מה קורה כש-669 מגיעים לעזה? צפו בתרגיל של החטיבה הצפונית

בחטיבה הצפונית של אוגדת עזה לא מפסיקים אף פעם לתרגל את אנשי הרפואה שבגזרה, ודואגים להפוך אותם למטפלים הכי טובים שרק אפשר. בשיתוף פעולה מיוחד עם יחידת 669 תרגלו הכוחות פינוי מוסק, וגם דימו טיפול בנפגעי חרדה - חלק מתכנית חדשה עליה עובדים בחיל הרפואה

17.09.17
נעמה זלצמן, מערכת אתר צה"ל

"מה שאנחנו עושים בחטיבה הוא אחר לחלוטין ממה שחוויתי עד כה", אומר בהחלטיות סרן עדן שושן, קצין הרפואה של החטיבה הצפונית באוגדת עזה. בשנה האחרונה סרן שושן עוד ניהל את בית החולים הצה"לי ברמת הגולן, שטיפל בפצועים מהלחימה הקשה בסוריה במסגרת פרויקט "שכנות טובה".

הגזרה אליה הגיע שונה בעיקר בגלל קרבתה לאזרחים המתגוררים בתחומה. במשך השנים נבנתה מערכת יחסים קרובה בין האוכלוסייה המקומית ביישובי עוטף עזה לבין המשרתים באוגדה, כששיתוף הפעולה והתיאום בין הצדדים רק הולך ומשתפר. דוגמה לכך חווה סרן שושן בשבוע האחרון, במהלך תרגיל רפואה מוסק שהתקיים בחטיבתו.

"הקפצנו את הצוות הרפואי של גדוד הצנחנים שתופס פה קו לאירוע רב נפגעים באזור זיקים", הוא מספר. "בשביל להגיע למקום הם עברו דרך הקיבוץ, וחברו לאזרח שליווה אותם. במקום חיכו להם חיילים שדימו פצועים בדרגות שונות, חלקם קשה וחלקם נפגעי חרדה".

"הפצועים היו מפוזרים בשטח רחב והחובשים היו צריכים לאתר אותם, לרכזם במקום אחד ולבצע מיון על פי דרגת הפציעה", מתאר סרן שושן. במקביל הם הקפיצו את צוות  הטיפול הנמרץ של החטיבה. את הפצועים קשה הם פינו במסוק של יחידת 669 של חיל האוויר לבית החולים סורוקה בבאר שבע".

שומר אחי

אך אנשי הרפואה מהחטיבה ממש לא מסתפקים בתרגילים כדי לשמור על כשירות. לאחרונה החלו בחיל הרפואה בפרויקט "שומר אחי", שמטרתו להעניק ידע בעזרה ראשונה לחיילים שלא עברו הכשרה רפואית במסגרת שירותם. "לכל חייל יש היום ציוד מציל חיים, כמו חסם עורקים ותחבושת אישית, כדי שיוכל להתחיל בטיפול עוד לפני שהפאראמדיקים מגיעים", מסביר סרן שושן.

"מעבר לזה", הוא מוסיף, "אנחנו מכשירים אותם, בשיתוף עם חיילי חימוש, לחלץ כוחות מתוך האמר או טנק. למעשה, הצוות הרפואי מאמן את כל היחידות שמגיעות לבצע תעסוקה מבצעית בחטיבה, גם את חיל האוויר, האיסוף הקרבי, החי"ר והשריון".

חלק נוסף וחשוב בתכנית הוא הכשרת הלוחמים להגיש עזרה ראשונה גם לנפגעי חרדה - מקרה שכיח בכלל, ובגזרת עזה בפרט. בזמן מבצע "צוק איתן", אומר לנו סרן שושן, טופלו נפגעי חרדה רבים, ומטרת השיעורים כיום היא להכשיר את החיילים לסייע למטופל, ואף לרתום אותו לעזרתם - לפינוי פצועים.

"הקרבה לאוכלוסייה אזרחית מביאה אותנו להתמודד עם שלל אירועים רפואיים, לאו דווקא צבאיים לחלוטין", מסכם סרן שושן. "אנחנו מגיעים גם לתאונות דרכים, דום לב או אירוע מוחי - ואנחנו מוכנים לכל תרחיש, צבאי או אזרחי".