חיזוק והרחבת שיתוף הפעולה בין ישראל וארצות הברית בתווך הימי – תת־אדמירל צ'ארלס ברדפורד "בראד" קופר

24.11.22
תת־אדמירל צ'ארלס ברדפורד "בראד" קופר, מפקד הכוחות הימיים של פיקוד המרכז (CENTCOM), הצי החמישי והכוחות הימיים המשולבים של ארצות הברית. מאנגלית: דב רז.

אח"י חנית בתרגיל משותף  עם אוניית התובלה האמפיבית USS Portland (LPD 27), מפרץ עקבה, 15 בנובמבר 2022, (מקור: NavCent בתיאום דו"צ).

במהלך חודש נובמבר 2021 ערכו לראשונה חילות הים של ישראל וארצות הברית תרגיל משותף ופומבי במרחב הים האדום, בו השתתפו גם חילות ים של מדינות ערביות. התרגיל, אשר נמשך חמישה ימים, התרחש על סיפונה של אוניית התובלה האמפיבית (LPD 27) USS Portland והתמקד בהליכי עצירה, עלייה לסיפון, חיפוש, בידוק ותפיסה של כלי שיט חשודים. תרגיל זה אירע בהמשך להעברת האחריות על ישראל מתחום הפיקוד האירופי (EUCOM) לפיקוד המרכז האמריקאי (CENTCOM).

ראוי לציין כי גם לפני שינוי זה, ארצות הברית וישראל היו שותפות איתנות באחריותן המשותפת על הביטחון הימי האזורי, אך כעת מערכת היחסים של הצי החמישי של ארה"ב עם צבא ההגנה לישראל וחיל הים מתחזקת ומתרחבת. במהלך חמישה-עשר החודשים האחרונים במסגרת חמש נסיעות שונות לישראל, פגשתי מספר מנהיגים מרכזיים בישראל, וזאת על מנת לבחון הזדמנויות חדשות להעמקת הקשרים הימיים ולהגברת שיתוף הפעולה הביטחוני הימי האזורי.

למעשה, מאז העברת האחריות ערך הצי החמישי של ארה"ב יותר תרגילים ואימונים דו־צדדיים מאשר בעבר הכוללים סיורים משותפים מרובים במפרץ עקבה ובים האדום, לרבות שישה תרגילים ימיים דו־צדדיים ורב־צדדיים בשנים-עשר החודשים האחרונים בלבד.

אחד מהשיאים האחרונים היה תרגיל ״מגן דיגיטלי״ (Digital Shield) אשר התקיים בספטמבר האחרון. במסגרת תרגיל זה, שנערך במשך ארבעה ימים במפרץ אילת, התמקדו חילות הים של ישראל וארה"ב בבחינת תפיסות מבצעיות חדשות. תפיסות אלו משלבות כלי שייט מאוישים ובלתי מאוישים המופעלים ע״י בינה מלאכותית, במהלך פעילות מבצעית לחיפוש, סריקה ובדיקה של כלי שיט חשודים במרחב הימי. שילוב תפיסות לחימה חדשות עם יכולות טכנולוגיות מפציעות במסגרת תרגילים מעין זה, מקדם משמעותית את מאמצי הלמידה שלנו לשילוב של מערכות אלו כחלק מהיכולות המתפתחות של חילות ים ברחבי העולם.

ספינות חה״י פועלות במפרץ עקבה עם זוג כלי שיט בלתי מאוישים של פיקוד המרכז האמריקאי – Devil Ray T-38 (ראשון מלמעלה) ו־Sail Drone Explorer (ראשון מלמטה) במהלך תרגיל ״מגן דיגיטלי״ (Digital Shield) בספטמבר 2022 (מקור: NavCent בתיאום דו"צ).

דוגמא בולטת נוספת לחיזוק הקשרים האזוריים ניתנה במהלך תרגיל רב־לאומי רחב היקף אשר התקיים בחודש פברואר האחרון. תרגיל זה – IMX 22, היה התרגיל הימי הגדול ביותר שנערך השנה, וכלל שישים מדינות שונות וארגונים בינלאומיים. השתתפותה של ישראל בתרגיל זה לראשונה אי פעם הייתה אירוע יוצא דופן, והדגימה כיצד פועל חיל הים הישראלי בתדירות הולכת וגוברת במרחב הימי האזורי.

בראייתי, שותפויות חזקות, וחדשנות המתפתחת בקצב מהיר חיוניות בסביבה הימית האזורית הנוכחית. מרחב הים האדום הים הערבי והמפרץ הפרסי, הסובבים את חצי האי ערב הוא בין האזורים המורכבים והצפופים ביותר בעולם. חיל ים הפועל לבדו איננו מסוגל להגן מפני כלל האיומים במרחב זה, ועל כן השקעה בשותפויות ובחדשנות הינה חיונית לביטחון וליציבות האזורית.

הלוחמה והפעילות במרחב הימי נמצאת כיום על סף מהפכה טכנולוגית. פריסה של רשת משולבת ונרחבת של חיישנים על כלים מאוישים ובלתי מאוישים – מקרקעית הים, דרך פני הים ועד החלל, איננה מדע בדיוני הנמצא במרחק של עשורים או שנים מהיום. הטכנולוגיה קיימת, ואנחנו במסע מרתק להרחיב את שיתוף הפעולה שלנו ולהשתמש בה יחד.

במהלך תרגיל IMX 22, חיל הים הישראלי היה אחד מעשר חילות ים אשר הפעילו מערכות לא מאוישות במהלך טיפול בתרחישים מורכבים בים. יחד, אנו לומדים ומוודאים כי הפעלת כלים אלו, בשילוב מערכות בינה מלאכותית, יכולה להוביל לשינוי מהותי של כללי המשחק. טכנולוגיות בלתי מאוישות בשילוב בינה מלאכותית, ישלימו את יכולות הכלים המאוישים, ישפרו את האחיזה שלנו בתמונת האוויר, השטח ומעמקי הים ויספקו לנו תמונת מצב רחבה ועדכנית יותר אחר המתרחש במרחב הימי שסביבנו. תרגיל זה אפשר לנו הצצה לאופק חדש של תפיסת הפעלה ימית, אותה אנו בוחנים יחד עם שותפינו האזוריים.

על מנת לשמור על היתרון שלנו בים אנו חייבים להמשיך ולעבוד בשיתוף פעולה הדוק. הצי החמישי של ארה"ב נשאר מחויב לעיקרון זה, ואני אישית מאמין כי העתיד טומן בחובו שיתוף פעולה הולך וגדל בין ישראל לארה"ב במרחב הימי.

מפקד הצי החמישי תת־אדמירל בראד קופר ומפקד חה״י האלוף דוד סער סלמה בביקור משותף בחה״י הישראלי, ינואר 2022, (מקור: NavCent בתיאום דו"צ).