ביןהדרכים 227 - המלחמה באוקראינה: הגיון אסטרטגי בפעולה – ד"ר אדוארד לוטוואק

19.02.24

מן המפורסמות הוא כי בכל רמות המלחמה, ובוודאי ברמת האסטרטגיה רבתי, טבעו של ההיגיון האסטרטגי הוא פרדוקסלי. הנוסחה הרומאית ההיסטורית לפיה ״הרוצה בשלום ייכון למלחמה״ תקפה גם היום בשני הכיוונים – הן מהצד החלש המתכונן למלחמה במטרה להפגין מוכנות ולהרתיע תוקף פוטנציאלי, והן מהצד של החזק המעוניין להפחיד צד חלש ולכפות עליו את רצונו ללא צורך במלחמה בפועל. טבעה הפרדוקסלי והמבלבל של האסטרטגיה מוביל לכך שקל מאוד לטעות בענייני מלחמה ושלום, וקשה מאוד לצאת צודק.

זהו הלקח הראשון של המלחמה באוקראינה: ההתנגשות החזיתית של פוטין עם טבעה הפרדוקסלי של האסטרטגיה. בריתות צבאיות כמו ברית נאט״ו זקוקות לאויב משותף. סיומה של המלחמה הקרה ב־1989, והיעלמותו לכאורה של האויב המשותף, גרם לניגוד אינטרסים בין המדינות השונות, והרצון של חלקן לצמצום הוצאות הביטחון הוביל להיחלשות הברית. למעשה, נאט״ו נחלשה כל כך, עד כדי שמדינות האיחוד האירופי החלו לשקול הקמה של ברית צבאית שאינה כוללת את ארה״ב. דעה זו אמנם הושמעה בפומבי בעיקר בקרב חוגי שמאל לא רלוונטיים ברחבי היבשת, אך פוליטיקאים רבים, ובתוכם נשיא צרפת, רמזו על כך שהגיע הזמן שנאט״ו תוחלף ע״י ברית צבאית אירופית שתוכל ״להחליט לבדה״ וללא מעורבות אמריקנית.

בפברואר 2022 נאט״ו לא הייתה חזקה מספיק בכדי להרתיע את רוסיה. כיוון שרוסיה לא הייתה מורתעת, היא תקפה את אוקראינה. כיוון שרוסיה תקפה את אוקראינה, ברית נאט״ו התלכדה מחדש כתוצאה מהופעתו המחודשת של האויב המשותף. מדינות נאט״ו – ארה״ב, בריטניה, פולין, קנדה, צ׳כיה, לטביה, אוסטרליה, צרפת, נורבגיה ואפילו גרמניה שלחו במהירות סיוע צבאי לאוקראינה.

ציוד זה היה אמנם חשוב מאוד ברמה החומרית, אך הייתה לו השפעה ניכרת גם על הצד המוראלי. גם אם חלקו נשלח בעיקר מסיבות של יחסי ציבור, רובו היה אפקטיבי בשדה הקרב, וחלקו אפילו השפיע עליו בצורה משמעותית. לדוגמא, נורבגיה שלחה באופן מידי 5000 טילים נגד טנקים מדגם "לאו" (LAW) – חימוש ישן, זול ומאוד מוגבל בטווח, אך עדיין האמצעי המושלם לימיה הראשונים של המלחמה. כמעט כל אחד, גם ללא הכשרה צבאית מסודרת, יכול להשתמש בו בצורה אינטואיטיבית. לא צריך להיות לוחם סדיר בכדי לכוון ולירות לעבר כלי רכב רוסיים ממוגנים, אשר רבים מהם עשו באותה העת את דרכם לעבר קייב.

אך ברית נאט״ו לא רק התעוררה והתלכדה, היא גם גדלה. בתום ימים ספורים מהפלישה הרוסית לאוקראינה הברית החלה להתרחב. אוסטרליה, שאינה חברה רשמית בברית, אלא מוגדרת כשותפה רשמית, שלחה סיוע צבאי לאוקראינה כולל רכבים ממוגנים מדגם ״בושמאסטר״ (Bushmaster). יפן, גם היא אינה חברה בנאט״ו, שלחה סיוע כלכלי חשוב לאוקראינה. ושוודיה, ובהמשך פינלנד שלחו גם הן סיוע עוד בטרם שהגישו בהמשך באופן רשמי את בקשות ההצטרפות שלהם לברית.

 

מתוך "בין הקטבים" - גיליון 37- המלחמות החדשות ומלחמת רוסיה - אוקראינה. אפריל 2022

לחצו כאן לקריאת המאמר

קריין: רועי וינברג