שבוע האימונים שלקח את התאג"דים לפסגה הגבוהה ביותר

רגע אחד הם בסיור שגרתי או בעמדת שמירה, וברגע השני מוקפצים לאירוע אמת, בגזרה מאוימת והררית - שבה כל שנייה קובעת. שמענו מקצינת רפואה בחטמ"ר ההרים, על שבוע האימונים הייחודי בחטיבה, וקיבלנו שיעור בהצלת חיים בעזרת האמר, מסוק ודיוק בלתי רגיל

06.10.24
גל מי טל, מערכת את"צ

כשטיפול תחת אש הופך לפרקטיקה שגרתית, ותפעול אר"ן הוא מיומנות בלתי נפרדת מהפעילות השוטפת - התמקצעות אנשי הרפואה בצה"ל קריטית יותר מתמיד בשדה הקרב. 

לצד ההתפתחויות האלו ב-11 החודשים האחרונים, נוספו גם כוחות רפואה חדשים לחטיבת "ההרים", שנדרשו ללמוד את אופן הטיפול המותאם בגזרה הצפונית - בעצימות גבוהה מאי פעם.

"אנחנו מתרגלים מגוון תרחישים וכמה שיותר - בידיעה שניסיון ודיוק מצילים חיים בזמן אמת", פותחת קצינת ארגון רפואה (קא"רית) בחטמ"ר, סג"ם שיר ויצמן. בהתאם לכך, הסתיים לאחרונה שבוע אימונים, בו לקחו חלק כוחות הרפואה החטיבתיים והתאג"דים של 12 ו-53, התופסים קו בגזרה.

לצד דימוי התמודדות עם תרחישי אר"ן, התרסקות כטב"מים ופגיעת ירי תמ"ס, החובשים והפרמדיקים נדרשים לעמוד באתגר בולט, שמזמנת הגזרה. "אנחנו פועלים על רכס הרים ששוכן על קו הגבול", מבהירה הקא"רית, "לכן, מאוד חשוב לנו לתרגל בשוטף פינוי מוסק, מפני שחילוץ פצועים משטח החטמ"ר יתבצע תמיד באופן הזה".

על גבי המורכבות הטמונה בכך, מדובר בשטח מאוים במיוחד עם טופוגרפיה תלולה. "במקומות מסוימים בגזרה לא תמיד אפשר להנחית כלי טיס", היא מסבירה, "לכן, במקרה של אירוע באחד המוצבים הסמוכים, הכוחות נדרשים לפנות את הפצוע למנחת המסוקים הקרוב ביותר". 

הם עושים זאת בהאמרים משוריינים, מפני שלא תמיד מתאפשרת הנסיעה ברכב פינוי סטנדרטי: "בדיוק בגלל זה, כל מטפל כאן חייב להיות חד, ממוקד ומקצועי - בכל רגע נתון".

"עוד גורם הכרחי כשמדובר בהצלת חיים, הוא זמן התגובה והקפיצה של הצוותים לאירוע", הקא"רית מוסיפה, "יש לנו שתי משימות שצריך לבצע הכי מהר שאפשר: הראשונה - הזנקת מסוק לנ"צ, והשנייה - הגעה לפצוע וביצוע פעולות קריטיות".

וכשהיא מדגישה את חשיבות התגובה המיידית והמדויקת ביותר, היא מדברת מניסיון; רק לפני מספר שבועות, סג"ם ויצמן לקחה חלק בתפעול של אירוע כזה בגזרה - כשלוחם באחד המוצבים נפצע בראשו מרסיס בעקבות ירי חיזבאללה.

"עוד לפני שפנו אליי, שמעתי בקשר את הדיווח הראשוני על הפגיעה והזנקתי", היא משחזרת, "תאג"ד 12 קפצו אליו ישר והתחילו בפינוי למנחת הקרוב, ואני הקפצתי את חוליית הטנ"צ (טיפול נמרץ צבאי) שלנו שתפגוש אותם בדרך, כדי שאם יצטרכו יד נוספת - יהיה להם מענה". בזכות הטיפול המהיר והיעיל שקיבל, הלוחם פונה בהצלחה לבית החולים הקרוב, וחייו ניצלו. 

"כשבנינו את התרגיל השתדלנו שהתרחישים ישלבו אירועים שכבר התמודדנו איתם בעבר, לצד מקרי קיצון שאנחנו מקווים שלא ניתקל בהם, אבל אנחנו חייבים להתכונן אליהם", היא מסכמת, "אנחנו מפיקים לקחים כל הזמן, מתייעלים עד כמה שאפשר, וכמובן נשארים בכוננות גבוהה 7/24, כדי שגם באירוע אמת נדע בדיוק מה הצעד הבא".