תרגיל השיא של 'שיאון' - רגע לפני דרגות הקצונה במיל'


רגע לפני שקורס הקצינים במילואים הייחודי של פיקוד העורף מסתיים, שמענו איך משלבים תוכנית מורכבת כזאת בלב הלחימה וב-6 שבועות. אז מה קורה כש-35 שנים מפרידות בין עשרות משתתפים? תרגיל אחד גישר על הפער

08.04.25
רז רופא אופיר, מערכת את"צ

למרות שחלקם השתחררו כבר לפני עשרות שנים, ויש ביניהם גם כאלה שצעקו 'עד מתי אוג 86?', יצאו לאחרונה עשרות מילואימניקים של פיקוד העורף לקורס קצינים ייעודי. החמישי שבהם, מפרוץ המלחמה, מסתיים בימים אלה. 

כולם חלק מגדודי החילוץ במילואים שלקחו חלק בקק"ץ 'שיאון' - קורס מיוחד ומזורז של שישה שבועות ברמלה, שבסופו הם מוכשרים לתפקידי מ"מ, מ"פ, וחלקם גם לתפקידי מעטפת באג"ם ובמודיעין. 

"הקורס הזה ייחודי לפיקוד העורף", מסבירה סרן במיל' א', מפק"צית ההשלמה, "מעבר לכך הוא מזורז, הוא מתקיים במתכונת של 'בסיס סגור'. כך, אנחנו מצליחים לשלב את כל התכנים בזמן קצר".

ובשלב הסופי שלו, שבו הצוערים והצוערות נמצאים עכשיו, הם עוברים תרגיל מסכם של שבוע: " הוא כולל בתוכו את כל המיומנויות המבצעיות שרכשו, אחרי ההכשרה המעמיקה - כאן הכול בא לידי מעשה".

לאורך השבוע, בין זיקים, נבי מוסא ורמלה, הם חולקו לתשע מחלקות, כשהם כבר ממלאים את תפקידם החדש כחלק מהתרחיש. כל מחלקה ומחלקה עברה תרגילי חילוץ, לש"ב ולוחמת בט"ש. 

התרגיל כולו התנהל בתרחיש ייחוס תחת מתקפת טילים. "הם עוברים ארבעה תרגילי חילוץ שונים, שכל אחד מהם בוחן מורכבות אחרת איתה יצטרכו להתמודד", מדגישה המפק"צית, "אם זה שוני בין הפגיעות ומספר הפצועים, תוואי השטח, שעות היום, תנאי מזג האוויר ומורכבות באתר ההרס עצמו. כל סיטואציה אפשרית שבה יוכלו להיתקל".

טווח הגילים של הצוערים נע מ-22 ועד 57, מה שטומן בחובו אתגרים פיקודיים, המחייבים גם התחשבות והתאמה של התכנים, היחס והסביבה לפי מגוון המשרתים. "אבל", משוכנעת סרן (במיל') א', "ברגע שכל אחת ואחד זוכר את המטרה שבשבילה הוא כאן, הם באמת נותנים מעצמם את המקום להקשיב ולהתקדם ובסופו של דבר - להפוך לקצינים הבאים בגדודי החילוץ".