תאריך התרחשות האירוע: 22.03.1948

רקע כללי

משנתקבלה ההחלטה בעצרת האומות המאוחדות, פתחו הערבים ביפו בסדרה של מהומות, אבל הפגיעה שסבלה העיר במאורעות 39-36, לא נמחק רישומה, ולכן עברו מספר שבועות עד שהתחילו הערבים להטריד באש יריות וצלפים את שכונת בת-ים ששכנה מדרום לשכונת ג'בליה על חוף הים. המושבה הקטנה בת-ים ושכנתה הגדולה יותר חולון היו יעדים להתקפות הערבים. החל מסוף חודש דצמבר 1947 עמדו במערכה רצופה כנגד הערבים שהתבצרו בשוליה הדרומיים של שכונת ג'בליה כאשר מולם הקימו כוחות "ההגנה" שורה של עמדות הגנה מחוף הים ליד בית הדפוס של לוין אפשטיין, דרך מפגש הרחובות בלפור והרצל ומשם לכיוון חולון. הקמת העמדות המבוצרות ערכה כחודשיים והחל מחודש מרס כבר התייצב קו גבול קשיח בין חולון ובת-ים לבין שכונת ג'בליה. במהלך חודש מרס החלו כוחות "ההגנה" לפשוט על עמדות הערבים ולפוצץ אותן, כוח האש שעמד לרשות אנשי "ההגנה" לא היה מרובה וכלל מרגמת דוידקה אחת, מכונת ירייה מסוג "השחורה" שוורצלוזה, רובים ותתי מקלע מסוג סטן. שיטת "ההגנה" הסטטית הקלה גם על הצד הערבי וגם הם נקטו בשיטה של החדרת חוליות לשטח בת-ים ופיגוע בעמדות ובבתים, הדבר הכביד מאד על רוח העמידה של תושבי השכונה, ולמקום נשלחה פלוגה ב' מגדוד 51 של חטיבת "גבעתי", שאליה השתייך יהודה גוטליב ז"ל.

פירוט אירוע ההיעדרות

המבצע נגד ג'בליה כונה "תל-חי", והמטרה הייתה לפוצץ את מפקדת האזור הערבית ואת עמדת ה"פילבוקס". ביצוע המשימה הוטל על פלוגה ב' של גדוד 51 של חטיבת גבעתי, הפלוגה שתיגברה את בת-ים.

הכוח המבצע הורכב משלושה כוחות משנה - מחלקה מוגברת לפשיטה על המפקדה, מחלקה מוקטנת לפיצוץ הפילבוקס וכוח רתק. הפלוגה רוכזה בשעות אחר הצהריים המאוחרות, ועם לילה יצאה למשימתה. כוח הרתק, ובו מרגמת "דווידקה", הצליח לשתק את האוייב ובחסות אש זו קרבו הכוחות ליעדיהם. המחלקה שפשטה על המפקדה השלימה את משימתה ללא תקלות ונסוגה ללא נפגעים. המחלקה השנייה, שבה היה החבלן יהודה גוטליב ז"ל, התקרבה בחשאי לעמדת ה"פילבוקס". אחת החוליות הצליחה להשחיל דרך חרך הירי שני רימונים ובהתפוצצות נהרגו ארבעת הערבים שהיו בעמדה ויהודה גוטליב ז"ל נכנס ל"פילבוקס" כדי להכין אותו לפיצוץ. לאחר ששהה מספר דקות בעמדה יצא ממנה בריצה כשהוא מזהיר את חבריו מפני הפיצוץ הקרב, אך מתוך בהלה, כנראה, פנה לכיוון עמדות הערבים צפונה ולא לכיוון כוחותינו, אחד מחבריו שביקש למנוע ממנו מלרוץ לצד האויב רץ אחריו אבל אש ערבית חזקה פצעה את שניהם. יהודה גוטליב ז"ל נפגע מצרור כדורים בבטנו וחברו נפצע קשה בידיו, בשארית כוחותיו ניסה לגרור את יהודה גוטליב ז"ל לכיוון כוחותינו אך כשל. כוח החילוץ שיצא לחלץ את יהודה גוטליב ז"ל מתוך השטח חזר בגלל האש שהומטרה מעמדות הערבים וכך גם קרה לחוליה השנייה שנשלחה למטרה זאת. גם ריכוז כל אנשי המחלקה וחיפוי האש שיצרו לא הועילו, ובשל הבוקר המתקרב החליט המפקד לסגת וגופתו של יהודה גוטליב ז"ל נשארה בשטח. במהלך הנסיגה פוצץ גם הפילבוקס ובית סמוך לו.

נעדרים וחללים-

יהודה גוטליב