המוחות שמחפשים דרך להכניס אתכם לממ"ד - עוד לפני האזעקה
מאחורי ההודעה שקפצה לטלפון שלכם עוד לפני האזעקה מפני תקיפת הטילים מאיראן, עומד ענף שלם. תפקידו: לחשוב, לפתח, לנסות ולהוציא לפועל מערכות וכלים שישדרגו את דרך קבלת ההתרעה בזמן אמת. התלווינו ליום במעבדות וקיבלנו הצצה מבפנים
"הכול מתחיל מזיהוי בעיה או רצון לשפר משהו שיכול לעבוד טוב יותר", כך מתאר סא"ל איתי זמיר את ניצני תהליך העבודה במעבדות הפיתוח של ענף ההתרעה בפיקוד העורף, בראשו הוא עומד. או במילים פשוטות - מה מנסים להשיג ומה חסר כרגע.
עם הגדרת המטרה המדויקת, יוצא לדרך שלב הפיתוח הטכנולוגי של כלל הרבדים. "ורק אז", מבהיר סא"ל זמיר, "עוברים להנגשה התוצר לאוכלוסייה". בשלב הזה, הם מנסים להיכנס לראש של 'האזרח הפשוט' ולראות מה אפשר לעשות על מנת שיקבל את ההתרעה בצורה המהירה והקלה ביותר, בכל מקום, זמן ופלטפורמה.
כל פיתוח חדש עובר עשרות ניסויים עד שנחשף רשמית לציבור. לדוגמה, קופסת ההתרעות 'Beeper', שנכנסה לאחרונה לשימוש גם במרכזים ציבוריים, ומפעילה אזעקה גם במקומות בהם לא תמיד יוכלו לשמוע אותה.
"ערכנו מאות ניסויים חוזרים ונשנים אצלנו במעבדה עד שההתרעה הייתה מדויקת, והשמיעה את האזעקה בתזמון הנכון. כך קורה גם לפני כל שינוי במערכות ההתרעה באפליקציה של פיקוד העורף. אנו מנסים קודם במערכות הטלפונים הקיימות אצלנו פעם אחר פעם, עד שמוודאים שכולם קיבלו את ההודעה".
בשנה האחרונה נכנסו אל שורות מערך ההתרעה עשרות פיתוחים. חלקם נמצאים מאחורי הקלעים בשימוש אנשי פקע"ר, על מנת לייעל את המערכות ועבודת הפיקוד, אחרים מגיעים עד אליכם לנייד - לדוגמה השימוש ב'מסר אישי', כמו שקרה במתקפת הטילים האיראנית האחרונה. "כל מכשיר המחובר לרשת ישראלית קיבל הודעה ישירות מפיקוד העורף להיכנס למרחב המוגן - עוד לפני האזעקה", מתאר סא"ל זמיר.
את התוצאה ראו רבים על הצג שלהם, אבל איך נראה התהליך המקדים במעבדה? "פעלנו על הכלי הזה חודשים רבים עד השימוש הראשון בו במתקפה האיראנית", מעיד הרע"ן, "היינו מוציאים כל פעם למיליוני המכשירים שנמצאים אצלנו במעבדות את ההודעה עד שהכל יצא בדיוק באותו הזמן. כשהגענו לרגע האמת, והוחלט להפיץ 'מסר אישי' המתנתי בציפייה ובמתח. כשקיבלתי את ההודעה, יצאנו כולם למסדרונות ובדקנו כל אחד אם הוא קיבל את ההתרעה בטלפון האישי שלו".
כבר שנה שהפעילות של הענף בעצימות גבוהה במיוחד, לאור הידיעה שהתרעה בזמן מצילה חיים: "אנחנו תמיד חושבים מה אפשר לעשות אחרת, ואיך לייעל את המערכות הקיימות. המשימות אף פעם לא נגמרות, תמיד יש מנגנונים שאפשר לשפר כדי לשמור על התושבים בקצה, ואנחנו כאן כדי לעשות זאת".