הושלם שלב נטרול והשמדת המנהרות מכפר כילא. המבצע נמשך
23 ימים למבצע "מגן צפוני" - הסתיים בהצלחה שלב נטרול והשמדת מנהרות הטרור החוצות ממרחב כפר כילא שבלבנון לשטח ישראל, וסוכל אחד הרכיבים המשמעותיים ביותר בתוכנית החשאית של חיזבאללה. הפרטים והתיעוד מהשטח
כוחות צה״ל, בהובלת פיקוד הצפון ועוצבת הגליל, השלימו הלילה את נטרול והשמדת מנהרות הטרור ההתקפיות חוצות-הגבול, אשר נחפרו ממרחב הכפר השיעי "כילא", ונחשפו במסגרת מבצע "מגן צפוני".
נטרול המנהרות ארך מספר ימים ובוצע בשיטה הנדסית, שכללה שימוש במגוון אמצעים מגוונים, מפיצוץ ועד להחדרת חומרים הכוללים מים, בנטונייט ומלט.
המנהרות נבנו כרכיב מסווג בתוכנית ההתקפה, שארגון חיזבאללה ניסה לפתח בשנים האחרונות ל"כיבוש הגליל", ונועדו לאפשר כניסה חשאית של פעילות כוח רצ׳ואן (היחידה המיוחדת של הארגון), וזאת לצד ניסיון לחדירה עילית תחת מעטפת אש רחבה.
"חשיפת והשמדת המנהרות הביאה לפגיעה מהותית ביכולת מימוש התוכניות של חיזבאללה וזאת לצד שורת פעולות, שמבוצעות בשנים האחרונות לשיפור מרכיבי ההגנה העילית", מבהיר דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס. "פעילות צה״ל סיכלה ומנעה את ניסיון חיזבאללה לפגוע בעיר מטולה ובתושביה, והוציאה את המנהרות מכלל שימוש".
עוד הוא מגלה, כי זוהו זרימות החומרים שהוחדרו מהצד הישראלי של הגבול למטרת נטרול המנהרות, דרך מבנה אזרחי בכפר כילא בו נמצא פיר אחת המנהרות, וכן ממפעל הבלוקים עליו הצביע צה"ל כמוקד חפירת מנהרה אחרת.
"עובדה זו מצביעה על השימוש שמבצע חיזבאללה במבנים אזרחיים בלב השטח הבנוי בדרום לבנון, תוך הפרה חמורה של החלטה 1701 וסיכון אזרחיה כמגן אנושי", הוא מחדד. "האחריות על חפירת המנהרות והשלכותיה מוטלת על ממשלת לבנון".
"יש פה אפקט מערכתי", מדגיש תא"ל מנליס. "חשפנו באמצעות יכולות מבצעיות, מודעיניות וטכנולוגיות פרויקט שהיה ממודר אפילו בתוך חיזבאללה, וגרם להם להפתעה ומבוכה. ייקח להם זמן רב לתחקר ולהסיק מסקנות, אנחנו גם לא ננוח על השמרים".
3 מטר גובה, 45 מטר עומק
במהלך העבודות לחשיפת המנהרות וחקירתן, התגלו פרטים חדשים ומשמעותיים, ששופכים מעט אור על התוכנית של ארגון הטרור ל"כיבוש הגליל" - ולא ניתן שלא לראות את ההבדלים בין התשתית אותה ניסה חיזבאללה להקים, למנהרות שאותרו בשנים האחרונות במרחב רצועת עזה.
"לא ניתן בכלל לעשות השוואה בין מנהרות הטרור של חיזבאללה לאלה של חמאס", קובע קצין בכיר מחיל ההנדסה. "רוב המנהרות שחשפנו עד כה בצפון הן מנהרות 'חמישה כוכבים', שחמאס יכול רק לחלום עליהן. מדובר במנהרות עם תעלות אוורור, חיבורי חשמל, תאורה ואפילו טלפונים, שלא ניתן להתעלם גם מהגודל והעומק המרשימים שלהן".
חלק מהמנהרות של חיזבאללה, אשר אותרו על ידי כוחותינו נמצאות בעומק של מעל ל-45 מטרים מתחת לפני הקרקע, ואילו גודלן מעורר השתאות - שלושה מטרים גובה ו-2.4 מטרים רוחב.
