תאריך התרחשות האירוע: 12.04.1948

רקע כללי-

ההתקפה על קיבוץ משמר העמק החלה ב-4  באפריל 1948, ע"י "צבא ההצלה", שהיה כוח חצי סדיר, עם לוחמים ממדינות ערביות שונות, כולל חיילים עיראקים, בפיקודו של פאוזי אל קאוקג'י. לכוח היה נשק מתקדם, כמו שריוניות ותותחים. מולם נלחם כוח שהורכב מיחידות שונות: בעת ההתקפה הראשונה היו אלה אנשי הקיבוצים בעמק. לוחמי גולני היו הראשונים לתגבר את חברי המשק. הגדוד הראשון של הפלמ"ח (לימים חט' יפתח), הגיע מאוחר יותר, בשלב התקפת הנגד, אליו צורפו חניכי קורסים שהתקיימו בבסיס ההדרכה בג'וערה, פלוגה מחטיבת "כרמלי" ופלוגה מ"אלכסנדרוני".

מפקד הכוחות היהודים, בשלב התקפת הנגד, היה יצחק שדה.

פירוט אירוע ההיעדרות-

יוסף  קוחן ז"ל עלה לארץ ישראל מפולין ב-1947, לאחר השואה, בגפו, והגיע לחיפה לבית קרוביו. לאחר זמן גויס ושירת בליווי שיירות באזור, עד שצורף לפלוגת כרמלי במשמר העמק. מפקד הפלוגה היה אולג קופרשמידט-נחשון, ומפקד המחלקה של יוסף קוחן ז"ל היה צבי קולשטיין-קשת. ימים ספורים לפני הקרב לכיבוש הכפר אבו-זרייק, ליד קיבוץ הזורע, ב-12 באפריל 1948, צורף יוסף קוחן ז"ל לפלוגה, בתפקיד של איש קשר, והיה צמוד למפקד המחלקה. בקרב זה הוא נפגע אנושות, כבר בתחילת הקרב והובל כנראה, לבית החולים "העמק" בעפולה, שם נפטר באותו היום. עם זאת, נסיבות פינויו, אשפוזו ומקום קבורתו היו לוטים בערפל מזה תקופה ארוכה.

חקירה מאומצת שבוצעה ע"י היחידה לאיתור נעדרים (אית"ן) העלתה כי יוסף קוחן ז"ל נקבר בז' באדר תש"ח (15.4.1948) בקבר אלמוני מקרבות משמר העמק בבית הקברות הצבאי בעפולה. בעקבות ממצאי החקירה, הוחלפה מצבת האלמוני בעפולה במצבה חדשה הנושאת את שמו של יוסף קוחן ז"ל. ביום כו' באלול תשע"א  (25.9.2011) נערך טקס גילוי מצבה בהשתתפות משפחתו.

נעדרים וחללים-

יוסף קוכן