שיטת קטלוג נאט"ו
שיטת קטלוג נאט"ו – NCS-NATO CODIFICATION SYSTEM
שיטת הקטלוג המוכרת לנו כיום כשיטת קטלוג נאט"ו (NCS) מבוססת על שיטת הקטלוג האמריקאית שפותחה במהלך מלחמת העולם השנייה בעקבות הנחייתו של נשיא ארה"ב דא, תיאודור רוזבלט.
באותה תקופה היו לארה"ב מיליוני טונות של חמרי גלם וציוד במלאי אשר לא היו מקוטלגים ונדרשו למאמץ המלחמתי של הלוחמים בחזית. העובדה שלכל אחת מסוכנויות הממשל הייתה שיטה שונה לזיהוי פריטים הובילה לייצור עודף של פריטים, רכש מיותר ובזבוז עצום של משאבים יקרי ערך. הכוחות בשדה הקרב סבלו ממחסור קריטי בציוד למרות שבפועל לא היה חוסר אמיתי, היעדר שיטה אחידה לזיהוי הפריטים הוא שמנע את איתור המלאי וניתובו למקום בו נדרש.
מחקר בלתי תלוי שהורה עליו הנשיא רוזבלט קבע כי "שיטה אחידה לזיהוי פריטים יכלה לחסוך מאות מיליוני דולרים...ויתכן שגם אלפים של חיים".
ארה"ב לא הייתה המדינה היחידה שניצבה בפני בעיה זו, גם בעלות הברית סבלו מאותה בעיה בעת ההיא.
מצב זה הביא לכך שבשנת 1953 אימצו 5 מדינות את שיטת הקטלוג הפדראלית האמריקאית, הנודעת משנת 1957 כשיטת קטלוג נאט"ו (NCS).
מהי שיטת הקטלוג של נאט"ו (NCS)
המק"ט ושיטת הקטלוג של נאט"ו מהווים את "שפת הלוגיסטיקה" ומתוארים ע"י נאט"ו כ- DNA של הלוגיסטיקה הבינלאומית.
שיטת הקטלוג של נאט"ו (NCS-NATO CODIFICATION SYSTEM) הינה השיטה הרשמית הנהוגה בכ-60 מדינות לפיה רכיבי הציוד וחלקים ממערכות האספקה הצבאיות נקראים, מתוארים, מסווגים ומוקצים למספר מלאי של נאט"ו (ה-NSN-NATO STOCK NUMBER) עפ"י חוקה בינלאומית אחידה (AcodP-1).
זוהי השפה בה משתמשות מערכות ניהול מלאי, אספקה, אחזקה, רכש והצטיידות ומערכות ההובלה ברובם המכריע של הצבאות המודרניים.
לשיטה זו יתרונות בארבעה תחומי ליבה:
- רכש והצטיידות – רשימה זמינה של יצרנים, תיאור מלא של הפריטים והמאפיינים, חסכון בעקבות רכש מאוחד וצמצום ניכר במספר המק"טים.
- ניהול משאבים – זיהוי קל של מק"טים, טיוב רמות מלאי, אפיון מלא לכל פריט על מחזור חייו ודרך הטיפול בו ושיתוף פעולה לוגיסטי עם צבאות זרים.
- אחזקה – חליפיות של מק"טים בין מערכות שונות, זמן השבתה קטן יותר עקב מחסור בפריטים והצגה מסודרת בין מערכות לתת-מערכות.
- השמדה/פסילה/מכירה – זיהוי קל של הזדמנויות מכירה לצבאות זרים וקניבליזציה בין מערכות ישנות למערכות חדשות.
חוזקה של השיטה מתבטא ב"שקיפות" שלה – פעולות רכש, לוגיסטיקה ואחזקה מתבצעות בין זרועות שונות ומדינות שונות מבלי לחוש בבעיות שפה או תקשורת.
מספר המשתמשים בשיטת נאט"ו לקטלוג ברחבי העולם מוערך בכ-23 מיליון משתמשים, למעלה מ-1.3 מיליון יצרנים רשומים במאגר שלה וכ- 17 מיליון מק"טי נאט"ו.
עקרונות הבסיס של שיטת קטלוג נאט"ו
שיטת הקטלוג של נאט"ו מבוססת על 2 חוקים בסיסיים:
פריט אשר מיוצר ע"י מספר יצרנים, משמש מספר רב של מערכות צבאיות ונמצא בשימוש של מספר מדינות יקבל מספר נאט"ו (NSN) אחד בלבד, פריט אחד=מק"ט אחד.
1. בכל מדינה השותפה לשיטה קיים מרכז קטלוג NCB-NATIONAL CODIFICATION BUREAU אשר אחראי לקטלג את המוצרים המיוצרים באותה מדינה ללא תלות במשתמשי הקצה (יכולים להיות ממדינות זרות). מרכז הקטלוג (NCB) הינו נקודת הקשר לשיטת קטלוג נאט"ו שמנוהלת ע"י נאט"ו באמצעות AC/135.
2. מספרי המלאי (NSNים) ותיאורי פריטים אלה משודרים ע"י מרכזי הקטלוג למאגר המרכזי NMCRL-NATO Master Catalogue of References for Logistics , מתפרסמים בקטלוגים של חלקי חילוף וספרי אחזקה, ומשמשים כמזהי מפתח במערכות מידע לוגיסטיות.