איך בונים מרחב מוגן?
כנראה שאת התשובה לשאלה 'מה עושים בעת קבלת התרעה?' אתם כבר משננים בעל פה, אבל איך נראה התהליך של בניית הממ"ד? ואילו שלבים הוא עובר בדרך? ישבנו לשיחה עם רע"ן מיגון כדי להבין איך הופכים מרחב - לבטוח
ברגע שנשמעת אזעקה, כל ישראלי יודע שעליו להגיע במהרה לממ"ד או למרחב המוגן הקרוב ביותר. ולכן, מתחילת המלחמה, הפך הנושא לאחד התהליכים הקריטיים שקידמו בפיקוד העורף.
בענף מיגון יצרו מחדש את כל מתודת העבודה וההתנהלות מול הרשויות המקומיות, כדי להאיץ את שרשרת האישורים והענקת תקני בניית המרחבים המוגנים בסביבה האזרחית.
"הוספנו עד כה כבר 700 ממ"דים מצפון ועד דרום, במקומות בהם לא היו קיימים אמצעי מיגון באזור (ממ"ד ביתי, מקלט שכונתי וכד'). והיד עוד נטויה", מספר רע"ן מיגון, סא"ל מ', "במקביל, כמובן שממשיכים לאשר מרחבים מוגנים דירתיים חדשים בכל יום".
ואיך בכלל נראה התהליך? "הכול מתחיל מקבלת אישור מפיקוד העורף לחברות שרוצות להקים את המבנים", הוא מסביר, "צריך לעבור בדיקה מדוקדקת של אישור חומרי הגלם, אופי הבנייה, והכי חשוב - ניסוי אמת בשטח מבודד".
פיצוץ של 4 ממ"דים באזור מבוקר, המדמה פגיעה של טיל
כדי להפוך את הבנייה למהירה יותר, ענף המיגון פועל כדי להרחיב את התקנים לעוד ועוד אזורים וחברות. "אנחנו עורכים בדיקות וניסויים על סוג חדש לגמרי של מבנה כל מספר חודשים", מרחיב הרע"ן, "תוכלו לראות ממש בית עומד בשטח פתוח ועליו מוטלת פצצה - רק ככה נוכל לבדוק כמו שצריך את העמידות האמיתית של היסודות לעת חירום".
מרגע שאושרו התשתיות עצמן, עוברים האישורים מהפיקוד - אל הרשויות המקומיות. "אנחנו בקשר הדוק מול ראשי הרשויות ברחבי הארץ בצורה ישירה", מוסיף סא"ל מ', "ברגע שעולה צורך לספק כמות נרחבת של מרחבים מוגנים, התפקיד של הענף הוא לוודא ולאשר כי אכן קיימת האופציה לבנות אותו בצורה הבטוחה והאפקטיבית ביותר".
כל תקן ותקן נבחן בשנה החולפת בצורה מעמיקה ומקיפה - תוך הבנה שיש צורך להקים עוד מרחבים בכל שטח אפשרי: "אנחנו עם הפנים קדימה, ונמצאים כבר עמוק בתוך תוכנית כוללת למיגון מקיף של אזורי הסיכון. כיום, יותר מתמיד, הובן הצורך הממשי במרחבים לעת חירום - בכל מקום שרק ניתן".