10 המפקדים שנבחרו לנווט את "מצפן פארן"
פיקוד בעידן הטכנולוגי, אתגרים בשירות בנגב ושיחות על חשיבות התפקידים - כל אלה הם רק חלק מ"מצפן פארן" - תוכנית חדשה בחטיבה הדרומית, שריכזה קצינים וקצינות מצטיינים לסדרת מפגשים ייחודית בשביל לשמר את הניצוץ בעיניהם של חתולי המדבר
לכל אחד מאיתנו יש את המורה המיוחדת שאנחנו זוכרים מהתיכון, או את המדריך המיתולוגי מתנועת הנוער - כאלה שהקשבנו להם בעיניים נוצצות וחלמנו להיות כמותם. אבל אם אתם משרתים בחטיבת פארן - אפשר להניח שבקרוב תכירו עוד כמה נוספים, כי ממש עכשיו, מלמדים בחטיבה מפקדים ומפקדות נבחרים להיות דמויות כאלה בדיוק עבור חייליהם.
בחודשים האחרונים יצא לפועל לראשונה בחטיבה, פרויקט ייחודי בשם ״מצפן פארן״ - תוכנית שמטרתה לחזק את המוטיבציה של קצינים מצטיינים, להדק את הקשר בינם לבין הצבא, ולהעניק כלים פיקודיים בעזרת ארבעה מפגשים של חשיבה מחוץ לקופסה, בליווי מפקד החטיבה.
עשרה קצינים וקצינות - חמישה מקרקל וחמישה מברדלס - נבחרו בפינצטה, ובאמצע יום עבודה שגרתי לפני כמה חודשים, קיבלו שיחה מהמ"פ שבישר להם שנבחרו לקחת חלק בתוכנית חדשה ומרחיבת אופקים. במשך חצי שנה, הם יגיעו למקום אחר בארץ בכל מפגש. הראשון היה בנושא "פריצת גבולות", השני עסק ב"מסוגלות" והשלישי, שהתקיים השבוע, עמד בסימן "הנגב - מורשתו ואתגריו".
"הבנו בחטיבה שאנחנו רוצים לקחת את הקצינים הכי טובים שלנו - ולהקפיץ אותם כמה רמות למעלה", מספרת סרן לי פרי, קצינת משא"ן של החטיבה, "אנחנו רוצים לשמר את המוטיבציה שלהם וזו דרך עבורנו להראות את ההערכה שלנו כלפיהם".
"בשביל שהתוכנית תהיה מדויקת ותספק מענה נרחב, הצפנו צרכים שהקצינים שלנו נתקלים בהם בשגרה", היא אומרת, "הגענו להבנה שבגיל צעיר יחסית, המפקדים בחטיבה מחזיקים בידיהם אחריות גדולה מאוד - ולכן אנחנו רוצים לחזק את הכלים הניהוליים שלהם".
הפיקוד בעידן של היום מביא עמו אתגרים חדשים, וגם את זה לקחו בחשבון יוזמי התוכנית, בהובלת סרן פרי. תכני המפגשים עסקו, בין היתר, בשאלות כמו - איך מפקדים על חיילים שהטלפון הוא חלק אינטגרלי מחייהם, האם אני יכול לתת פקודה בוואטסאפ, ובעיקר - כיצד ממנפים את הפוטנציאל של הטכנולוגיה בתוך הצבא.
"התוכנית מתפרסת על פני חצי שנה על מנת לייצר תהליך מתמשך", מסבירה קצינת המשא"ן, "בין מפגש למפגש, הקצינים יוכלו ליישם את הכלים שלמדו, להגיע למפגש הבא עם תובנות ולרכוש עוד מיומנויות שיעזרו להם בהמשך כמפקדים".
"הרעיון לקחת את הקצינים המצטיינים הוא השקעה מתגלגלת", היא מדגישה, "כך הם ילמדו איך לנתב את תחושת המשמעות שלהם ולהעביר אותה הלאה, כך שייתנו מוטיבציה לחיילים ולחיילות ויהוו דוגמה. מפקדים טובים יותר יוצרים חיילים טובים יותר, ובסופו של יום - זה משפר את אנשי החטיבה".
סגן שנה ברטהולץ, סמ"פ בגדוד ברדלס, היא אחת הקצינות שמשתתפות בתוכנית. "בכל מפגש אני עם מחברת פתוחה כי אני יודעת שבכל רגע יגידו לי משהו שארצה לקחת איתי הלאה", היא משתפת, "זאת חוויה מיוחדת כי אני מרגישה שלחטיבה באמת אכפת ממני ושהרצון הוא שאהיה הכי טובה שאני יכולה להיות כמפקדת".
"המפגש עם קצינים אחרים שמתאפשר כאן יוצר מרחב מכיל לשיח פתוח על דילמות, קשיים ותובנות", ממשיכה סגן ברטהולץ בעיניים נוצצות, "לשמוע חוויות של עוד מפקדים מנקודת המבט שלהם זה דבר מלמד ומרחיב אופקים בפני עצמו. ברגע שמגיעים ללמוד תמיד לומדים - ובכל המפגשים האלו תמיד יצאתי עם משהו חדש".
בחודש הבא יגיע לסיומו המחזור הראשון של התוכנית, ובחטיבה כבר מביעים שביעות רצון. "'מצפן פארן' הפך לשם דבר אצלנו", מסכמת סרן פרי בסיפוק, "ואנחנו כבר מתרגשים להתחיל באיתור למחזורים הבאים".