כך נראית מלחמת האזרחים בסוריה מעיני לוחמי האיסוף הקרבי
הם קמים לריח אבק השריפה, שומעים את פיצוצי המרגמות ועוקבים בדריכות אחר המלחמה שמעבר לגבול. מפקד גדוד האיסוף הקרבי "עיט" מספר לנו איך נראים הקרבות בגולן הסורי מהצד שלנו וכיצד דואגים לשמור על השקט באזור: "אנחנו כל הזמן עם העיניים על הגבול". תמונת מצב
משנת 2011 ועד היום, השתנתה לחלוטין תמונת המצב מעבר לגדר הגבול הסורי-ישראלי. המדינה שעד לראשית העשור עמדה מאוחדת תחת הנהגת הנשיא בשאר אל-אסד והפעילה צבא אחד ומאורגן הכפוף לשלטון - עברה מהפך.
מאז שגל מהומות "האביב הערבי" פקד גם את סוריה, והביא להתקוממות והתכתשויות בין השלטון והאזרחים, הפכו הקרבות בין הצדדים והמראות הקשים לעניין שגרתי ברחבי המדינה.
לאור המצב במדינה הגובלת מצפון, נקלע גם הגולן הסורי לעין הסערה. הקרבות בין המורדים וכוחות השלטון זלגו לכפרים הסמוכים לגדר הישראלית, ואלה התעצמו ונהפכו לחזית של ממש.
בעקבות קולות המלחמה מצדו השני של הגבול, החליט הדרג הבכיר בצה"ל ביולי 2013 על הקמת גדוד איסוף קרבי חדש, גדוד "עיט", בגזרת הגולן. "מטרת הגדוד היא לאסוף מודיעין 24/7 ולדאוג להגנה שוטפת על ריבונותה של מדינת ישראל", מסביר סא"ל ניר מגידיש, מפקד גדוד עיט.
צוותי האיסוף הפזורים במוצבים השונים פועלים לאורך כל הגזרה בשיתוף עם המודיעין על מנת לאתר ולסכל אירועים חריגים. אליהם מצטרפים גם צוותי היחמ"ם (יחידת מודיעין מטרות), הנטמעים בשטח ונותנים מענה למרחבים מאוימים בהם נדרש חיזוק משמעותי.
כמו כן נעזרים הכוחות במערכת המר"ס (מערכת רב סנסור) הייחודית שעיקר עבודתה היא בהגנה שוטפת על מרחב הגבול, ועליה אמונות בקריות האיסוף. "שלושת המערכים יחדיו מאפשרים לנו לגבש תמונה מלאה על המתרחש בשטח. כך דואגים שצה"ל ערוך ומוכן להגיב בצורה הטובה ביותר לכל איום מהגורמים הנלחמים בסוריה", מבהיר המג"ד.
"בכל יום שעובר חל שינוי במצב הארגונים ברמה הסורית, ולכן אנו נדרשים לבצע הערכת מצב יומיומית", מספר סא"ל מגידיש. "כיום, אנחנו לא רואים לנגד עינינו ריבון אחד בסוריה. יתרה מכך, ניתן לומר שסוריה היום כבר כלל אינה קיימת, ובמקומה קמו כמה 'סוריות' המתפרסות בשטחה".
בהתאם לזאת, כך גם המצב בגולן הסורי. כ-90% מהגבול הסורי-ישראלי נשלט היום בידי עשרות מליציות מקומיות השולטות בכפרים ומייצגות שלוחות של כמה ארגוני טרור מוכרים, כגון "שוהדא אל ירמוכ" שנשבע אמונים לארגון "המדינה האיסלמית" ו-"ג'בהת אל נוסרה". היתר מוחזק בידי כוחות המשטר ונתמך על ידי ארגון חיזבאללה.
למג"ד עיט חשוב להבהיר את הבלבול שנוצר בדרך כלל לגבי הלחימה בסוריה ובגולן: "הלחימה כיום בגולן היא לא רק בין הארגונים המורדים לכוחות שלטון אסד. חלק ניכר מהלחימה היא גם בין הארגונים עצמם, כאשר כל אחד מהם מייצג זרם אחר באוכלוסיית המדינה המשוסעת, ולכן הארגונים מנסים לבסס את עצמם בשטחים עליהם הם שולטים".
ככל שבמלחמה בסוריה משתתפים יותר צדדים, עבודת חיילי גדוד "עיט" נעשית מורכבת יותר. "עלינו לעקוב בדריכות אחר השינויים שנוצרים כל יום בצדו השני של הגבול ואצל כל אחד מהארגונים, על מנת שביום בו הם יפסיקו להילחם בינם לבין עצמם ויפנו את נשקם אלינו, נדע ל-'העניק' להם את התגובה החזקה והיעילה ביותר", מציין סא"ל מגידיש.
