בכירי חיזבאללה ניתקו עצמם מהעולם החיצון. בחמ"ל הזה ארבו להם בסבלנות
מבטן האדמה, בין כותלי חמ"ל שאסור לנקוב בשמו, ניהלו במשך חודשים מרדף עיקש אחר בכירים בשרשרת הפיקוד של חיזבאללה. אחרי שחזינו בתוצאות ששינו את תמונת המצב, ישבנו לשיחה עם אנשי חוליית יעדים בפיקוד הצפון, ושמענו איך עם כמות מודיעין עצומה ומעט מאוד זמן - הצליחו לסכל שרשרת בכירים בארגון הטרור, ברגע הנכון
"ישראל לא צריכה משתפי פעולה כדי לתקוף מטרה. הטלפונים שאנחנו מחזיקים בידינו הם מכשירי האזנה!", כך קרא נסראללה על בימת הנאומים בפברואר לפני שנה, לכל מחבלי חיזבאללה. "הם משת"פים קטלניים", המשיך, ואף טען כי הם מספקים מידע לישראל "בחינם".
אותה הקלטה מבונקר ההצהרות של מזכ"ל חיזבאללה לשעבר, העידה לא רק על כמה עמוק חדר המודיעין הישראלי לשורות ארגון הטרור, אלא גם על הנורה האדומה שנדלקה אפילו אצל מנהיגו.
למרות משנה הזהירות, מפקדי חיזבאללה הבכירים לא הצליחו להימלט מעיני המודיעין הישראלי, ולא מפצצות חיל האוויר. במהלך החודשים שחלפו מאז הנאום הם סוכלו, אחד אחרי השני - בנסיעה ברכב, במפקדתם, או במקום המסתור אליו ניסו האחרונים שנותרו להימלט.
"כבר בשבועות הראשונים למלחמה, הבינו בפיקוד הצפון שיש צורך בגוף ייעודי שיסכל את המחבלים הבכירים בחיזבאללה - את שורת הפיקוד", מספר סגן ר', ראש חוליית יעדים בחמ"ל מסווג בפצ"ן. "הרציונל ברור, כשהמפקדים שלהם לא בשטח, ואין מי שינהל את מה שקורה ויוריד פקודות, נוצר בלבול שפוגש את כל הדרגות, עד אחרון הפעילים".
לצפות את הטעות
אותו חמ"ל, שקרם עור וגידים בזריזות, פעל כאמור מול מפקדים מנוסים וזהירים, כאלו שיודעים שהם על הכוונת וממעטים לצאת ממקומות המסתור או לנהל כל קשר עם העולם שבחוץ. אך חוקרי היעדים שנרתמו למשימה פגשו כמות גדולה של מודיעין איכותי שנאסף עליהם לאורך השנים. עתה ולראשונה, הם נדרשו לתרגם את אותם הפרטים - לתקיפה.
"הרבה מודיעין ריחף באוויר באותה התקופה", ממשיך סגן ר', "המשימה שלנו הייתה לאגד אותו, 'להוריד אותו לקרקע' ולצאת לביצוע במועד הנכון ביותר. בסוף, המידע שאוספים על המחבל הוא רק הבסיס. גם אחרי שלמדת את היעד שלך מקצה לקצה, האתגר הוא לפצח איך בדיוק לתקוף אותו".
"כל אחד מהם עושה בסוף טעות, אבל החוקרים היו צריכים לצפות אותה לפני, להיערך אליה, ולוודא שהמחבל הבכיר אכן פועל כפי שחזינו", הוא מדגיש. "נדרשנו לבדוק את עצמנו כל הזמן, לוודא שאנחנו לא מפליגים במחוזות הדמיון. זה הייחוד של תחום היעדים, זה לא מחקר להערכת המצב, אלא לשם סיכול. חייבים להישאר מדויקים".
ואכן יום אחד, היעד של סמל ד', אחד החוקרים בחמ"ל, עשה את הטעות. מפקד יחידת עזיז בחיזבאללה, מוחמד נעמה נאסר, יצא ממקום המסתור שלו בביירות והחל בנסיעה: "הייתה לנו הזדמנות מיוחדת - ונערכנו אליה היטב מראש".
"בגלל שהכרנו את מסלול הנסיעה שלו על בוריו, הצלחנו פשוט להינעל עליו עם מצלמת הכטמ"ם ולתקוף בזריזות", הוא מעיד, "ראינו את הכול בלייב, מרגע הזיהוי ועד לעננת העשן".
"ידעתי איפה הם נמצאים בכל רגע נתון"
למתבונן מהצד, תחום הסיכול יכול להיראות בינארי - או שהיעד נמצא במקום או שלא. תקיפה תצליח או תיכשל. לדבריו של ראש חוליית היעדים, קשה להסביר את המורכבות למי שלא מעורה בפרטים, אך הוא מנסה בכל זאת במגבלת מה שמותר לו לפרט: "אני יכול להקביל את זה למשימה בה נדרשים לאתר אדם מהרצליה ששמו מתחיל ב-א'. כל כך הרבה אנשים עונים על הקריטריון הזה, כך שגם אם כבר מנהלים מעקב אחרי בחור מסוים, פרט אחד עלול להחזיר אותך לנקודת המוצא".
