איך המפקדים מאמצים טקטיקות של הגנה התקפית בחזית לבנון?
מג"דים ומח"טים מכל צה"ל התכנסו בבא"פ אליקים להשתלמות ראשונה מסוגה בצבא בהובלת אוגדה 91. יחד הם קיימו דיונים על טקטיקות, אימונים בלש"ביה - ולמידת האויב: "אנחנו חושפים תורפות שמאפשרות לנו לאפיין את האיום הצפוני - ולהבין איך לתקוף אותם מבפנים"
כחלק מהשתלמות בת שבוע לכל האוגדות בצה"ל, נפגשו בשבוע שעבר מח"טים ומג"דים אופרטיביים ללבנון בבבא"פ אליקים ליום ייעודי שנועד להעמיק את הידע שלהם בטקטיקות ובטכניקות לחימה בגזרה הצפונית. כומתה ירוקה ליד חומה, לקצינים האלה זה לא שינה - כי כל אחד הביא את נקודת המבט הרלוונטית שלו בנוגע למאפייני ההגנה והתקיפה בחזית הלבנונית.
"מה יהיו האתגרים המרכזיים במערכה הבאה מול חיזבאללה?" - שאלה זו מהדהדת בתחילת ההשתלמות ברחבי שני חדרים נפרדים (בשל הנחיות קורונה), ועליה ניסו המשתתפים לענות בדיון ממושך אותו הוביל קצין בכיר מאוגדה 91.
את התשובות של הנוכחים בחדר לא נוכל לפרט, אך ניתן לציין שנקבע כי האוגדה תממש את אחריותה בצבירת הסד"כ בצורה הטובה ביותר, במעבר מהיר, ועל פי הדרישות המדויקות שנקבעו באותם חדרים נטולי טלפונים.
"בהשתלמות הזו, המיועדת לרמת המ"פ ומעלה, אנחנו לומדים את האויב ומפתחים את הידע כיצד להתמודד ולהכריע אותו", כך מסביר רמ"ט חטיבה 3, אל"ם (במיל') רועי תימור רוסו, אשר הוביל את ההשתלמות, "המטרה היא לייצר שפה משותפת כשזה נוגע לחזית לבנון ולהוביל שיח בין היחידות".
את הנושאים בהם העמיקו המפקדים והרעיונות שהעלו במחברות שלהם, הם גם מימשו דרך תפעול סימולטור מיוחד של חברת 'בגירה', שממש הכניס אותם לתוך זירת קרב וירטואלית ואל רגעי צבירת הסד"כ. כך, הם דימו את הובלת החמ"ל של החטיבה שלהם בעת מלחמה, ואת ההתנהלות עם מערכות השו"ב והמפקדות המעורבות.
בהמשך, נכנסו המח"טים והמג"דים לפינת לימוד נוספת שהתמקדה במניעת כיבוש שטח והשמדת כוחות חודרים. הפיכת החומר העיוני למעשי באה לידי ביטוי כאשר הקצינים התניידו בטיולית אל עבר הלש"בייה במורד הבא"פ, שמדמה כפרים בלבנון בשליטת כוחות חיזבאללה.
המפקדים התיישבו על הגבעה שצופה ללש"ביה וניתחו יחד את השטח שלפניהם, את האיומים וההזדמנויות, כשאחד המח"טים ביקש את תשומת הלב של חבריו. "תחשבו איך אתם משפיעים עכשיו", הוא עצר על מנת להדגיש את המילה האחרונה, "על השטח ועל החטיבה - כדי שבזמן אמת תהיו מוכנים בצורה הכי טובה".
לאחר אפיון המתחם ומבט מלמעלה, המפקדים ירדו למבנים הצפופים כדי ללמוד את השטח דרך הרגליים. "מה שעשינו כאן", מסביר רמ"ט 3, "זה לדמות למשתתפים את הדבר הקרוב ביותר למה שנמצא בצד של האויב. דרך הסיור במרחב הבנוי הראינו להם מה לחפש, ומה הנקודות שאם יפגעו בהן במקום ובזמן הנכון - המערכת תזועזע".
"אנחנו מלמדים את היחידות שלנו כיצד האויב הצפוני ערוך כצבא טרור", הוא ממשיך, "ובכך, חושפים נקודות תורפה שמאפשרות לנו לאפיין אותו ולהבין איך לתקוף אותו מבפנים. התוכנית האופרטיבית של כל יחידה נבנית בהתאם".
"בעיניי, ההשתלמות הזו היא דרמטית", מכריז אל"ם (במיל') תימור, "היא מדברת הגנה - ומוכיחה שאנחנו יחידה תוקפת. זה אולי נשמע כמו ניגוד, אבל זו בדיוק הנקודה. קצין מקצועי מבין שהגישה הזו מאוד אקטיבית - אנחנו נחתור למגע ונפגוש את האויב במקום שאנחנו רוצים לפגוש אותו".
בהשתלמות אף נערכו לכך שהאויב אולי ירשום הישגים - אך שאלו לא יכריעו את הצד שלנו: "גם במהלך הקרב אנחנו לא נופתע - פיתחנו טכניקות שמותאמות לחזית במצבים כאלה, והמפקדים תרגלו אותן במהלך השבוע הזה".
"אנחנו לא המצאנו את הגלגל - לקחנו את התורה ותפיסת ההגנה הקיימת והתאמנו אותה לחזית לבנון", מסכם אל"ם במיל' תימור רוסו, "היא הייתה מאוד מלמדת, מכוונת, וממוקדת לרציונל האופרטיבי ולאפקטיביות המבצעית שאנחנו רוצים להשריש ביחידות. מי שלא נמצא באירוע הזה, לא מבין כמה הוא היה עמוס ואינטנסיבי".