גודלן המשמעותי של המנהרות, אולי חושף את כוונותיו של חיזבאללה לשימוש מבצעי בהן ביום מן הימים: "ההיגיון אומר שכשאתה חופר מנהרות בגובה ורוחב כזה, אתה תממש את הנתונים הללו", הוא מסביר ונזכר: "כבר יצא לנו למצוא ב'צוק איתן' אופנועים בתוך תוואי מנהרה. נכון שכרגע לא מצאנו אמצעים מבצעיים במנהרות של חיזבאללה, אבל לא ניתן לפסול את האפשרויות אודות מה שהוא מתכנן להעביר בהן ביום מן הימים".
על אף זאת, ע"פ הקצין מחיל ההנדסה, נכון לשעה זו, אף מנהרה חוצת גדר מכיוון צפון אינה הייתה כשירה מבצעית לפעולה בשטחנו: "סביר להניח כי רק בקיץ 2019 הייתה המנהרה הראשונה של חיזבאללה בשלה לפעילות. זיהינו בחלק מהן את שיפוע העלייה כלפי הקרקע, אבל השיפועים עוד חדים מדי והגובה המקסימלי אליו הם הגיעו הוא 28 מטרים. עדיין רחוק מאוד מפני הקרקע".
"חיזבאללה הם לא שהידים. זו לא משימת התאבדות"
מידע נוסף שנגלה לצה"ל במהלך העבודות סביב המנהרות, הם היעדים אליהם הן כוונו, אשר גם מהם ניתן להסיק על תוכנית התקיפה של חיזבאללה - לו הייתה יוצאת לפועל.
"אף מנהרה שמצאנו לא הולכת ישר אל תוך יישוב, להבדיל מבדרום", מדגיש הקצין הבכיר, "חיזבאללה הם לא שהידים. הם לא רוצים להיכנס לשטחנו במטרה לבצע פיגוע, אלא כדי להילחם ולשלוט".
"למעשה, חיזבאללה גילה בשנים האחרונות את מה שבן גוריון כבר ידע בקום המדינה", מציין קצין בכיר מפיקוד הצפון. "השלב הראשון בהתקפה - היא להעביר את הלחימה לשטח האויב".
תוכנית ההתקפה של חיזבאללה לכיבוש הגליל מבוססת על העברת 'כוח רצ'ואן' לשטח ישראל באמצעות המנהרות, והשתלטות על מרחבים אסטרטגיים כמו צירים מרכזיים ושטחי מפתח, שיתנו לו שליטה על המתרחש במרחב, ואף לנתק יישובים ושטחים מהמדינה - דבר שיקנה לו ניצחון תודעתי.
"הכניסה דרך המנהרות היא לא משימת התאבדות. הם התכוונו להגיע דרכן אל שטחנו, ולעשות דרכן את הדרך חזרה", מגלה הבכיר מחיל ההנדסה, "יותר מזה, המנהרות תוכננו כך שפתחיהן יובילו למקומות שאינם חשופים לנו ולציבור, כמו במטעים שליד מטולה, במחשבה שיוכלו לעלות מעל לפני הקרקע ולהתארגן בצורה בטוחה לקראת ההתקפה, ולא ליפול הישר אל תוך רגליו של צה"ל".
אל מול האיום הזה, מציין אותו קצין, מפקד פיקוד הצפון, אלוף יואל סטריק, בנה במהלך השנה האחרונה תוכנית אופרטיבית, שנועדה להגן על גבולות המדינה, להשמיד את הכוחות החודרים ולאחר מכן לצאת להתקפה בעומק שטח האויב.
"אנחנו רואים במערכה הבאה עם חיזבאללה מלחמה בצבא מערבי לכל דבר ועניין", מצהיר הבכיר מחיל ההנדסה. "אנחנו רואים בו כאויב מודרני עם לוחמים מנוסים, אמל"ח מתקדם ותורת לחימה מגובשת. אנחנו מנסים להיכנס לראש שלו ולגבש מענה לתוכניות שלו".
"חיזבאללה יודע שחדירה לשטחנו יכולה להוביל אותו למלחמה הרת אסון, שכן הפרויקט מושקע מאוד, ממודר ונועד לשימוש רק בתזמון הנכון מבחינתם", הוא מסביר. "המנהרות היו נשק יום הדין של חיזבאללה וכעת, כשאנחנו בעיצומו של המבצע וממשיכים לחשוף עוד ועוד מנהרות, חיזבאללה צריך לחשב מסלול מחדש".
