250 טונות בשר ורבע מיליון סנדוויצ'ים סופקו במבצע הזה. ומה עוד?

מסביב לשעון, בדרכים לא מסומנות ועם אבטחה צמודה - איך מובילים ציוד, דלק ואוכל לחיילים באזורי לחימה? וכמה ארטיקים וזוגות נעליים חדשות חולקו להם במהלך המבצע? קבלו הצצה מיוחדת למרכז ההספקה של צה"ל בשעת חירום

26.05.21
גל רביבו, מערכת אתר צה"ל

לא כל הקלישאות נכונות, והאחת על כך ש"הצבא צועד על קיבתו", היא אכן כבר לא מדויקת. במבצע שומר החומות, הוא צעד גם על ציוד רפואי, מוצרי חשמל, חומרי ניקוי, מחסומים, ערכות הפס"ד, ציוד משרדי, חלפים, דלק סילוני, סולר, אמר"לים, קסדות, משקפי מגן, ואמצעים לוגיסטיים רבים נוספים.

כדי שכל אלו יוכלו להגיע בזמן הנכון, למקום הנכון ובכמות הנכונה, בשטח, במשרד או בחמ"ל, עבדו במרכז ההספקה המטכ"לי (המרה"ס) מסביב לשעון.

גם בשגרה מנצח המרה"ס על שרשרת ההספקה השלמה ליחידות: החל מפעילות מול מנהל הרכש, עבודה מול ספקים, הזמנות, הקצאות, ניהול המלאי, ליקוט והפצה. "לצד המענה היום-יומי, כשנוצר צורך מבצעי, שהוא מועצם הרבה יותר, אנחנו נדרשים לפעול בלו"זים מיידיים", מסבירה אל"ם נורית קדוש, ראש מחלקת השברה במרה"ס.

כמה מועצם? במהלך המבצע נופקו:

  • 250,000 כריכים

  • 60,000 ארטיקים

  • 250 טונות בשר

  • 150,000 חמגשיות חמות

  • 2 טונות חטיפי אנרגיה

  • 70,000 חטיפים

  • 800 טונות ירקות ופירות

  • 2000 ערכות הלבשה תחתונה

  • 300 זוגות נעליים חדשות

  • 26,500 סטיקלייטים

  • 12,500 אמצעי שהייה (מזרונים ומיטות)

  • 500 רשתות הסוואה

  • 360 אוהלים

  • 300 מטפים

  • 50,000 חלפים

  • סוללות

  • אמצעי מיגון

  • מערכות שו"ב

  • ציוד תקשוב

  • 800 ערכות ציוד רפואי

 

"אחד הדברים שמאוד בלטו במבצע זה הצורך להתאים את המענה לשינויים האופרטיביים, שינויי סד"כ, הגברת והעברת כוחות", אומר אל"ם שגיב שרביט, רמ"ח תכנון ובקרה במרה"ס, "חיילים מוקפצים מגזרה לגזרה, כוחות זזו מאיו"ש לעזה ומשם לתגבר בצפון - ותוך שעות צריך לתת מענה לכולם במהירות שיא".

"אחד האתגרים שעלו היה הצורך בתמיכת הגידול בעצימות הפעילות במטבחי הבסיסים," מספרת אל"ם קדוש, "בבסיסים רבים קצב הבישול וכמות המזון גדלו בצורה ניכרת עקב הרחבת הסד"כ והעבודה מסביב לשעון. הבנו שיש צורך לתגבר מוצרי מזון מותאמים וכן באמצעי חימום ובישול נוספים, ותוך שעות בודדות תגברנו בפרטי בישול מותאמים וכן סיפקנו אמצעים נוספים כמו ארונות חימום למטבחים". 

פן אחר של העבודה בזמן המבצע היה הדלק. התקיפות הרבות של צה"ל, הן באוויר והן ביבשה, דרשו כמויות אדירות של בנזין, סולר ודלק סילוני, שהמרכז סיפק, הוביל ושינע לבסיסים וליחידות.

העובדה שימי הלחימה כללו שבת וחג, לא הקלה על המצב בכלל. "חברות המזון לא היו  זמינות כל הזמן", מספר אל"ם שרביט, "היינו צריכים למצוא פתרונות יצירתיים, במיוחד ליחידות שהגדילו סד"כ בעזרת אנשי מילואים. דאגנו שארוחת החג שלהם לא תגיע מתוך מנת קרב, ושיהיו להם מוצרי חלב לארוחת חג השבועות". 

שינוע המזון והציוד ליחידות הקצה היה, בהתחשב בנסיבות, אתגר גדול בפני עצמו. "זו לא נסיעה רגילה. זו תנועה מבצעית והיא דורשת המון תכנון, דיוק ותיאום - הדבר האחרון שאנחנו רוצים זה לסכן את האנשים שלנו", מכריז אל"ם שרביט, "היא כללה תדרוך קפדני, נסיעה דרך צירים מאושרים מראש, עם קסדות ואמצעי מיגון, ובעיקר תנועה לילית וליווי של היחידות אל נקודות הקצה". 

"בזכות בסיסי ההספקה שלנו, הצלחנו להגיע לתוצאה המיטבית במבצע - שלא חסר כלום לאף אחד", מתגאה אל"ם קדוש בהישגי המרכז - ובצדק. 

המרה"ס עמד במשימותיו ואפשר לצה"ל לשמור על החומות

"זהו המבחן הראשון של המרה"ס, מאז הקמתו, באירוע חירום משמעותי. בזכות תהליכי השליטה, ראיית השלם ומיקוד המאמץ - המרה"ס עמד במשימותיו ואפשר לצה"ל לשמור על החומות", אומר אל"ם שרון איזון, ראש מחלקת הפעלה במרה"ס, "במהלך המבצע ניפקנו עשרות אלפי פריטי חלפים ואמצעים לכוחות בשטח, לשמירה על כשירות האמל"ח ושלחנו עשרות חוליות לתיקון ואחזקת אמצעים בגזרות השונות".

"בסיס הספקה 6030 סיפק דלק, מזון, ציוד כללי וציוד רפואי לכוחות הלוחמים במהלך המבצע 7/24", מוסיפה סא"ל איילת פרש, מפקדת בסיס הספקה דרום, שלא עצמו עין במשך 11 הימים, "אנשי קבע, חיילים ואנשי מילואים עבדו סביב השעון על מנת לתת את מענה הלוגיסטי הטוב ביותר ללוחמים. נמשיך לעבוד קשה גם בשגרה בשביל לתת את המענה הטוב ביותר בחירום".

זכינו לראות את היכולות של הגוף המקצועי והגדול הזה באות לידי ביטוי

"זו הפעם הראשונה שהמרה"ס נותן מענה מבצעי מאז הקמתו ביולי בשנה שעברה", היא מוסיפה, "זכינו לראות את היכולות של הגוף המקצועי והגדול הזה באות לידי ביטוי בצורה משמעותית לכלל הצבא. זה נותן לכל אחד ואחת מאיתנו סיפוק אדיר".