"כאשר מרימים את המשקפת לעבר הגולן הסורי, נשקף לנגד עינינו מחזה שלא ניתן לצפות בו בשום מקום אחר", מצהיר מג"ד מגידיש ומפרט: "אנחנו רואים את הקרבות העזים שלא חודלים לרגע. רואים מי במגמת התעצמות ומי נחלש, מי כובש ומי נכבש. רואים את הכפרים מוכי האסון. שומעים את ההפצצות העזות שמעלות תמרורי עשן אל השמיים. אנחנו רואים גם את הכוחות הלוחמים, הטנקים והתותחים הנעים בגזרה. להיות לוחם בגדוד עיט זה לקום בכל בוקר מחדש ולצפות בעוד פרק של סרט מלחמה".
סא"ל מגידיש מוסיף לתאר, ומספר גם על ההשלכות הקשות בקרב הציבור הסורי שלא לוקח צד במלחמה: "מאז שהתחילה מלחמת האזרחים, כבה האור בסוריה. אנחנו רואים את הכפרים בלי התשתיות, בלי המים, בלי החשמל. כפרים שחיים בלילה ארוך ולא זוכים כבר שנים ארוכות לקום לאור הבוקר".
"אין בתי ספר, ואין גני ילדים", ממשיך לתאר מפקד גדוד 'עיט' את המציאות הסורית בשנים האחרונות. "הילדים חיים במציאות עגומה שבה במקום לשחק בגינת המשחקים ובארגזי החול הם מסתובבים ברחובות בין הטנקים ואמצעי הלחימה הנוספים, ונאלצים לסתום את האוזניים לקולות הנפץ שמלווים את חלקם מיום הולדתם".
עדות נוספת למצב בעורף הסורי היא הנזק הכלכלי שנגרם בעקבות המלחמה. "מקור הפרנסה העיקרי של אזרחי סוריה ברמת הגולן נבע מחקלאות. כתוצאה מתופת המלחמה, השטחים החקלאיים הפכו לזירות קרב וזוהמה וכיום הם כבר אינם ניתנים לעיבוד. הצד הסורי גוסס ומוחשך".
"כרגע בגולן הסורי המצב הוא סטטוס קוו המתנהל בין הארגונים הלוחמים והמשטר", מבהיר סא"ל מגידיש. "הקרבות לא מפסיקים לרגע, אך עיקר המאמץ של הצדדים הנלחמים הוא התבוססות ואחיזה בשטחים אותם כבשו, וניסיונות חוזרים ונשנים לכיבוש כפרים סמוכים מידי הארגונים השונים וכוחות המשטר".
"נכון לימים אלו, לצבאו של אסד אין כמעט אחיזה בגולן, ועיקר הלחימה מתרכזת בעומק סוריה ובערים הגדולות", מציין סא"ל מגידיש. "איני יכול לנבא עתידות, אך דבר אחד בטוח - הגבול הסורי הוא הגבול הכי נפיץ והכי פחות יציב וצפוי מבין גבולות מדינת ישראל. כל רגע יכול לקרות משהו שיבעיר את הגזרה וישבור את הסטטוס קוו ברמה".
עוד הוא מוסיף, כי למרות תמונת הניצחון שהציג צבא אסד בעיר חאלב, אף אחד מארגוני המורדים עוד לא הראה סימני שבירה. "על אף המתרחש בעומק המדינה וניצחונו של אסד, בגולן הסורי עוד לא ניתן לחוש שחלה תפנית במלחמת האזרחים", מסביר סא"ל מגידיש, ומבהיר כי אין להוריד את היד מהמשקפת: "בסוריה של היום, כפי שגדוד "עיט" למד להכיר אותה במהלך השנים האחרונות - הכל יכול לקרות והכל יכול להשתנות ברגע אחד. לכן עלינו להיות כל הזמן עם העיניים על הגבול".
"מדי יום משתנה השליטה בגולן הסורי, ארגון כובש ארגון, כפר נכבש ורגע לאחר מכן משוחרר על ידי ארגון אחר, אך אנחנו פה נמשיך להתאים את עצמנו לשינויים, ולאסוף מודיעין רצוף אודות כל ירייה הנשמעת מעבר לגדר בשביל לתת את המענה בהקדם האפשרי", מכריז מפקד הגדוד. "לא ניתן לאף אחד להחליף אותנו או לחילופין לאיים עלינו".