הצצה לשובר שוויון של צה"ל במלחמה נגד הטרור
לצד כוחותינו היוצאים מדי יום ולילה לכפרים הפלסטינים ולרחובות הצפופים של מחנות הפליטים, פועלים באיו"ש מאות חיילים שמטרתם לעקוב אחר גורמי הטרור ולסכל פיגועים בטרם הוצאו לפועל. מפקד גדוד האיסוף "ניצן", סא"ל איילון פרץ, פותח בפנינו את שערי הגדוד ומראה לנו כיצד חייליו עושים הכול על מנת להכניע את הטרור באמצעות מבט מהשמיים או פעילויות מבצעיות מיוחדות ביבשה. קבלו הצצה למלחמה בטרור מזווית חדשה
זה לא סוד שמעבר לקו הירוק, על שדרת ההר המרכזית, מתנהלת מלחמה יומיומית של כוחות צה"ל נגד תשתיות הטרור. אך לוחמינו הפרוסים לאורך יהודה ושומרון ומאיישים את כלל המרחבים המאוימים, אינם נמצאים לבד במערכה. בשנים האחרונות, צה"ל מעבה את מערך האיסוף בגזרה ופועל ליישום פתרונות חדשים על מנת למנוע מארגוני הטרור לממש את איומיהם.
ממש עכשיו, כשאתם יושבים מול מסך המחשב בעבודה, מתעסקים בסמארטפון או נחים לרגע, מאות חיילות וחיילים נמצאים בעיצומה של פעילות שמטרתה בראש ובראשונה לנצח את הטרור ולהציל חיים.
חלק נמצאות בחמ"ל במטרה להכווין את הלוחמים לעבר גופים ומטענים חשודים, אחרים מטיסים רחפן מעל להפרת סדר של פלסטינים או בלון תצפית מעל למחנה פליטים גועש, ויש גם מי שבאותו זמן שוכבים הרחק במארב על מנת לתפוס על חם חוליית טרור שעושה דרכה לשטח ישראל, או שבכלל נמצאים בעיצומה של פעילות מבצעית מיוחדת בעומק שטח האויב.
המשותף בין כולם הוא גדוד "ניצן" אליו הם משתייכים - גדוד האיסוף הקרבי של אוגדת יהודה ושומרון.
"עם גדוד כזה - אין משימה שלא ניתנת לביצוע"
עשרות חמ"לים ומאות תצפיתניות ולוחמים, הופכים את גדוד "ניצן" לגדול ביותר בצבא ולמכפיל הכוח העיקרי של צה"ל בגזרת איו"ש - כזה שבלעדיו המלחמה בטרור הייתה נראית אחרת לגמרי.
"אני מאמין שאנחנו נותנים את הערך המוסף בגזרה והופכים את המערכה בטרור לנקייה, קלה ויעילה יותר", מסביר מפקד גדוד ניצן, סא"ל איילון פרץ, ומוסיף: "היכולות שלנו הופכות אותנו לקלף שובר שוויון במלחמה היומיומית נגד הטרור".
לסא"ל פרץ יש היכרות טובה עם גזרת איו"ש. את דרכו בצה"ל הוא החל בגבעתי, ובמהלך מבצע 'שובו אחים' שירת כקצין האג"ם של חטיבה מרחבית 'עציון', בה התבצעה החטיפה ובה גם לבסוף נמצאו גופות שלושת הנערים.
"עבודת האיסוף ביהודה ושומרון היא כלי משמעותי ומכריע שעשויה ליצור את ההבדל בין שקט גזרתי והכרעת הטרור, לבין אירועי פח"ע גדולים שעשויים לפגוע בחיי חפים מפשע", הוא מבהיר.
