חטיבה 8 משחזרת את הקרב על הגולן
רגע שיא בהיסטוריה של חטיבה 8 הוא הקרב האגדי על רמת הגולן במלחמת ששת הימים. 50 שנים לאחר חציית הגבול עם סוריה, טיפוס על הרמה וניצחון בכפרים מצפון לכפר סאלד, חזרו חיילי חטיבת המילואים ומפקדיה כיום אל אותו השטח, לתרגיל חטיבתי מיוחד
שדה הקרב של היום שונה כמעט לחלוטין משדה הקרב בעבר. האויב הוא אחר, הטכניקות שונות והטכנולוגיה עברה שיפורים משמעותיים. למרות זאת, מוצא מפקד חטיבה 8, אל"ם דוד סונגו, דבר שצריך לשמר מאותם הימים, כמו סולם הערכים של הלוחמים.
את המסר הזה הוא ניסה להעביר לחייליו בתרח"ט (תרגיל חטיבתי) שערכו ברמת הגולן. התרגיל היה חלק מתכנית האימונים השנתית ובתחילה לא תוכנן בו משהו מיוחד, אך אל"ם סונגו ראה את התרגיל כהזדמנות להנחיל בחייליו מורשת, בסימן יובל למלחמת ששת הימים.
לחטיבה 8, חטיבת מילואים בפיקוד הצפון, חלק מרכזי בכיבוש רמת הגולן. בקרב האגדי על הרמה הם התקדמו צפונה מכפר סאלד, חצו את הגבול עם סוריה והתקדמו כפר אחרי כפר עד שהגיעו לעיר קוניטרה. את העיר קוניטרה הם מצאו נטושה והבינו שהכוחות הסורים נסוגו לאחור. לכן, הם החליטו לערוך במרחק כמה קילומטרים מהעיר את מסדר הסיום ללחימתם.
"החטיבה קיבלה משימה לכבוש את מרחב קלע וזעורה", מספר אל"ם סונגו. "הקרב היה מאתגר, חלקו התרחש בציר לא מתוכנן, והלוחמים הגיעו ליעד עם שני טנקים בלבד והרבה נפגעים". בעיניו, הקרב הזה מהווה דוגמה משמעותית לתחושת שליחות ונחישות, מצב בו למרות כל הקשיים הלוחמים עמדו במשימתם.
כזכר לאותו ניצחון, החליט אל"ם סונגו, להקדיש את היום האחרון של התרח"ט לשחזור הקרב באותו שטח. חיילי המילואים תרגלו קרב באזור צפוני, תוך כדי שחזור הקרב לכיבוש כפר קלע כפי שהתרחש במלחמה. אך החלק המרגש ביותר בתרגיל היה מסדר הסיום שלו, שהתקיים בדיוק באותה הנקודה בו התקיים מסדר סיום הקרב לפני 50 שנה.
"המעמד של מסדר הסיום בסוף התרגיל היה מאוד עוצמתי עבורי", שיתף אל"ם סונגו, "לראות את כל החטיבה עומדת באותו המקום בו היה מסדר הסיום בשנת 1967, מחזק את ההבנה למה אנחנו כאן".