.

 

  • ענף ליווי פצועים ונכים – לאור עבודת מטה שהתקיימה בצה"ל בשנים האחרונות וכחלק מרפורמת "נפש אחת", הוקם בשנת 2021 ענף לליווי פצועי ונכי צה"ל. הענף מורכב מארבעה מדורים, שלהם תחומי עיסוק עיקריים

    א. מדור ליווי פצועים ונכים – המדור אמון על נושא הטיפול בפצועי ונכי צה"ל, ומהווה סמכות מקצועית בתחום עבור משרתי המערך וכלל צה"ל.

    ב. מוקד טלפוני "קשר עד" – המוקד אמון על מתן מענה לנפגעים ובני משפחותיהם בהיבטים הקשורים לשירות הצבאי ומענה לצרכים נוספים.

    ג. מדור מקשר בין צה"ל למשרד הביטחון והמוסד לביטוח לאומי – המדור אמון על הליווי בתפר שבין השירות בצה"ל והמעבר לטיפול על ידי משרד הביטחון, קידום הטיפול בתביעות בהיבט המסמכים הנדרשים מצה"ל ומתן מענה לסוגיות ייחודיות.

    ד. מדור ליווי משפחות הנכים שנפטרו מחמת נכותם – אמון על ליווי ומתן מענה למשפחות הנכים שנפטרו מחמת נכותם.

 

  • ענף אית"ן – מהווה את הסמכות הצבאית לריכוז המאמץ לאיתור הנעדרים בצה"ל, יוזם חקירות ומשימות איתור נעדרים, ומקיים קשר לאורך השנים עם משפחות החללים שמקום קבורתם לא נודע, השבויים והנעדרים.

הדרג הנפרס – מדורי הנפגעים בחילות ובחטיבות:

חיילי וקציני הנפגעים פרוסים בכלל החילות והחטיבות בצה"ל, ויחד עם מפקדי צה"ל וחייליו מלווים את הנפגעים ואת קרוביהם - משמרים את זכר חללי צה"ל ואת הקשר עם הפצועים, הנכים ובני משפחותיהם, ומבצעים את משימתם במקצועיות, ברגישות ובחסד גם כאשר האתגרים מורכבים והכאב עצום.

 

במערך הפרוס ארבעה ענפים עיקריים - ובראש כל אחד מהם עומד קצין בדרגת סגן-אלוף:

  • ענף נפגעים חי"ר ואט"ל – אמון על ליווי המשפחות השכולות, הפצועים והנכים:

    בחטיבות החי"ר הסדירות - גבעתי, גולני, צנחנים, נח"ל, כפיר וחטיבת הקומנדו;

    יחידות יתר חי"ר (מקחצ"ר), חטיבות חי"ר במילואים;

    חילות באגף הטכנולוגיה והאחזקה - רפואה, טנ"א ולוגיסטיקה.

 

  • ענף נפגעים שריון וזרוע היבשה (ז"י) – אמון על ליווי המשפחות השכולות, הפצועים והנכים בגופים הבאים:

    חטיבות השריון הסדירות - 7, 188 ו-401;

    בית הספר לשריון - חטיבה 460;

    חטיבת השריון במילואים;

    חילות בזרוע היבשה - הנדסה, תותחנים ואיסוף קרבי.

 

  • ענף נפגעים חיל האוויר – אמון על ליווי המשפחות השכולות, הפצועים והנכים בחיל האוויר.

 

  • ענף המרכז את כלל יחידות אכ"א ואחרים – אמון על ליווי המשפחות השכולות, הפצועים והנכים בגופים הבאים:

    חילות אגף כוח האדם - המשטרה הצבאית, חיל החינוך, משאבי האנוש ומנהל אוכלוסיות;

    אגף המודיעין, חיל הקשר והתקשוב וזרוע הים.

 

רמ״חי הנפגעים לאורך השנים:

1976-1974 אל"ם מאיר איזנטל ז"ל

1977-1976 אל"ם משה כהן

1980-1977 אל"ם נתן ענבר

1983-1980 אל"ם יואב גיא ז"ל

1986-1983 אל"ם חיים אביטל

1988-1986 אל"ם צפיה גילת ז"ל

1992-1988 אל"ם ורדה פומרנץ

1995-1992 אל"ם איתמר ברנע

1999-1995 אל"ם דרורה פאר

2002-1999 אל"ם משה בנבנשתי

2005-2002 אל"ם אלברט אלמלם

2007-2005 אל"ם דפנה הררי

2012-2007 אל"ם יאיר בן שלום

2016-2012 אל"ם יפה מור

2019-2016 אל"ם ז'וסלין בש

2019 - אל"ם עידית סולומון