"היתרון בגדוד כה גדול הוא לאו דווקא בפריסה הגדולה שלנו או בכוח הרב שאנחנו מסוגלים להפעיל, אלא בעובדה שלא משנה מה יהיה האתגר המבצעי אליו נידרש, תמיד יהיו לנו מספיק כלים, מוחות וחיילים יצירתיים שידעו לתת את המענה המיטבי", ממשיך סא"ל פרץ בגאווה. "המוטו שלנו הוא 'גדוד מוביל - עוצמתו באנשיו'. ועם גדוד כזה - אין משימה שלא ניתנת לביצוע".
50 גוונים של איו"ש
אולם בשביל להבין באמת עם אלו אתגרים חיילי הגדוד נדרשים להתמודד, צריך להכיר טוב יותר את מרחב איו"ש. הגזרה משתרעת מעל 5,860 קמ"ר ונמתחת מהירדן לשפלת החוף ובין עין גדי ומיתר בדרום ועד בית שאן ועפולה בצפון.
וממה היא מורכבת? למעט חוף ים, באיו"ש יש כמעט הכל: מגבעות סלעיות ומדבריות, דרך הרים מיוערים וואדיות סבוכים ועד לעמקים כפריים ושטחים חקלאיים.
אך מלבד השטחים הפתוחים, עיקר האתגר של חיילי האיסוף מתרכז דווקא במקומות המאוכלסים: מהכפרים הרבים, דרך הערים הגדולות שבחלקן אף שוכנים אתרים הקדושים למגוון הדתות, ועד למחנות הפליטים הצפופים שהפכו במרוץ השנים למעוזם ומקום מפלטם העיקרי של ארגוני ופעילי הטרור באיו"ש.
"צריך להבין שהאתגרים איתם אנחנו מתמודדים בגזרה שונים מיתר הגזרות בהם פועל צה"ל. איו"ש היא גזרה עצומה שמכילה אינספור תוואי שטח שיוצרים מספר לא מבוטל של אתגרים מבצעיים", מדגיש סא"ל פרץ ומפרט: "פעילות האיסוף השוטפת שלנו מתרכזת ביצירת מודיעין על משתתפי הפרות סדר, בסוחרי ויצרני אמל"ח, מפגעי עבר ומפגעים פוטנציאלים עתידיים, פעילי ארגוני טרור, שב"חים ובנוסף אנחנו פועלים גם במישור ההגנתי לאבטחת היישובים הישראלים במרחב, הצירים המרכזיים ואזור הקו הירוק".
מביטים מלמעלה
"פיקוד מרכז", מציין סא"ל פרץ, "מכיר ביכולות של הגדוד ומעלותיו בגזרה, ולכן הוא תומך אותנו באמצעי הלחימה והטכנולוגיה החדישה ביותר".
אחד הכלים המשמעותיים ביותר של הגדוד הוא חמ"לי התצפית המאוישות על ידי מאות תצפיתניות שמהוות חלק ניכר מן הגדוד. "התצפיתניות שלנו צופות 24/7 באשר מתרחש בכל המרחבים המאוימים, הצירים המרכזים וקווי התפר והחיכוך בין הציבור הפלסטיני ליהודי, וזאת במטרה לזהות כל תנועה חשודה ולא לתת לאויב להכין לנו הפתעות מתחת לאפנו", מציין סא"ל פרץ.
"המצלמות שלנו שמרשתות את איו"ש מדרום ועד צפון, והתצפיתניות שלנו שמתבוננות תמיד ולומדות במהלך שירותם לזהות כל אובייקט ותנועה חשודה במרחב, הופכות את הגדוד שלנו למקור מידע והעיניים של צה"ל באיו"ש", הוא מוסיף.
גדוד ניצן מפעיל גם כמה אמצעים ייחודיים לגזרה שמאפשרים שליטה ובקרה טובה על אשר מתרחש בקרקע. "אנחנו המקום הראשון בצה"ל שהחל בשימוש ברחפנים למטרת איסוף", מצהיר סא"ל פרץ ומדגיש כי מבחינתו, הטמעת מערך הרחפנים בגדוד, היא הדוגמה הטובה ביותר לחשיבות יצירתיות החיילים.