"על גבי המורכבויות האלה צריך לזכור שמדובר בגורמים שמתנהגים בצורה 'סיכולית', שמנסים להתחבא מאיתנו", הוא מבהיר, "זאת אומרת שמחבל א' יכול בכלל להציג את עצמו לאנשים בתור מחבל ב'. פגשנו בזה אינספור פעמים בשטח - מפקדים שניסו לגרום לנו לחשוב שהם רק אנשי מעטפת".
אך כדי להבין באמת מה זה אומר להיכנס לראש של מחבלי הארגון, כדאי לשאול את מי שעשו זאת לאורך המלחמה. "הגעתי למצב שאני מכיר בצורה אינטימית מאוד גם את המשפחה של היעד שלי. ידעתי איפה הם נמצאים בכל רגע נתון", משתף סמל ד'. "כמו גם מה סדר היום שלו, ואיך נראית הסביבה שלו. גם אם זה נשמע כמו מידע שולי - זה מאפשר לי להבין בצורה הטובה ביותר איך הוא פועל".
"רק ברגע שאתה נכנס לראש שלו, כאילו אתה הבן אדם עצמו, אתה יכול לדעת איפה הוא ומה הוא עושה", הוא ממשיך באותה נשימה, "ומשם נשאר להגיע לסיכול עצמו. כל הזמן מנסים להבין באיזה תרחיש נוכל לתפוס אותו. אנחנו אפילו עושים מודלים עם היחידה המבצעת בחיל האוויר, כך שבשעת פקודה נוכל לצאת לתקיפה בזריזות".
"היעד הראשון שלי היה מפקד בכוח רדואן ששרד ניסיונות סיכול", מוסיף ומדגים רב"ט ג', שהתגייס אחרי פרוץ המלחמה ישר ללב העשייה המבצעית. "עם כל ניסיון תקיפה שכשל הוא היה משתכלל. מתחבא במקום אחר, משנה דפוסי התנהגות ומסתתר במקומות הומי אדם. אבל במירוץ הלמידה הזה אנחנו ניצחנו, ובניסיון הרביעי, הוא אכן חוסל".
מהיכרות יסודית - למרדפים
בתום חודשים של פעילות מהאוויר, שינוי הפאזה שבא באוקטובר 24' עם הפעולה הקרקעית בדרום לבנון, הורגש גם בחמ"ל. מהיכרות יסודית עם יעדים ומעקבים ארוכים שנמשכו לעיתים גם חודשים, החלו לסכל מפקדים שאיימו על הכוחות באופן מיידי.
"היינו מתחילים משמרת עם רשימה של מחבלים מרכזיים שנכללים בריכוז המאמץ של אותו יום, ופשוט מנהלים מרדפים", מחדד סגן ר'. "המפקדים באוגדות היו מעלים לנו את השמות שמהווים איום קונקרטי, ואנחנו היינו מאתרים אותם ותוקפים. פעלנו בעצימות מטורפת, סוגרים מעגל ועוברים מיד ליעד הבא".
באחד הימים של התמרון בצפון, קיבלו בחמ"ל אינדיקציות על מפקד שמתכנן להפעיל מתווה טרור נגד האזור בו פעלו כוחות צה"ל. "זה היה הגדוד של החבר הכי טוב שלי", נזכר סמל ד', "הצלחנו לסכל את הבכיר, שהתעסק בתחום הנ"ט, כבר באותו היום. אלו הרגעים בהם מבינים את המשמעות בשיא עוצמתה".
ככלל, בחמ"ל מגדירים את מרבית המפקדים שהם סיכלו, המקבילים בדרגתם עד תא"ל, כמוקדי ידע מנוסים שחיסולם הנחית מכה קשה על הארגון. "מדובר בצווארי בקבוק, כאלה שהפגיעה בהם שינתה את תמונת המצב", מדגיש סמל ע', חוקר יעדים נוסף, "ואת התוצאות אפשר היה לראות בשטח".
"גם אחרי שסיכלנו אותם, לא הורדנו את הרגל מהדוושה. מפקדי חיזבאללה החדשים הגיעו חסרי ידע, ללא היכרות עם הפעילים שתחתיהם. אבל גם בהם לא זילזלנו", מצהיר סגן ר'. "מי שהצליח להתברג במערכת הזאת ונראה כי מהווה איום - עלה גם הוא על הכוונת שלנו. לראייה, אחרי שחיסלנו את מפקד גזרת בינת ג'בל, חיסלנו גם את שלושת מחליפיו".
גם היום, ומאז כניסתן לתוקף של הבנות הסכם הפסקת האש, בחמ"ל ממשיכים להיערך לשלל תרחישים: "וכשרגע האמת יגיע, נדע לשוב לשדך בין מחבל בכיר בארגון - לחימוש המדויק".