חידושים במערך ההכשרות של יחידת התותחנים המסווגת

על פעילות 'מיתר' והכטמ"מים המסווגים שמשמשים אותה לא נוכל לספר, אבל על כמה מהחידושים במערך ההכשרות שלה דווקא כן. בימים אלה מסתיים קורס מדריכות סימולטור ייעודי ליחידה, ותפקיד ראשון מסוגו לוותיקות ביניהן - בו יצטרפו ללוחמים והלוחמות בשטח

21.05.25
רז רופא אופיר, מערכת את"צ

אנשיה עוסקים בפעולות מסווגות ונועזות בשטחי אויב, ומפעילים כטמ"ם מיוחד - זוהי יחידת מיתר בחיל התותחנים. לאחר שנסגרה בעבר, ונפתחה לפני 5 שנים בתצורתה הנוכחית, תחת חטיבת האש 214, מפקדיה עומלים על פיתוח היכולות המקצועיות, ומציגים בימים אלה צעדים חדשים לייעול ההכשרה בעולמות האש המדויקת. 

ל'מיתר' מערכות שונות שייחודיות רק להם, אז כדי ללמוד אותן לעומק עוד לפני היציאה לשטח - נעזרים הלוחמים והלוחמות בסימולטור מותאם בבסיס האימונים, בו הם מתנסים מספר פעמים לאורך שלבי ההכשרה. 

"עד עכשיו, כל המדריכות שלנו התגייסו לתותחנים, ורק לאחר שיבוץ לסימולטור 'רוכב שמיים' וקורס שלם, הגיעו לחפיפה אצלנו ביחידה", מספר סרן ר', מ"פ ההכשרות ב'מיתר', "זה יצר מצב בו נלמדו תכנים שלא בהכרח שימשו אותן בתפקיד. אבל מעתה הן יעברו מסלול ספציפי עבורן, שיכלול השתלמות מתקדמת, עיונית ומעשית, בת שלושה חודשים".

כלומר, במקום לקבל שיבוץ ל'רוכב שמיים', להתמקצע בו ורק אז לעבור ל'מיתר' ללא קורס ייעודי להן - כעת המדריכות 'יצנחו' ישירות להכשרתן הממוקדת: "הבנו שהוספת קורס מתקדם שמתמקד אך ורק במשימות שלך כמדריכת סימולטור ב'מיתר', תעזור לדייק את תהליך הלמידה, לייעל את הכשרת לוחמי ולוחמות היחידה ולמקצע את המאמנות למקסימום", הוא מסביר.

מונח נוסף שנכנס לאחרונה ללקסיקון ההכשרות שם הוא 'מדריכה בשטח'. "כדי להבין בצורה טובה יותר את צורכי הכוחות שלנו, החלטנו שכדאי לשלוח מדריכות לצידם, כדי שיחוו את הפעילות יחד - ויבנו את האימונים בהתאם", מפרטת סמ"ר ע', מדריכת סימולטור שבקרוב תהפוך לאחת המדריכות השטח הראשונות, "כך אנחנו יכולות להסתכל על העשייה בראייה רחבה יותר, מתוך ניסיון מעשי ודינמי".

ואיך זה נראה בפועל? סמ"ר ע', שמכירה את הסימולטורים מקרוב, משתפת מנקודת מבטה: "השלב הבסיסי ביותר בתפקיד החדש הוא לוודא שהתוכן שעוברים בקורס ובהכשרה - באמת יעיל ובא לידי ביטוי ברגע האמת. שהכול מתבצע בצורה נכונה ודרכי הפעולה מדויקות ככל האפשר".

"השלב השני - קורה בשטח", היא מחדדת, "אנחנו מאגדות את המסקנות שעולות ממקרי האמת, ומציפות אותן בפלגת ההכשרה. השינויים קורים ממש תוך כדי תנועה. אנחנו עדיין בתהליך פיתוח - אז יש כמובן שיפורים כל הזמן, התפקיד שלנו הוא להשאיר את ההכשרה גמישה, מותאמת ורלוונטית כמה שיותר".

בסופו של דבר, הוספת קורס המדריכות הייעודי ב'מיתר' הוא עוד שלב בפיתוח יכולות היחידה המסווגת. "אנחנו מבינים את החשיבות הגדולה בדיוק המסלול, לפני העלייה לפלוגות המבצעיות", משתף מ"פ ההכשרות, "רק עכשיו מסתיים המחזור הראשון של המדריכות עם ההכשרה החדשה שלהן, וככל שנעמיק בתחום - כך נצליח להביא את עולם הסימולטורים ב'מיתר' לתצורה הכי מתקדמת".