כך שומרים בפיקוד הדרום על האזרחים בעורף

כחלק מלקחי "צוק איתן" חיזקו משמעותית בפיקוד הדרום את נושא הקשר והטיפול באזרחים באזור. ראש ענף עורף מספר לנו על השינויים והשיפורים

19.12.16
ניצן צור, מערכת אתר צה"ל

אחד השינויים המשמעותיים שערכו בפיקוד הדרום מאז מבצע "צוק איתן" הוא נושא הטיפול בעורף והקשר עם האזרחים באזור.

כמסקנות ולקחים מהמבצע הוקמו בפיקוד, לצד העיסוק הנרחב בלחימה, ענפים שכל ייעודם הוא להגן על העורף. באוגדת עזה קיים ענף עורף מבוסס הנמצא בקשר ישיר עם האזרחים באזור עוטף עזה, ובעוצבת אדום הוחלט להקים גוף המתכלל ומתרגל את ענף העורף בפיקוד, וזאת בעקבות ההצלחה באוגדת עזה.

הענף בפיקוד מחולק לשניים: עורף אזרחי ועורף צבאי. בשני הנדבכים בוצעה מלאכת מחשבת כדי לשפר את התמגנות הכוחות והאזרחים למען מטרה אחת: הצלת חיים.

העורף הצבאי עוסק בכל הקשור להבטחת ביטחון הכוחות בשטחי הכינוס: החל מתיאום השטחים בהם ישהו הכוחות עם החקלאים להם השטחים שייכים - ועד הקמת "פלוגת התמגנות".

"אנחנו עובדים מאוד קשה כדי למנוע נפגעים של כוחותינו בשטח הארץ", מספר ראש ענף עורף בפיקוד הדרום, סא"ל ניר חג'בי. "כיום יש מערכות התרעה מתקדמות שיהיו פעילות גם בשטחי הכינוס וכמובן מיגון לכלל החיילים. כדי לוודא שכולם עוקבים אחר ההנחיות, שלעתים נוטים לזלזל בהן, הקמנו פלוגה המורכבת מאנשי מילואים שכל תפקידה הוא להסתובב בין שטחי הכינוס ולוודא שכולם ממלאים אחר ההוראות. בנוסף לכך, אנחנו לא שוכחים את החקלאים ששטחם ויובלם עלול להיפגע בעקבות מיקום הכוחות. עם חקלאים אלו אנחנו בקשר רציף, אנחנו מתאמים איתם מראש כל דבר, כך שבמקרה הצורך נוכל לסייע בקבלת הפיצויים המגיעים להם".

לצד ההכנה להגנת העורף הצבאי, מציין סא"ל חג'בי, מתבצעת עבודה רבה ושינוי חשיבה בהגנת העורף האזרחי: "פעם בחירום מפקד החטיבה הגזרתי היה מתעסק בלחימה בלבד ותפקיד פיקוד העורף היה להתעסק עם הרשות המקומית. כיום, פיקוד הדרום נמצא בקשר ישיר עם הרשות המקומית ומתרגל אותה".

בעקבות הקמת ענפי העורף וחיזוק הקשר עם התושבים, התווספה למח"ט האחריות על האזרחים בגזרתו, בנוסף לאחריותו בניהול הלחימה. "מה שקורה בשגרה יקרה גם בחירום. כדי שדבר כזה יוכל לפעול בצורה האופטימלית יש צורך בתרגול חוזר ונשנה של התושבים והן של הצבא. מאז הקמת הענפים בפיקוד ובאוגדה, הם השתתפו בכל התרגילים האוגדתיים והפיקודיים והעורף הפך להיות חלק משפיע בקבלת ההחלטות. בכל תרגיל צבאי ניתן לראות גם תרגול של הרשות המקומית. אנחנו זוכים לשיתוף פעולה טוב מאוד עם הרשויות, מתוך הבנה כי התפקיד שלנו הוא שיפור החוסן ויכולות ההתמודדות של האוכלוסייה בזמן חירום", אומר סא"ל חג'בי.

תכנית "מרחק בטוח" היא רובד נוסף במאמץ להצלת חיים של העורף בפיקוד הדרום. במסגרת תכנית זו הוגדרו מספר יישובים מאזור עוטף עזה, אשר יפונו במידת הצורך ולפי הערכת המצב, בשביל למנוע מצב בו כל משפחה מתפנה באופן עצמאי ללא מסגרת קליטה מתאימה וללא הנחיות ברורות.

"לפי תכנית זו כל משפחה יודעת בדיוק מה יקרה ולאן היא תתפנה אם המצב יחייב זאת. הפינוי אינו בריחה, מטרתו היא הרגעת החשש לחיי התושבים. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם האזרחים, וכולנו מבינים שאין זו החלטה שאפשר או צריך להקל בה ראש".

הרפורמה בשילוב תחום העורף כחלק אינטגרלי מפיקוד הדרום תושלם בקרוב. "אך הלמידה וההתפתחות לא יפסקו" מסכם סא"ל ניר חג'בי.