"התוואים היום ממולכדים במטעני הרג - מי שייכנס למנהרות ימות"
עוד מדגישים בפיקוד הצפון, כי אחת ההצלחות הגדולות של המבצע עד עתה היא האיפוק מצדו השני של הגבול, אל מול העבודות הרבות ומיטוטו של פרויקט המנהרות ההתקפיות, שכן הרצון לשמור על השקט בגזרה הצפונית ולהימנע מהסלמה, הוא גם שהוביל את לוחמי יהל"ם למלכד את המנהרה בה תועד פעיל חיזבאללה בימי המבצע הראשונים במטען אל-הרג.
"חיזבאללה עדיין בהלם", הוא מבהיר. "אם אתם חושבים שהאויב יודע על כל מנהרה שחדרנו אליה - התשובה היא לא. הם עוד נמצאים בשלב החישובים והערכות המצב בעקבות חשיפת הפרויקט הסודי שלהם".
עוד הוא משתף, כי הפעולה היחידה שנקט עד כה ארגון הטרור, למעט התצפיות שמתקיימות כל העת על העבודות שבשטח, הוא הניסיון למנוע את גישתנו למנהרות מצידם ולחסום את פתחן. "בעקבות האירועים שהתרחשו במהלך המבצע הם גם נמנעים מללכת בתוואי המנהרה לכיוונו, ובצדק", הוא מדגיש. "חיזבאללה כבר יודע שאנחנו בפנים ושהמנהרות ממולכדות במטעני הרג. מי שייכנס למנהרות - ימות"
גם כוחותינו בימים אלה מצויים בשלב הנטרול. לצה"ל אמצעים מגוונים להשמדת התוואי התת-קרקע, כאשר חלק ניכר מהם נוסה במנהרות שברצועת עזה, וחלק פותחו במיוחד למתאר הנוכחי.
מי שאחראי על פיתוח היכולות לגילוי ונטרול המנהרות הם אנשי חטיבת הטכנולוגית ליבשה, שהעתיקו את הידע והיכולות לגילוי המנהרות מהמעבדה הפעילה בפיקוד הדרום צפונה, והקימו מעבדה נוספת תחת עוצבת הגליל.
תיעוד מתוך אחת ממנהרות הטרור ההתקפיות שנחשפו על ידי לוחמי צה"ל
"מדובר בשכפול של יכולות המעבדה מעזה עם התאמות מיוחדות למרחב הצפוני", מספר קצין בכיר מאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. "האנשים שלנו הם בוגרי המעבדה בעזה. מדובר בעתודאים, פיזיקאים, מתמטיקאים ומהנדסים מוכשרים, שעבורם הטיפול במנהרות ומציאת הפתרונות הטכנולוגים לבעיית התת-קרקע היא מפעל חייהם".
האתגר המשמעותי ביותר איתו נדרשים להתמודד אנשי המעבדה הוא השוני הרב בין מנהרה למנהרה, דבר הדורש טיפולים ייעודיים, הן משלב הגילוי ועד לשלב הנטרול - הכל כדי להיות צעד לפני האויב.
"האנשים שלנו לא יושבים בבסיס. הם חיים את השטח ונמצאים צמוד ללוחמי יהל"ם באתרי העבודות, על מנת להפעיל את האמצעים המתקדמים שלנו, לראות בעיניים את האתגרים שניצבים בפניהם ולספק פתרונות באופן מיידי".
"נדע לשים את היד על כל תוואי שחוצה בסנטימטר את הקו הכחול, מבלי שהצד השני יציב מגבלות", מוסיף הקצין מפיקוד הצפון. "שיטת הנטרול נקבעת על פי תוואי הקרקע ולא על פי אופן ההשפעה על האויב. אם נצטרך לפוצץ מנהרה במחיר של להעיף בית בצד השני - זה מה שנעשה". אליו מצטרף גם דובר צה"ל שמצהיר: "מי שבחר לגור מעל מנהרת הטרור - צריך להבין שהוא מסכן את חייו".
"אנחנו עומדים בצורה מדויקת בלוח הזמנים שהגדרנו לעצמנו בתחילת המבצע. אין סטייה אפילו של סנטימטר", אבל המבצע עוד לא נגמר", ממהר להבהיר הבכיר מפיקוד הצפון. "כל עוד אני יכול לבדוק עוד מרחב, ויכול להפוך עוד אבן שלא הפכתי - אני אהפוך. זה עניין של זמן עד שנאתר את כולן, וגם לאחר שזה יקרה ונכריז על סיום המבצע, נמשיך להיות כאן ולחפש את האויב מעל ומתחת לפני הקרקע - הכול כדי להבטיח ביטחון ולמנוע אירועים עתידיים".