"העצות הטובות ביותר שאני יכול לקבל כמג"ד, הן מהחיילים שלי שנמצאים בשטח ומרגישים בצורה הטובה ביותר את תנודות הקרקע", הוא מספר ומרחיב: "הרעיון להשתמש ברחפנים עלה בכלל מאחד המש"קים בגדוד. בהתחלה היו כאלה שפקפקו בכך שבחרנו לקחת רחפן ולנסות להסב אותו לצרכינו, אבל במהרה הכלי הוכיח את יכולותיו וכעת הוא כבר מבוקש בכל צה"ל".
חוץ מהרחפנים, גדוד ניצן הוא גם הראשון שהפעיל בלונים טקטיים למטרות איסוף. "הבלונים מאפשרים לנו לצפות בגזרה מגובה של מאות מטרים ולקבל תמונה רחבה, חדה ולמשך זמן ארוך על אשר המתרחש בגזרה", מסביר סא"ל פרץ, ומציין שהשימוש בבלון הצליח כל כך עד שהוחלט להכניס אותו לשימוש גם בגזרות נוספות.
"צריך להבין שעל מנת לבצע את האיסוף האולטימטיבי, עלינו לנהוג פעמים רבות בסבלנות ולחכות דרוכים לרגע בו המטרה תחשוף את עצמה", הוא מסביר. "לכן, הבלונים, הרחפנים, ובנוסף גם המכ"מים וכלי הטיס הבלתי מאוישים בהם אנחנו משתמשים, מאפשרים לנו לקבל תמונה רחבה אל תוך לב הערים ומחנות הפליטים, לזהות את החשודים אשר עליהם אנחנו רוצים לבצע איסוף, ולעקוב אחר פעולותיהם ולתפוס אותם, כאשר לעיתים אנחנו גם נוהגים לנצל אותם ולהמשיך לבצע אחריהם מעקב בשביל לאסוף מודיעין על שותפיהם ולסכל את כל תשתית הטרור יחד".
גם על הקרקע
מעבר לכלים המעופפים בשמיים, עבור מערך האיסוף באיו"ש הכלים היבשתיים חשובים לא פחות. אחד מהם הוא רכב תצפית העונה לשם "זריז", שלמרות גילו המתקדם, הוא עוד לא נחשף באופן רשמי עד היום.
ה"זריז" הוא רכב תצפית קל וקטן ביחס לרכבי התצפית בגזרות האחרות, והוא בעל יכולת תמרון טובה יותר בשטח. "המעבר ברמת הכוננות מ-0 ל-100 הוא חלק מהדי.אנ.איי של גזרת איו"ש והגדוד, ועל כן הבנו שעלינו להצטייד בכלי מהיר, זריז וחכם מספיק על מנת לתת את המענה האיסופי המיטבי בגזרה", מסביר סא"ל פרץ.
"באיו"ש אנחנו פועלים בתוך עומק השטח ודואגים להרגיש את רחשי הקרקע בצורה הטובה ביותר ולדאוג שהאויב לא יחמוק מעינינו לרגע", ממשיך המג"ד. "הרכבים הללו מאפשרים לנו לקפוץ בכל רגע, לעבור בסמטאות צרות או לטפס על ג'בלעות, להתמקם במהירות ולפתוח בזריזות עמדת תצפית. בגזרה הזאת, ככל שתהיה מהיר יותר, כך תבטיח להקדים את הטרור ושידך תהיה על העליונה".
לא רק העיניים - אלא גם הזרוע המבצעת
אך יכולותיו של הגדוד אינן מסתכמות ביכולת שלו לצפות בגזרה ולהתריע מפני הטרור. גדוד "ניצן" דאג לפתח את יכולותיו ולהפוך מהעיניים של צה"ל באיו"ש גם לגפיים הנעות בשטח, כאלה שדואגות ליירט את הטרור ממרחק אפס.
