ביקשנו מ-3 מפקדים לספר על התראו"ג שהקפיץ את 210

אם אתם מיישובי רמת הגולן והסביבה, או שיצא לכם לטייל באזור בשבוע החולף, ודאי הבחנתם בריכוז גבוה של כוחות צה"ל. מדובר בתרגיל נרחב של אוגדה 210, וכדי להבין מה קרה שם, 3 מפקדים סיפרו לנו על המעבר משגרה לחירום תוך מענה לתרחישי קצה, למה חניון מלא במבקרים גורם להם לחייך - ומה הבקשה שלהם מהעורף

13.07.25
גל מי טל, מערכת את"צ

חמש לפנות בוקר, גבול-ישראל סוריה. דיווחים על ירי תמ"ס נרחב מקפיצים את כלל הגזרה, הנמתחת מכתר החרמון לאורך כל קו הגבול של רמת הגולן עם סוריה.

ב-48 השעות הקרובות יוקפצו למרחב כוחות רכובים ומוסקים, אנשי רפואה, וכמובן, מאות לוחמים בסדיר ובמילואים. אז רגע לפני שתשאלו את עצמכם מתי כל זה קרה ואיך פספסתם, נסביר - זו יריית הפתיחה לתרגיל של אוגדת הבשן (210), שנערך בשבוע שעבר.

"היה תרגיל עצים - מוסק, רכוב ורגלי", מתאר רס"ן (במיל') ד', מ"פ בגדוד 7012, את שיתוף הפעולה של האוגדה עם המרכז לאימוני יבשה (מל"י). "דימנו התקפה משולבת של חוליות מחבלים רבות שפרצו מגבול סוריה וניסו להגיע ליישובים הישראליים". 

לאורך התרגיל נבחנו הלוחמים על הידע והניסיון שצברו בגזרה, בתום מספר שבועות של משימות בט"ש במרכז רמת הגולן, תחת חטיבה 474. 

פלוגתו של רס"ן (במיל') ד', הוקפצה כבר בשעת בוקר מוקדמת למרחב בעקבות ירי התמ"ס המדומה, ופגשה תרחיש של עשרות טנדרים שפרצו את הגדר והחלו לנוע לעבר יישובי הרמה. "שלחנו כוחות לגבול וגם ליישוב עצמו, חברנו לכיתות הכוננות והתחלנו לבצע סריקות - שכונה שכונה, בית בית, כדי לשלול הימצאות של מחבלים".

"זה דרש מהפלוגה שלי היכרות מעמיקה עם השטח ועם האויב", הוא מדגיש, "גם לדעת מה סדר הפעולות ומה תפקידו של כל חייל בהינתן אירוע מסוים, וגם מול כוחותינו - לדעת איך לעבוד יחד עם כל האמצעים שיש לנו: חיל האוויר, איסוף, ארטילריה, טנקים, כיתות הכוננות ועוד".

כחלק מתרגול בסמוך למרחב אזרחי, נדרשו הלוחמים לנהוג במשנה זהירות: "היישובים כמובן קיבלו התרעה מקדימה על כך שתהיה נוכחות ערה של צה"ל באזור. בסוף, כדי לוודא שאנחנו יודעים לתפעל את האירוע בצורה המיטבית נדרשנו ממש להיכנס למבנים ולחצרות, ואין ספק שיש פה מורכבות - לתרגל בתוך אוכלוסייה אזרחית בחודשי הקיץ כשהילדים מחוץ למסגרות".

"יש אתגר", הוא מעיד, "אבל זה חלק מהעבודה שלנו לדעת לפעול יחד עם היישובים והאזרחים, ובסופו של דבר זה נותן להם תחושת מוגנות - שהיא הדבר החשוב ביותר".

עבור סרן (במיל') ל', מ"פ בגדוד 9203, שתופס בימים אלה את מרחב הר דב תחת חטיבת 'ההרים' (810), ההתמודדות הייתה מעט אחרת. 

"אנחנו", הוא מספר, "נדרשנו לפעול אל מול תרחיש של ניסיון חדירה והשתלטות על המוצבים. מכיוון שאנחנו קו ההגנה הראשון, נדרשת התייחסות שונה בתכלית מאשר בתוך יישוב. הצלחנו לנצל את המרחב ההררי לטובתנו ולשבש את פעילות האויב עוד לפני שהגיע אליו".

וכחלק מהניסיון לדמות בצורה מיטבית את המצב המתואר, קיבלה פלוגתו של ל' האמרים שישמשו אותם ככוח רכוב: "בעזרתם, נבחנו על מידת ההיכרות עם הצירים ועל הצבת הרק"ם, כדי להצליח לנטרל את האויב ולהפוך את הקערה על פיה".

"במסגרת התרחיש שניתן לנו", מצטרף סא"ל (במיל') ש', מג"ד 8101 של חטיבת אלכסנדרוני (3), "פגש הגדוד חדירה של אויב מהגזרה לעבר צומת מרכזי, ומחבלים שנעים במרחב. התחלנו להדוף אותם עוד בקו הגבול, כך שרק כמות קטנה של מחבלים הצליחה לחדור. לאחר מכן, גם הם נוטרלו. בהמשך התרגיל, 'חוליה' שהגיעה לאזור מחנה סער חטפה חיילים, ניסתה לחזור לשטח סוריה ונוטרלה".

"ראינו איך הניסיון של הגדוד בפעילות התקפית בא לידי ביטוי בקרב ההגנה על המרחב. תרגלנו מבעוד מועד ועשינו את מה שאנחנו מכירים. אם זה לפגוש את האויב במוצבי החיץ, בקו המגע בצד האדום או במקרה חדירה ליישוב", הצהיר המג"ד. 

"לפני שבוע שמעתי שחניון עין זיוון היה מפוצץ באנשים. מבחינתי, הסיפוק הוא לדעת שעם ישראל יכול לבוא לטייל ברמת הגולן ולהרגיש ביטחון", הוא מוסיף, "בשביל זה אנחנו פה".

בינתיים, חזרו כבר הלוחמים לשגרת התעסוקה המבצעית בגזרות השונות. מרביתם מילואימניקים, חלקם בסבב שלישי או רביעי מאז פרוץ המלחמה, ולהם - רק בקשה אחת: "אחרי מאות ימי מילואים, הדבר שהכי מרגש אותנו זה לשמוע שהאזרחים בעורף, עליהם אנחנו מגנים יום ולילה, מחבקים את המשפחות שלנו שמחכות לנו בבית, ונותנים לנו את הכוחות להמשיך לעמוד על המשמר".