מערך הרפואה בפיקוד המרכז ביום למידה בסימן "חומת מגן"
ביום רביעי בשבוע שעבר התקיים ״יום למידה של פיקוד המרכז בסימן 15 שנה לחומת מגן״ בבית הגדודים שבמושב אביחיל. הכנס התקיים ברשות מפקד הפיקוד, האלוף רוני נומה, קצין הרפואה הראשי, תא״ל ד״ר דודו דגן ומפקד הרפואה הפיקודי, אל״ם ד״ר חגי פרנקל.
ביום הכנס ריכזו יחד את מפקדי הרפואה מדרג הגדוד ועד המטכ״ל, מאז ועד היום לטובת למידה משותפת על המבצע. יחד, הפיקו המשתתפים לקחים שונים ובנו יחד מסרים להווה ולעתיד.
את הכנס פתחו בסרט אשר הציג את המבצע ואת האירועים השונים שהובילו לפתיחתו, ולאחר מכן החלו במושב הראשון - מושב ״סקירת עולם״. את מושב זה פתח רא״ל (מיל׳) משה (בוגי) יעלון, שבזמן המבצע כיהן כסגן הרמטכ״ל, ודיבר על המעבר מאינתיפאדה למבצע התקפי: ״חלק מהעניין שאני רוצה לחלוק איתכם זה איך אנו מתכוננים למערכה הבאה. אנו צריכים לדאוג לכך שמה שהיה הוא לא מה שיהיה, וצריך להכין את עצמנו למשהו אחר. כיום אנו נמצאים במצב שהיכולות שלנו השתנו, הטכנולוגיות התקדמו, ויש לנו יתרון יחסי עצום״.
בהמשך, במהלך מושב ״אז והיום״, דיבר מפקד פיקוד המרכז, האלוף רוני נומה, על המעבר מטקטיקה לאסטרטגיה: ״בתקופת מבצע 'חומת מגן' שירתתי כמפקד גדוד 202, אשר לקח חלק מאוד משמעותי בלחימה. בתפקיד הבא שלי הייתי מפקד חטיבת ״בנימין״, אשר לקחה חלק פעיל במבצע גם כן. בתפקידים אלו עבדתי יותר בסביבה הטקטית. בזמן המבצע הבנתי דבר חשוב מאוד, וזה שאין שום משמעות ללמידה ללא עשייה. בסופו של יום, משמעותה של הלמידה באה לידי ביטוי בעשיית מעשה. ולכן, אנחנו צריכים לדעת לשים רף התכוננות שמאפשר לנו להתמודד בזמן אמת עם העשייה בשדה הקרב".
״החיכוך הזה, שהיה לפני חומת מגן״, ממשיך אלוף נומה, ״הוא זה שהוביל ללמידה. יש משמעות למפגש בין מה שחשבת שיקרה למה שבפועל קורה. משמע, זו חובתנו המבצעית, במיוחד בתחום הרפואה, להכין תוכנית רפואית לפני כל מבצע ולהכין את עצמנו לקראת כל תרחיש וסיטואציה. צריך לגעת בטקטיקה: שיטת פינוי ההרוגים והפצועים, סידור הציוד הרפואי ופריסת כוחות הרפואה בין הלוחמים בשטח".
לאורך הכנס התקיימה תערוכת תמונות קרב שהמחישה את האירועים המרכזיים במבצע, ולצידה התקיימה תערוכת ציוד רפואי, בה הוצגו החידושים בתחום הצר״פ שקרו ב-15 השנים האחרונות - מרמת הלוחם (מציל החיים) ועד רמת הצוות הרפואי.
סרן היתם דבור, קצין הציוד הרפואי בפיקוד המרכז ועורך התערוכה, מספר: ״ברמת החובש ביצענו חידושים כגון חבישה המוסטטית, אשר מסייעת לעצירת דימום״.
לרמת המטפל הבכיר והצוות הרפואי הוכנסו תרופות מתקדמות ומכשירי ניטור מתקדמים. כל אלה משפרות את יכולות כוחות הרפואה בשטח להצלת חיים.
בהמשך הכנס התקיים פאנל ״מערך הרפואה מציל חיים״, בו השתתפו מפקדי הרפואה מכלל הדרגים ממבצע ״חומת מגן״, וביניהם: תא״ל (מיל׳) ד״ר גיורא מוטונוביץ׳, שהיה קצין הרפואה הראשי בזמן המבצע, אל״ם (מיל׳) ד״ר ארז און, שהיה מפקד הרפואה של פיקוד מרכז, רס״ן (מיל׳) פרופ׳ דוד צנגן, שהיה קצין הרפואה של חטיבה 5, ורס״ן (מיל׳) ד״ר גיא נקש, אשר היה קצין הרפואה של גדוד 932.
בפאנל דיברו המפקדים על חשיבותו של מערך הרפואה בכל רמה - מהגדוד ועד הפיקוד. בנוסף, הם העלו מקרי בוחן שונים מזמן שירותם במהלך מבצע ״חומת מגן״, ויחד שיתפו בלקחים ומסרים לעתיד. המשתתפים שיתפו במה שעשה המבצע לעולם הרפואה המבצעית.
״חלק מהעניין זה איך אנו מתכוננים למערכה הבאה. אנו צריכים לדאוג לכך שמה שהיה הוא לא מה שיהיה, ולהכין את עצמנו למשהו אחר", אמר תא״ל (מיל׳) גל הירש, שהיה קצין האג״ם של הפיקוד בזמן המבצע, כשדיבר על כיצד מכינים כוח ללחימה. "כיום אנו נמצאים במצב שהיכולות שלנו השתנו, הטכנולוגיות התקדמו ויש לנו יתרון יחסי עצום".
בסופו של הכנס נאם מפקד הרפואה של הפיקוד, אל״ם ד״ר חגי פרנקל, אשר הוביל את יום הלמידה: ״אני חושב שהדבר הכי חשוב שאני - ואנשי הרפואה - צריכים לעשות הוא לייצר בטחון אצל החיילים ואצל המפקדים, שנצליח לטפל הכי טוב במי שייפגע, שנצליח לספק את הסחורה״.