פעילי חיזבאללה בתוך מנהרת הטרור ההתקפית שנחשפה היום בשטח ישראל
לוחמי צה"ל איתרו מנהרת טרור התקפית חוצת-גדר במרחב דרום כפר כילא, במסגרת מבצע "מגן צפוני" שהחל הלילה, במטרה לחשוף ולנטרל מנהרות טרור התקפיות שחופר ארגון הטרור חיזבאללה לשטח ישראל.
"הבוקר, דקות לאחר תחילת המבצע כוחות צה"ל מחדירים בפעולה חשאית מצלמה, בה ניתן לראות פעילים של ארגון הטרור חיזבאללה, נעים לכיוון המצלמה, אליה מוצמד מטען קטן שאחרי כמה דקות אמור להיות מטען משמעותי יותר אשר מונע שימוש במנהרה. גם בשעות אלו כוחות צה"ל ממשיכים במשימה לחשיפה ונטרול של מנהרות הטרור". אמר דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס.
בשעות אלו מבצעים כוחות צה"ל מהלכים מבצעיים והנדסיים בהמשך לאיתור המנהרה ולקראת נטרולה. המנהרה אומנם חצתה לשטח ישראל, אך לא היוותה איום מידי על תושבי האזור.
"חשפנו מנהרה מאזור כפר כילא בדרום לבנון, שהגיעה כ-40 מטרים לתוך שטח ישראל", אמר דובר צה"ל תא"ל רונן מנליס. "מדובר במנהרה שנחפרה מתוך מבנה פרטי בכפר, במשך תקופה ארוכה למעלה משנתיים בשיטת חפירה שונה מהמנהרות שאנחנו מכירים עד כה בעזה. תהליך חפירה ארוך ומורכב בסלע".
הרמטכ"ל סיים סיור והערכת מצב באזור מטולה עם מוביל המבצע אלוף יואל סטריק מפקד פיקוד הצפון, תא"ל רפי מילוא מפקד אוגדה 91 והמח"טים. בנוסף הוא נפגש במפקדת חטיבה 769 עם ראשי הרשויות של הצפון.
"תמונת האחיזה שלנו כרגע במנהרות של חיזבאללה היא טובה מאוד", הוסיף תא"ל מנליס, "אנחנו יוצאים למבצע הזה לפני שכל אחת מהמנהרות ההתקפיות מוכנות לשימוש. אין מנהרה שמוכנה לפעולה. הגענו למצב שאנחנו יוצאים לפעולה לפני שהמנהרות הופכות להיות איום מיידי".
"מדובר במבצע שלא ייקח יום או יומיים, ההערכה כרגע עומדת על כמה שבועות", הסביר תא"ל מנליס. "חלק מהפעולות יהיו מדויקות יותר חלק מדויקות פחות, וההחלטות על אופי הפעולה הן כחלק מההתנהלות שלנו מול הצד השני. יש פה אופרציה מבצעית-מודיעינית-טכנולוגית מורכבת מאוד, אתגר לא פשוט לפיצוח. אך עם זאת, זה לא לא משהו שנוצר בהפתעה, אנחנו יודעים על זה זמן רב מראש".
"יש כרגע כוחות מודיעין רחבים מאוד שעוסקים באיסוף מידע על חיזבאללה, אליהם מצטרפים הרבה מאוד כוחות תגבור באוויר, בים, וביבשה", הרחיב דובר צה"ל. "בנוסף לכל אלו עומדים יחידת יהל"ם ואנשי ההנדסה של פצ"ן שהם קצה המבצע הזה. הם אלו שעוזרים למקד את המאמצים לתקופה קצרה ומדוייקת. נוהל הקרב למימוש המבצע הצה"לי מובל במטה הכללי של צה"ל זה מספר שנים, באופן שהביא להבשלת התנאים המבצעיים בעת הזאת".
תמונה מתוך המנהרה
משנת 2014 פועל בצה"ל צוות ייעודי משותף לאגף המודיעין ולפיקוד הצפון, שמוביל מאז את העיסוק המבצעי, הטכנולוגי והמודיעיני בסוגיית המנהור בזירה הצפונית. הצוות הביא לפיתוח ידע ויכולת נרחבים על פרויקט המנהרות ההתקפיות של ארגון הטרור חיזבאללה. הצוות בנה תמונת מצב מבצעית מודיעינית מדוייקת ככל האפשר.
בשנים האחרונות וכחלק מההיערכות למול איום זה, מומשה תוכנית הגנה ייחודית בגזרה הכוללת פעולות גידור ("אבן משתלבת"), מיצוק ("רקפת", "קטמון" ו"קטעיה") וחישוף ("105"). מטרתה של תוכנית הגנתית זו, היא למנוע מהאויב לממש את יכולת ההתקפה שלו.
המבצע מתנהל בשיתוף פעולה בין כוחות רבים בינהם פיקוד הצפון, אגף המודיעין, חיל ההנדסה הקרבית ומנהלת פיתוח אמצעי לחימה ותשתיות. מטרתו היא נטרול המנהרות ההתקפיות בשטחינו.
ההכנות בשטח לקראת מבצע "מגן צפוני"
"חפירת המנהרות מהווה הפרה בוטה של הריבונות הישראלית", הדגיש תא"ל מנליס והוסיף, "ארגון הטרור חיזבאללה מתעלם באופן בוטה מהחלטות האו"ם – ובראשן החלטה 1701 – ופועל מתוך כפרים בדרום לבנון, תוך פגיעה במדינת לבנון וסיכון אזרחיה לביסוס תשתיות הטרור שלו".
"אנחנו בשליטה מלאה על המבצע, ונחושים להסיר את איום התת-קרקע מגבולה הצפוני של ישראל", מבהיר תא"ל מנליס. "המנהרות לא מהוות בשלב זה איום על תושבי ישראל".
ארגון הטרור חיזבאללה, העומד מאחורי חפירת המנהרות, ממשיך לפעול בתמיכה ובמימון איראניים כדי לבסס את פעילות הטרור שלו כנגד אזרחי ישראל.
צה"ל תגבר כוחות בפיקוד הצפון ונמצא במוכנות גבוהה להתפתחויות, באם יתרחשו. מספר מרחבים בסמוך לגדר המערכת בצפון הארץ הוכרזו כשטח צבאי סגור. אין הנחיות לתושבי הצפון - העורף האזרחי בשגרה מוחלטת. ראשי רשויות עודכנו, צה"ל ימשיך לעמוד עימם בקשר.