"יש לנו פלוגות לוחמים המתמחות בהסוואה, ביצוע מארבים, יירוט חוליות טרור ואף מבצעים בעומק השטח", מגלה סא"ל פרץ. "איסוף זה לא רק חיילים הנמצאים מול מסכים או שמתבוננים מבעד למשקפת, אלא גם לוחמים שמתמחים בכניסה לעומק השטח ויודעים לבצע פעולות ייחודיות תוך גילוי אומץ רב ולקיחת סיכונים".
הכוחות המיוחדים של גדוד ניצן מכירים היטב את תוואי השטח של איו"ש ומסוגלים להתמודד עם משימות מורכבות וייחודיות במהירות מרשימה. "הלוחמים והקצינים שלנו קטפו כמעט כל תואר ופרס בשנה האחרונה", מציין המג"ד ומספר כי הגדוד אף נמצא במקום השלישי של כשירות הקליעה בצה"ל, רק אחרי יחידת 669 ולוט"ר, כשהוא מקדים סיירות ויחידות רבות הנחשבות לחוד החנית של צה"ל, ביניהן שלד"ג, מגלן ואפילו סיירת מטכ"ל.
"התפיסה פה היא שלא יוצאים לפעילות בלי לסיים בניצחון, והתוצאות שאנחנו מביאים מדי יום הן ההוכחה הטובה ביותר לכך שאנחנו חלק חשוב בהכרעת המערכה נגד הטרור", מדגיש סא"ל פרץ.
"דגם הגדוד הוא העתיד של המלחמה בטרור"
מההצצה לגדוד ניצן ניתן ללמוד כי גם החיילים וגם המפקדים כאן לקחו את עבודתם וייעודם שלב אחד קדימה. הם יודעים שמספר עמדות וצוות שיתצפת הוא לא מה שינצח עבור צה"ל את המלחמה בטרור, ולכן הם פועלים מהאוויר ומהקרקע, ממבנה החמ"ל או מעומק השטח, על מנת לתת את המענה האיסופי הטוב ביותר ולפגוע בטרור בצורה הקשה ביותר.
"דגם הגדוד הוא העתיד של המלחמה בטרור", משוכנע סא"ל פרץ. "הפעלת כל אמצעי האיסוף שלנו יחדיו וביצוע הפעולות הייחודיות והמדויקות שלנו, שמביאות לאיתור גורמי הטרור וסיכולם לא משנה היכן הם מתחבאים, הם שיובילו את המערכה העתידית בטרור ויאפשרו לנו להכריעו, ואני מאמין שזה גם הכיוון אליו שואפים בכירי הפיקוד והאוגדה".
"בסופו של דבר", הוא מוסיף, "הניסיון שלי מלמד אותי שבמקום בו פועלים עם מסות גדולות של כוחות חי"ר במרחב בו שוהים אנשים טובים לצד גורמי הטרור המסתתרים בתוכם, נוצר מצב בו החפים מפשע נפגעים וכתוצאה מכך הם נכנסים למעגל הטרור בעקבות ייאוש ותסכול. לכן, אני מאמין שטיפוח ופיתוח יכולות המודיעין המדויק בהן דוגל הגדוד, יביאו לפריצת דרך במאבק נגד הטרור ויסייע בהפרדה המוחלטת בין האוכלוסייה האזרחית למחבלים".
"יש לנו עוד המון דברים לשפר ולעשות על מנת להבטיח בצורה מוחלטת את שלום אזרחי המדינה", מסכם המג"ד, "אבל אני בטוח שאם נמשיך לקום ולבצע כל יום מחדש את עבודתנו בצורה הנאמנה ביותר, נוכל להמשיך לדאוג ולהבטיח את ביטחון ישראל גם בעתיד".