תאריך התרחשות האירוע: 30.05.1948

רקע כללי-

לאחר כשלון מבצע בן-נון א' (25 למאי 1948) הוחלט, במטה הכללי של צה"ל, לחזור ולתקוף את מובלעת לטרון, מתוך כוונה לפרוץ את הדרך לירושלים הנצורה. במבצע, שכינויו בן-נון ב', שנערך בין ה-30-31 למאי 1948, השתתפה חטיבה מס' 7 בפיקודו של שלמה שמיר.

ראובן אופנהיים ז"ל שובץ כלוחם בגדוד 73, בפיקודו של חיים לסקוב, בפלוגה ג' שמפקדה יעקב גולן (יאקי), במחלקת זחל"מים, שמפקדה הוא אפרים קמר, בזחל"ם מס' 2, שמפקדו הוא יוסף קדם.

המשימה שהוטלה על מחלקה מס' 2 הייתה להיות כוח סיוע לחילוץ נפגעים מההתקפה המרכזית שנערכה על משטרת לטרון. בלילה של ה-30 למאי בשעה 03:30 יצאה המחלקה למשימת חילוץ באזור המשטרה ושבה לתאג"ד שהיה ליד דיר-מוחייזין (היום בקוע), עם שלשה פצועים.

בשעה 04:30 הם יצאו פעם נוספת אל אזור המשטרה, זחל"ם המפקד נשאר באזור נ.ג. 200, ושני הזחלמים מס' 2, בפיקודו של יוסף קדם, ומס' 3, בפיקודו של עמוס בן ראובן, ירדו לכיוון המשטרה, הם לא זיהו נפגעים נוספים ובמהלך הסיבוב לאחור, מול המשטרה, נפגע ראובן אופנהיים ז"ל בפניו מצרור שנורה לעבר הזחל"ם מהמשטרה, הוא נהרג במקום ונפל על החייל שישב מולו.

הזחל"מים נעו חזרה לתאג"ד בדיר מוחייזין ראובן ז"ל והפצועים הורדו מהם. זאת הפעם האחרונה שמישהו מחיילי הכיתה ראה את גופתו של ראובן אופנהיים ז"ל.

פירוט אירוע ההיעדרות-

חקירת הענף לאיתור נעדרים בצה"ל נועדה לברר מה עלה בגורל גופתו של ראובן אופנהיים ז"ל מאז שנראתה בפעם האחרונה בתאג"ד בדיר מוחייזין. בדו"ח החללים של חטיבה וגם במסמך מאוחר יותר מחודש דצמבר 1948 הופיע שמו של ראובן אופנהיים ז"ל בין שמותיהם של חללי חטיבה 7 ואף צוין במפורש שנקבר בנען. במסמך אחר, של הרב שטלברג, מתאריך ה-2 ליוני 48, לא הוזכר שמו של ראובן אופנהיים ז"ל כחלל שזוהה מחללי החטיבה.

מהחקירה עלה שגופתו של ראובן אופנהיים ז"ל נשמרה מספר ימים בתאג"ד, (מה-30 למאי ועד 2 ליוני לפחות), משם הועברה לחולדה - שם לא זוהתה (ייתכן עקב הפגיעה בפניו והזמן שחלף מאז הנפילה ועד שבוצע תהליך הזיהוי) ומשם הועברה לבית הקברות הזמני בנען, שם נטמנה כאלמוני.

בשנת 1950 פונה בית הקברות הזמני בנען וכל הקבורים בו הועברו לקבורת קבע. שני חללים בלבד לא זוהו ונטמנו זה ליד זה בנחלת יצחק - אלמוני שנפל בקרבות לטרון, ביום ה-30 למאי 1948, ליד אלמוני נוסף שנפל בקרבות לטרון ב-9 ליוני 1948.

ראובן אופנהיים ז"ל הוא הנעדר היחידי של מקרבות לטרון שנפל ה-30 למאי 1948, נקבע בוודאות שהחלל היחידי האפשרי לזיהוי עם קבר האלמוני בנחלת יצחק הוא ראובן אופנהיים ז"ל.

ביום 30 למאי 2001, בדיוק 53 שנה לאחר נפילתו, נערך בבית העלמין הצבאי בנחלת יצחק, בטקס צבאי מלא, גילוי מצבה על קברו של ראובן אופנהיים ז"ל בהשתתפות בני משפחתו, מפקדי צה"ל וחייליו בעבר ובהווה.

נעדרים וחללים-

ראובן אופנהיים