כך מתרגלים תרחישי קיצון באיו"ש - מתחת לפני השטח

עובר שב באזור חטמ"ר מנשה לא היה יכול לדעת שממש מתחת לרגליו, בחמ"לים של החטיבה, יושבים חיילים שכבר 3 לילות - לא מפסיקים לתפעל שרשרת אירועי קיצון. מזריקות אבנים, דרך נפילות טילים, ועד פיגוע ירי - קיבלנו הצצה מיוחדת לתרגיל המפקדות שנועד להכין את הגזרה לכל מצב אפשרי

29.11.20

כל מי שהאזין לרשת הקשר בחטמ"ר "מנשה" בשבוע האחרון, כנראה נלחץ מעט מהדיווחים המציגים תרחישי אימים כאלה ואחרים. מנפילות טילים, דרך עדכונים על חדירת מחבלים ליישוב, ועד שורות מטענים שפרוסים לאורך דרכים מרכזיות.

בתוך חדרי המלחמה של החטיבה אין רגע נחת - הם צריכים להורות על הקפצת כוחות רבים, או לעדכן שרשרת גורמים בהתאם להתפתחויות בגזרה. הדריכות אוחזת בכל אחד מהיושבים בחדר, ורק מילה אחת בתחילת כל דיווח מספקת רגע של רגיעה - "תרנגול" - המבהירה למאזינים כי מדובר בתרגיל.

תרגיל המפקדות החל ביום ראשון בבוקר, עם ידיעה על זריקת אבנים, דבר איתו מתמודדים בחמ"ל באופן יומיומי. אך תוך זמן קצר התקבל גם רצף קריאות על פיגוע ירי לעבר יישוב, חטיפת חייל ועוד תרחישים רבים, שנועדו לדחוף את יכולות החטיבה לקיצון.

מתבונן מהצד לא יכול היה לזהות שום שינוי בגזרה - אף 'דוד' (רכב צבאי) לא חוצה במהירות, אין נוכחות חריגה של כוחות בשטח או הנחיות מיוחדות - אבל מתחת לפני השטח התרגיל בשיאו. "החטיבה מגנה מסביב לשעון על גזרה רחבה ונותנת מענה להמון אירועים מבצעיים", מספר גורם באוגדת איו"ש, "כוחות מתרגלים הרבה בשטח - אבל מתי יוצא לנו לבחון את יכולות המפקדה כולה ביותר מ-50 'אירועי אמת'?"

במשך מספר חודשים "פורום התרגילים האוגדתי" של איו"ש, שאחראי לבדוק את כשירות החטיבות להעלאת רמת הביצועים והכנת האוגדה לכל סוג של תרחיש , בנה את התרגיל המורכב: "שבוע אחד בו יש גם פגיעות של טילים מהצפון, גם פיגועי ירי וגם חטיפות חיילים, אולי נשמע מעט מוגזם, אבל מבחינתנו - הם חייבים להיות מוכנים ליום פקודה".

"גדודים הולכים וחוזרים ואנחנו מתרגלים אותם המון בכל הצורות והדרכים", הוא מסביר את ההחלטה לבנות תרגיל שנמצא כולו בתוך חדרי החטמ"ר ואינו נראה בשטח כלל. "כוח האדם, הרפואה, כולם נשארים בתוך הגזרה וצריכים להזיז כוחות רבים לכל תרחיש - בצורה המקצועית ביותר".

לא רק מטה החטיבה עבד שעות נוספות סביב התרגיל - אלא גם אנשי המילואים של החטיבה הוקפצו לסייע, ואף נפתח חמ"ל החירום המיוחד "מלכ"א" (מרכז לוגיסטיקה וכוח אדם), שתפקידו לתכלל את כוחות המעטפת שלקחו חלק משמעותי בניהול האירוע.

בין אם מדובר בנפגעים או בנזק, חסימת צירים או אחזקה שוטפת של כלי הרכב - במלכ"א פעלו ללא הפסקה וסיפקו את כל צרכי התרחישים שהכינה האוגדה. "יותר מ-72 שעות ישבנו בחמ"ל וקיבלנו דיווחים שתפעלנו אחד אחרי השני - כשאנחנו צמודים לחמ"ל המבצעים. בחנו את עצמנו סביב השעון", משחזרת רס"ן דקל לב , קצינת הלוגיסטיקה החטיבתית, "בכל מצב בו קורה אירוע אמת שקופצים כוחות לוחמים - אנחנו נהיה שם ונעניק את מלוא הסיוע".

ביום יום, עובדים החיילים שיושבים במלכ"א על המענה השלם ללוחמים. "אנחנו דואגים לחייל מהרגע שהוא הגיע עד הרגע בו הוא עוזב. זה משפיע על רמת המוטיבציה שלו - ובסוף גם התפקוד שלו בחירום", משתפת אותנו רס"ן לב, שבעת חירום הופכת למפקדת חמ"ל ה"מלכא" - עם פתיחתו של נוהל הקרב.

ברגעים בהם חמ"ל המלכ"א נפתח, החיילים שלא מתעסקים בהנעת הכוחות אחראים על כל המעטפת - בלעדיה לא יוכלו הלוחמים לתפקד.  לכן היה חשוב לפורום התרגילים לאמן גם אותם: "הם חלק אינטגרלי מהמאמץ המלחמתי. הם אנשי הרפואה והאחזקה, כוח האדם והטכנולוגיה - אף מענה אמיתי לאירוע לא שלם בלעדיהם".

"כלל האגפים בחטיבה, גדודי המילואים שגויסו וכל מי שלקח חלק בתרגיל, השקיעו מאמצים אדירים - כאילו מדובר בקרב חייהם", מספרים בחטיבה, "הם עבדו בשיתוף פעולה פנימי מקצועי במיוחד, והפיקו לקחים שבוודאות ישמשו את היחידה ביום פקודה".

את התרחישים סיימה חטמ"ר "מנשה" בהצלחה. חמ"ל מלכ"א כבר מתכונן לאימון נוסף בחודש הבא כדי לחדד את היכולת, ובאשר ללוחמים במפקדת החטיבה - הם יכולים לחזור לשגרה המבצעית העמוסה, ולכמה חודשים טובים - לא לשמוע את קול "התרנגול" בקשר.

"בדרך עוד אתגרים חדשים ודרכים חדשות להפתיע את החטיבות", מגלים לי בפורום התרגילים האוגדתי, "אנחנו מותחים את גבולות היצירתיות והמחשבה שלנו כל פעם מחדש".