זה מה שצה"ל מצלם כדי להפיק לקחים מאירועי טרור באיו"ש. צפו
פיגועים ופעילות חבלנית עוינת הם לא דבר זר באוגדת יהודה ושומרון. כוחות צה"ל, שמתמודדים איתם מדי יום, עובדים כל הזמן על שיפור התגובה למקרים כאלו. אחת מהדרכים החדשות שיזמו בצבא היא שחזור פיגוע - וצילומו, כדי לעורר למידה יעילה והפקת לקחים. תחקירים מעמיקים, סגירת צירים במידת הצורך והפקת סרט: מאחורי הקלעים של המלחמה בטרור
לפני כחודש וחצי, ב-18 ביולי, שעט מחבל ברכבו לעבר כוח מגדוד "רם" של חטיבת החילוץ שהיה בצומת בית ענון שבגזרת חטמ"ר יהודה. המחבל פגע במכונית צבאית, נסע לאחור וניסה להתקדם בשנית לעבר החיילים על מנת לדרוס אותם. בשלב זה, הכוחות שהיו במקום פתחו על המכונית החשודה באש והמחבל נוטרל.
אירועי פח"ע (פעילות חבלנית עוינת) כאלו הם לא משהו חדש בגזרת יהודה ושומרון, בה מתמודדים עם לא מעט איומים: זריקות אבנים, ניסיונות דריסה ודקירה ואפילו שימוש בירי חם.
כדי ללמוד את הכרוניקה של המקרים הללו, וכדי לשפר את פעילות הכוחות בשטח, מתגבשת בשנים האחרונות תפיסת למידה חדשה שבמסגרתה צה"ל מתחקר לעומק ניסיונות פח"ע בגזרה, ומבצע שחזור מצולם שלהם. מהחומרים המצולמים, מפיקים בצבא סרט שיוקרן בפני הלוחמים - וממנו הם יוכלו ללמוד לקחים לשיפור ולשימור.
"לכל האירועים המרכזיים שקורים היום באיו"ש אנחנו מבצעים שחזורים", מסביר סא"ל שלומי בן יאיר, מפקד גדוד רם, שחייליו נטרלו את המחבל בצומת בית ענון ושחזרו לאחרונה את ניסיון הפיגוע. "אחרי תקרית מהסוג הזה", הוא ממשיך, "אנחנו מבצעים מספר שלבים על מנת להפיק סרט מהימן שישפר את היכולת המבצעית של הכוחות".
השלב הראשון אותו מבצע הדרג הפיקודי, הוא תחקיר ראשוני: "אנחנו מגיעים לשטח מיד כשמדווחים לנו על אירוע, ודואגים לתשאל את הכוחות הנוכחים ועדי הראייה על מה שהתרחש. העובדה שהמקרה טרי עבור הנשאלים, הופכת את התחקיר הראשוני לכלי היעיל והמדויק ביותר".
לאחר מכן מתבצע תחקיר מעמיק במהלכו שוב מתושאלים הכוחות בשטח. הפעם הם נשאלים על כרוניקת התקרית, על האופן בו הגיבו והרגישו במהלכה וגם על דרך ההתנהלות שלהם ושל הלוחמים לצידם. "מיד עם השלמת התחקיר", אומר סא"ל בן יאיר, "אנחנו מעבירים אותו לאישורים, ואז מתחיל הליך הפקת הסרט".
פעמים רבות, הסרט מורכב מסרטונים אמיתיים של המקרה - צילומים ממצלמות תנועה ואבטחה שבאזור, או מטלפונים ניידים של עדים. אך אם אין תיעוד כזה, הכוחות יוצאים לבצע שחזור בנקודת האירוע לפי תסריט המתבסס על התחקיר. "השחזור מצולם על ידי מתעדים מבצעיים שנמצאים איתנו בשטח, ועל ידי רחפנים שיש לנו", מפרט סא"ל בן יאיר.
"אנחנו מקדישים המון זמן לצילום", הוא מציין ומסביר: "שחזור האירוע דורש מאיתנו התמודדות עם מורכבות לוגיסטית, כמו סגירת הציר לזמן ממושך. אנחנו דואגים שהשחזור יהיה מדויק כמה שיותר ויציג ללוחמים את כל הדילמות המבצעיות הכי טוב שאפשר".
שקט, מקרינים
אחרי צילום הסרט ואישורו, מקרינים אותו בפני החיילים ומקיימים שיח מעורר למידה: "אנחנו מבינים היום כי זו הדרך הכי טובה להכין את הלוחמים לאירוע הבא".
קיום שיח על אירועים מבצעיים הוא לא דבר חדש, ממהר להבהיר לנו סא"ל בן יאיר, אך להבדיל מאירועי עבר, בהם נהגו להקריא את התחקיר בפני החיילים או לשרטט על לוח את רצף האירועים, סרט הוא כלי הרבה יותר מעניין ויעיל להעברת המסרים הרצויים.
"זאת הדרך הכי טובה ללמוד, בלי ספק בכלל", מבהיר המג"ד. "הסרט הוא מה שנחקק ללוחמים בתודעה. רגע הפיגוע, הדרמה, הסיכול והלקחים הופכים את חווית הלמידה לכמו צפייה בסרט אקשן בקולנוע. הלוחמים הרבה יותר מתחברים לזה".
"אין לי ספק שזה עוזר לחיילים להבין הרבה יותר טוב את האתגרים בשטח ולהיות מוכנים אפילו יותר בפעם הבאה שהם עולים למשמרת", קובע סא"ל בן יאיר. "אנחנו רואים את תגובות החיילים", הוא מוסיף, "ושהם מיישמים את הלקחים. אבל העבודה שלנו לא נגמרת בסרטון - אנחנו צריכים לקחת את הכלים שהוא העניק לנו לשטח, ולהמשיך להיות ערניים ודרוכים בביצוע מלאכת ההגנה על אזרחי מדינת ישראל".